КАПК довео у питање око 2.000 доктората на приватним факултетима у Србији

У ПИТАЊЕ МОГУ БИТИ ДОВЕДЕНЕ И ДИПЛОМЕ СТУДЕНАТА ЛАЖНИХ ДОКТОРА НАУКА

          КОМИСИЈА за акредитацију и проверу квалитета (КАПК) довела је у питање дипломе око 2.000 професора, доцената и асистената на приватним факултетима у Србији, пише лист “Вечерње новости” у сутрашњем издању.

          У тексту “Под лупом 2.000 доктората”, лист пише да су у питању предавачи са Универзитета Сингидунум, Мегатренд, Унион „Никола Тесла”, високих струковних школа и других приватних факултета.

          Лист додаје да су контролом диплома професора, доцената и асистената доведене у питању и дипломе студената које су они оцењивали, као и квалитет студијских програма на којима предају.

          Члан КАПК професор Мирољуб Миливојчевић казао је да су у питању „неважеће дипломе јер су их издале установе које никада нису добиле решење о утврђивању услова за обнављање делатности магистарских или докторских студија”.

          Оштећени професори за лист су навели да је проблем настао када је у поступку реакредитације КАПК одлучио да докторима наука запосленим на факултетима и високим школама тражи план и програм докторских студија, што је, како су навели, немогуће за оне који су дипломирали пре увођења „Болоње”.

          У решавање проблема укључило се и Министарство просвете које је казало да је затражило мишљење Националног савета за високо образовање, али и међународних институција.

          Како наводе оштећени, „посао просветне инспекције је да проверава да ли високошколске установе испуњавају све услове на основу којих су акредитоване, а за 12 година ни у једној од тих установа није утврђен проблем са дипломама које се сада оспоравају”.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари