ОПОЗИЦИЈА: Признаде Београд Косово! ВЛАСТ: Није признање, олакшавамо људима!

ПРЕДАЈА КОПИЈА МАТИЧНИХ КЊИГА ПРИШТИНИ

ПОДЕЛИЛА НАРОДНУ СКУПШТИНУ

  • Томислав НИКОЛИЋ (СНС): Предаја копија матичних књига Косову је почетак укидања српских институција на Косову и Метохији
  • Милош АЛИГРУДИЋ (ДСС): А Тадић заборави „само“ тероторијални интегритет и суверенитет Србије
  • Велимир ИЛИЋ (НС): То је индиректно и на мала врата давање независности, што је већ и учињено
  • Петар ПЕТРОВИЋ (ЈС): Предаја копија матичних књига Косову није вид признавања независности Косова, већ начин да се омогући људима да дођу до своје имовине

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Представници већине опозиционих странака у Скупштини Србије оценили су да предаја копија матичних књига Приштини представља корак ка признавању независности Косова, док посланици владајуће већине истичу да то ни на који начин није учињено, већ је почело спровођење постигнутих споразума са Приштином.

        Лидер Срспке напредне странке Томислав Николић рекао је новинарима у парламенту да је предаја копија матичних књига Косову, по његовом мишљењу, почетак укидања српских институција на Косову и Метохији.

        Шеф посланичке групе Демократска странка Србије (ДСС) Милош Алигрудиæ истакао је да су већи утисак на њега од вести да је предата прва копија матичних књига Косову, оставиле изјаве председника Србије Бориса Тадића и министра одбране Драгана Шутановца.

        „Изјава Тадића у којој каже да се Србија никада неће одрећи Резолуције 1244 и онда набраја зашто, а заборави прву и једину важну ствар, да се Србија неће одрећи свог територијалног интегритета и суверенитета, значи да је му оно што је прескочио није ни битно“, рекао је Алигрудић.

        А Шутановац, додао је Алигрудић, је поручио да се паралелне институције не могу укинути преко ноћи.

        „Вероватно могу за две ноћи“, рекао је Алигрудић и оценио да је политика актуелне власти према Косову „апсолутно издајничка“.

        Шеф посланичке групе Нова Србија Велимир Илић оценио је да „чим дате царину, чим дате границу, чим признате њихове изборе значи да сте им дозволили да буду независна држава“.

        „То је индиректно на мала врата давање независности, што је већ и учињено“, рекао је Илић и оценио да предаја копија матичних књига представља признавање независности Косова.

        Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Драган Тодоровић сматра да су преговори и оно на шта је пристао преговарачки тим Београда кораци који воде ка независности Косова.

        Посланик Либерално демократске странке Србије Бојан Ђурић оценио је да је вест о предаји копија матичних књига требало да дође из Београда, а не из Приштине, јер је то директна реализација договора постигнутих у Бриселу и владине уредбе.

        „Власт нам дугује одговор на друга питања - како ће убудуће Србија водити матичне књиге за те делове Косова, шта ћемо за шест месеци када поново дође до не поклапања података и шта се десило са надлежношћу Врховног суда Косова“, питао је Ђурић.

        Он је упозорио да ће за месец дана Срби доћи у ситуацију да ће морати ићи пред Врховни суд Косова и нагласио да им у том тренутку неће помоћи уредба Владе Србије која о томе ништа не говори и заклињање Београда да нема признања Косова.

        Посланик Социјалистичке партије Србије Дејан Раденковић оценио је да се предајом копија матичних књига ни на који начин не признаје независност Косова и да је добро што је почело спровођење постигнутих споразума са Приштином.

        „То ће релаксирати односе, довести до трајних решења и до дугорочне стабилности у региону“, рекао је Раденковић.

        Посланик Српског покрета обнове (СПО) Александар Југовић рекао је да је предаја копија матичних књига Косову део договора између Београда, Приштине и Брисела и навео да Србија зна шта од ње захтевају Немачка и Европска унија, подсетивши да је те ставове јасно изнела немачка канцеларка Ангела Меркел.

        „Знамо шта је максимум што морамо учинити на Косову и Метохији, али морамо појачати спољнополитичку борбу како бисмо убедили партнере из ЕУ да смо задовољили критеријуме да бисмо добили статус кандидата”, рекао је Југовић.

        Посланик Jединствене Србије Петар Петровић рекао је да предаја копија матичних књига Косову није вид признавања независности Косова, већ начин да се омогући људима да дођу до своје имовине.

Категорије: 

Коментари