Опозиција са 160.000 потписа затражила оставку Пајтића

СКУПШТИНА ВОJВОДИНЕ РАСПРАВЉА О ТЕКСТУ ДЕКЛАРАЦИJЕ

ЗА ЗАШТИТУ УСТАВНИХ И ЗАКОНСКИХ ПРАВА ПОКРАЈИНЕ

  • Бојан ПАЈТИЋ: Ако jе Уставом Србије одређено да покраjини припада седам одсто републичког буџета - онда би то требало тако и да буде. Покраjини за њен развоj даjе мање од 100 динара месечно по становнику, што jе немогуће ако желимо развоj покраjине и бољи живот њених грађана
  • Пред почетак седнице су чланови руководства покрета Двери предали председнику Скупштине Воjводине Иштвану Пастору Предлог декларациjе против сепаратизма у Воjводини

        СКУПШТИНА Воjводине расправљао тексту декларациjе о заштити уставних и законских права Воjводине, коjа jе последњих месец дана изазвала много буре и полемике у покраjини и целоj Србиjи.

       Седници присуствуjе 113 од укупно 120 посланика.

       Председник покрајинске владе Боjан Паjтић изjавио jе да се декларациjом о заштити уставних и законских права покраjине апелуjе на владавину права и на поштовање обавеза према Воjводини чиме се - како jе рекао - истовремено апелуjе и на поштовање обавеза према свим грађанима Србиjе.

       Oбраћаjући се посланицима пре отварања расправе, Паjтић jе нагласио да се декларациjа тиче свих грађана Воjводине, jер - како jе рекао - „кад бисмо добиjали онолико средстава колико нам по Уставу следуjе, могли бисмо пет пута више људи да запошљавамо и имали бисмо много инвестициjа“.

       Паjтић jе истакао да „грађани Воjводине мисле да Скупштина Воjводине не сме да ћути“ и зато се, како jе обjаснио, предлог декларације нашао пред посланицима.

       Напомињући да о надлежностима покраjине, коjе су неоспорне, не може бити спорења, Паjтић jе истакао да ако jе Уставом одређено да покраjини припада седам одсто републичког буџета, онда би то требало тако и да буде, на исти начин као што покраjина има право да бира оне за коjе мисли да ће jе наjбоље представљати и обављати jавне послове.

       „Aко jе нешто по закону власништво становника Воjводине, онда нужно Воjвођани располажу тим власништвом“, рекао jе Паjтић.

       Oн jе упозорио на то да се покраjини за њен развоj даjе мање од 100 динара месечно по становнику, што jе, како jе рекао, немогуће ако желимо развоj покраjине и бољи живот њених грађана.

       Председник покраjинске владе сматра да грађани Воjводине имаjу право да им се врати оно што су зарадили, да бираjу „оне коjи ће да им служе и да располажу оним што jе њихово власништво“, а то jе, како jе напоменуо, садржано у предлогу ове Декларациjе.

       Паjтић jе обраћаjући се посланицима оценио да не би смело бити повода за овакву расправу у држави коjа се нада да ће ускоро добити датум за почетак преговора за прикључење EУ.

       O тексту Предлога декларациjе пре седам дана расправљао jе и Oдбор за питања уставно - правног положаjа покраjине, коjи jе, већином гласова, прихватио текст допуњен са пет амандмана Савеза воjвођанских Mађара и jедним амандманом Лиге социjалдемократа Воjводине.

       Пред почетак седнице, представници опозиционих странака у Скупштини Воjводине предали су на писарници Владе Воjводине око 160.000 потписа грађана коjи подржаваjу захтев за оставку Боjана Паjтића, због лоше економске ситуациjе, губљења легитимитета Владе Воjводине на локалним и покраjинским изборима, као и због Декларациjе.

       Пред почетак седнице су чланови руководства покрета Двери предали председнику Скупштине Воjводине Иштвану Пастору Предлог декларациjе против сепаратизма у Воjводини.

       Покраjински парламент ће расправљати и о Извештаjу о пословању за 2012. годину Фонда за подршку инвестициjа у Воjводини - „Воjводина Investment Promotion - ВИП“ и Извештаjу о пословању за 2012. годину Покраjинског завода за спорт и медицину спорта.

Категорије: 

Коментари