Српски малинари траже подршку у Бриселу

         ПРОТЕСТ МАЛИНАРА ПРЕД ВЛАДОМ СРБИЈЕ

  • Траже откупну цену од 100 динара, плус 26 динара субвенција по килограму и да малина буде проглашена за стратешки производ

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Захтевамо јединствену цену малине од 100 динара у целој Србији, субвенцију државе од 26 динара и да се малина прогласи стратешким производом, изјавио је председник Удружења малинара Драгиша Терзић на протесту испред зграде Владе Србије, где се окупило више од 100 произвођача малине из западне Србије тражећи вишу цену откупа.

        Терзић је указао да је то миран протест малинара, незадовољних откупном ценом тог воћа, која се креће од 85 динара до 90 динара у Ариљу.

        Нико нас до сада није примио, очекујемо да ће нас примити неко од надлежних и да ће Влада Србије и Министарство пољопривреде имати слуха за произвођаче малине, рекао је Терзић новинарима на протесту испред Владе у Немањиној улици.

        "Ова држава и Министарство пољопривреде, на челу са правником Душаном Петровићем, би требало коначно да почне да се бави пољопривредом, да не блокира путеве", рекао је Терзић.

        Према његовим речима, малинари ће своје захтеве изнети и на састанку у Бриселу, где ће разговарати са представницима Уније потрошача ЕУ и покушати да се изборе са статус директних продаваца малине.

        Терзић је истакао да се малина на европском тржишту плаћа од 16 до 20 евра, а да цена од 0,80 евра за килограм малине у Србији, не задовољава економску рентабилност гајења овог воћа.

        Пристајемо да нам држава исплати субвенцију за 2011. годину до 31. марта идуће године, рекао је он, јер нама тада треба новац да га уложимо у производњу за следећу годину.

       "Ми смо за сваки дијалог са државом, али немогуће је договорити се", оценио је Терзић истичући да је договор од 6. августа изневерен.

        До данас није испоштовано апсолутно ништа што је тада договорено са министром пољопривреде, да ће најкасније до 20. августа цена малине у Ариљу бити 100 диинара, а до данас нико у Ариљу не плаћа малину 100, већ 90 динара и ниједна хладњача није добила новац из Фонда за развој, навео је Терзић.

        Према његовим речима, малинари желе да скрену пажњу државе да је малина у Србији најрентабилнији производ, који обезбеђује 150 милиона евра девизног прилива, а производња може да отвори више од 100.000 радних места.

        У протесту у центру Београда окупили су се представници удружења малинара из Прибоја, Пријепоља, Косјерића, Нове Вароши, Бајине Баште, Осечине, Ваљева, Ивањице, Ариља, Ужица, Пожеге, Бруса, Блаца, Јошаничке бање...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари