Сведоци Трибунала против Харадинаја нису ликвидирани

 ПОРТПАРОЛ ХAШКОГ ТРИБУНАЛА НЕРМА ЈЕЛАЧИЋ ТВРДИ

  • Ниједна од особа које се налазе на листи није била у програму заштите сведока Трибунала, нити је било која од њих била под мерама заштите које је Трибунал одредио у случају Харадинај

  • Нека од убистава догодила су се и пре него што је Трибунал почео истрагу против Харадинаја 

     ХАГ - Хашки трибунал саопштио је да су апсолутно погрешни наводи да је неко од сведока пред Трибуналом у Хагу у предмету Рамуш Харадинај убијен.

     Ниједна од особа које се налазе на листи, коју су неки медији у Србији објавили, није била у програму заштите сведока Трибунала, нити је било која од њих била под мерама заштите које је Трибунал одреди у случају Харадинај, изјавила је портпаролка Трибунала Нерма Јелачић.

     Нека од убистава која се наводе догодила су се и пре него што је Трибунал почео истрагу против Харадинаја и других оптужених у том предмету.

     Поред тога, додаје се у саопштењу, неке од особа које се помињу у листи наведене су да су биле сведоци у поступку пред судом у Приштини, а то је суђење у коме Трибунал није имао било каквог удела.

     Кујтим Бериша, једина особа која се појављује на листи, а која је била планирана да буде позвана као сведок на суђењу Рамушу Харадинају, погинуо је у саобраћајној несрећи 2007. године у Подгорици, наводи Јелачић.

     Она додаје да су надлежни органи Црне Горе су истражили овај инцидент и према информацијама које је Трибунал добио нису нађени докази да је ова саобраћајна несрећа била намештена.

     Трибунал у потпуности разуме и прихвата да јавност Србији има легитиман интерес да зна шта се догађа на суђењима у Хагу и да то укључује и интересовање за безбедност сведока, али су тврдње да су људи који су постали сведоци Трибунала убијани једноставно нетачне, закључује се у саопштењу Трибунала.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари