„Морбидне честитке“ Србима запосленим у општинској администрацији у Сребреници

СВИМА - НА ИМЕ - СТИГЛА ФОТОГРАФИЈА ГОМИЛЕ ЉУДСКИХ КОСТИЈУ

И ЛЕШЕВА СА УВРЕДЉИВИМ ПРОПРАТНИМ ТЕКСТОМ

  • Свима је уз „честитку“ стигла истоветна порука: „Ако обележавате Дан Републике Српске, не заборавите - ово су њени темељи“
  • На полеђини „честитке“ побројано 25 углавном бошњачких удружења проистеклих из рата, међу којима је и Коалиција „1.март“, Форум грађана Тузле и Фондација истине, правде и помирења из истог града

         СВИ Срби запослени у општинској администарцији у Сребреници јутрос су добили „честитке“ морбидног садржаја које су их непријатно изненадиле, повредиле и изазвале њихов револт.

         Наиме, на „честиткама“ је фотографија гомиле људских костију и лешева и увредљиви натпис: „Ако обележавате Дан Републике Српске, не заборавите - ово су њени темељи“.

         На полеђини су наведени називи 25 субјеката, углавном бошњачких удружења проистеклих из рата, међу којима је и Коалиција „1.март“, али и удружења која се званично декларишу да се залажу за - „толеранцију, мир, истину и правду“ .

         Међу њима су Форум грађана Тузле и Фондација истине, правде и помирења из Тузле.

         Председник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић осудио је ову провокацију и поручио да ће, без обзира на претње, уцене и покушај застрашивања, бити свечано обележен Дан Републике Српске.

         „Одборници и службеници српске националности у општини Сребреница, у сарадњи са Српском православном црквом и Борачком организацијом, 8. јанура организоваће пријем и свечано обележити Божић и Светог Стефана - крсну славу и Дан Републике Српске“, наглашава Павловић.

         Он је позвао и припаднике бошњачког народа да прихвате реалност, а то су - Дејтонски споразум и Република Српска, у којој безбедно живе и користе сва права, и да се као равноправни грађани придруже обележавању Дана Републике Српске.

         Павловић је позвао становнике ове општине на толеранцију, мир и разумијевање.

         Бојан Јосиповић, запослен у општинској служби за борачка питања, објаснио је Срни да су сви Срби који су запослени у општинској администарцији добили коверте исте садржине и да су коверте поименично адресиране са наведеним називима реферата или функција које обављају.

         Јосиповић је то оценио као „неизлечиву и опасну мржњу према српском народу“, те као „примитивизмом, провокацију и претњу“ и рекао да ће овај случај пријавити полицији, јер је реч о изазивању нетрпељивости и нарушавању безбедносне ситуације у органима општинске администарције.

         Бранислав Васиљевић, службеник у општини, чија су два брата убијена у последњем рату у БиХ, каже да је ово непримерена претња Србима и да су, као знак протеста, одлучили да данас не присуствују коктелу који је за запослене заказао начелник општине Ћамил Дураковић.

         „Ово је увреда, отворена претња, атак и мржња према свему што је српско, коју годинама испољавају разна бошњачка удружења, изазивајући нетрпељивост и претњу миру“, рекао је Васиљевић.

         Одборник у Скупштини општине Милош Миловановић већ је пријавио полицији овај случај и затражио да се испита ко тачно и поименично стоји иза ове поруке и претње, упућене Србима.

         Виши стручни саветник у сребреничкој општини Цвијетин Максимовић каже да овакву поруку могу упутити само „болесни умови у БиХ који не гледају у будућност, него живе од прошлости, у коју се стално враћају“.

         „Сребреница је у Републици Српској и њени празници ће се овде увек славити и обележавати“, поручио је Максимовић.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари