Спорно и ко представља народе и – ко представља Хрвате

БиХ без договора водећих странака о савету министара у Брчком

  • ДОДИК: Политички представник народа може бити само онај ко на легитимним изборима има већинску подршку, значи минимум 50 одсто плус један глас и зато су се СНСД и СДС окупили да би та већина била легитимна
  • ЛАГУМЏИЈА: "Ми и члан 9.3 Устава читамо на различите начине. Једни читају да се ради о представницима народа, а други да је реч о представницима одговарајућих конститутивних народа
  • ТИХИЋ: Нису спорни ни Срби ни Бошњаци, већ како расподелити позиције када је реч о Хрватима
  • ЉУБИЋ: Не могу више да мирно посматрам развлашћивање хрватског народа и његово деконститусање и избацивање из Устава

       БРЧКО – ТАЧНО према очекивањима: лидери шест водећих политичких партија у БиХ нису у Брчком постигли договор о формирању Савета министара.

       Председник СДС-а Младен Босић саопштио је да договор о Савету министара БиХ није постигнут, иако је СДС, као домаћин  састанка у Брчком, предложио компром према коме су СНСД и СДС били спремни да одустану од инсистирања на четири министарства, укључујући и Министарство иностраних послова.

       "Понудили смо СДП-у и СДА да изаберу хоће ли у том контексту да буду трећи или други, односно хоће ли први да бирају и да имају три министарства или ће други да бирају и имају четири министарства. Ни то није било довољно да се направи договор и стога ово што је предложено сада више не важи", изјавио је Босић.

       Босић је оценио да сад очито да постоји концепцијски проблем и концепцијско неслагање које је, у суштини, пресликано из стања у Федерацији БиХ. И подвукао: док та питања не буду разрешена, не постоји шанса за договор.

       "Свестан сам да БиХ тоне у све дубљу политичку и сваку другу кризу и жао ми је што, као домаћини и људи који су покушали и понудили компромис, нисмо успели", рекао је Босић.

 

БОСИЋ: БиХ ТОНЕ У БЛАТО

Младен Босић

       Он је ипак изразио наду да Брчко «није крај приче" и да ће разговори бити настављени.

       "Они који су у суштини на различитим концептима мораће наћи у што скорије време излаз из овакве ситуације, јер иначе БиХ тоне у све дубље блато", није крио Босић.

       Лидер СНСД Милорад Додик изјавио је да је српска страна данас била спремна за неке варијације, те да је било понуда које, наравно, више не важе. 

       "Очигледно је да је проблем концептуална  разлика у схватању БиХ, коју чине два ентитета и три конститутивна народа. Чврсто стојимо на концепту очувања дејтонске БиХ и конститутивних народа", рекао је Додик за Срну.

       Он је оценио да је највећи проблем у неслагању политичких партија о формирању Савета министара БиХ јер се ради о две различите концепције о томе шта је политички представник народа у БиХ. 

       "Према  нама, политички представник народа јесте онај ко на легитимним изборима има већинску подршку, значи минимум 50 одсто плус један глас. Зато су се СНСД и СДС окупили да би та већина била легитимна", рекао је Додик. Он је рекао да други концепт значи да политичко представништво народа не подразумева дефинисање политичке већине која би морала да стоји иза тога. 

 

ДВА ВИЂЕЊА, ДВА КОНЦЕПТА

Милорад Додик

       "Уколико не буде договора о томе – упозорио је Додик - неминовна је криза институција и самог политичког система БиХ".

       "Лидер СДП БиХ Златко Лагумџија изјавио је да је потпуно очигледно да међу лидерима водећих политичких странака у БиХ постоји неслагање које је израз два виђења и два концепта на којима треба конститусати власт.

       "Ми и члан 9.3 Устава читамо на различите начине. Једни читају да се ради о представницима народа, а други да је реч о представницима одговарајућих конститутивних народа. Дакле ми ни Устав не читамо исто, као ни преамбулу Устава. Око тога се не слажемо и плашим се да је ово суштински проблем", рекао је Лагумџија после састанка владајуће шесторке у Брчком. 

       Лагумџија је додао да то што се политички лидери нису сагласни о начину формирања Савета министара на бази Устава и изборног резултата не значи да власт не постоји.

       "Ми имамо Савет министара који функционише као и у свим кантонима у којима нисмо конститусали власт - власт постоји, као што постоји и у два ентитета без обзира да ли се и колико она некоме свиђа или не", нагласио је Лагумџија.

       Међу лидерима странака постоји сагласност да будући Савет министара БиХ треба да броји три Србина, три Хрвата и три Бошњака и једног министра из реда осталих, рекао је председник СДА Сулејман Тихић.

       Он је након састанка у Брчком рекао да нису били спорни ни Срби ни Бошњаци, већ како расподелити позиције када је реч о Хрватима.

Златко Лагумџија

 

ХИТНО: ХРВАТСКИ НАРОДНИ САБОР

       ХДЗ БиХ више ником неће допустити да у име хрватског народа и његових легитимних представника бира члана Председништва БиХ или представника у било коју другу институцију из реда Хрвата, поручио је у Брчком лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

       "Тај став смо и данас заступали у вери и жељи да дођемо до решења када је реч о формирању Савета министара БиХ. Наш став је био логичан и нормалан да имамо председавајућег и два министра у Савету министара, али договора није било", рекао је Човић.

       Лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић оценио је   да се у БиХ  сукобљавају два концепта схватања БиХ - као државе три равноправна конститутивна народа и онај који предвиђа  доминацију већине над мањином, те истакао да у предстојећем периоду треба тражити одговор на питање где је позиција Хрвата у БиХ. 

Божо Љубић

       Љубић је новинарима у Брчком, након састанка   лидера најјачих  странка у БиХ,  нагласио да  је  ова странка затражила хитно заседање Хрватског народног сабора где би било утврђено и договорено шта у том погледу чинити у будућности.

       "Као политички представник Хрвата према онима који су ме бирали заступам концепт легитимног представљања конститутивних народа и у процесу формирања власти у БиХ. Овде се поставља круцијално питање ко треба да представља Хрвате - легитимино изабрани представник, као и питање хрватске конститутивности?", оценио је Љубић.

       Он је нагласио да не може мирно посматрати развлашћивање хрватског народа и његово деконститусање и избацивање из Устава.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари