ПОПОВИЋ: Ребаланс неће ништа поправити, буџет за 2013. је непоправљив

ВЛАДА ПРЕДЛОЖИЛА НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ СМАЊЕЊЕ РАСХОДА

ЗА 36 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА И РЕФОРМУ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА

Ненад Поповић

  • Председник Фискалног савета Павле Петровић оценио да је добро што се ишло на резање расхода, а не на повећање пореза, јер за то, како је навео, простора више нема и упозорио да би дефицит у буџету, упркос свему, могао бити већи него што је планирано
  • Шеф посланичке групе Заједно за Србију, Душан Петровић, рекао да је прво потребно направити политички договор о томе колико су грађани спреми да плаћају своју државу, оценивши да је направљена велика грешка у предвиђању расхода буџета за ову годину, од око милијарду евра

         МИНИСТАР финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да ће ребалансом буџета за 2013. годину расходи бити смањени за 36 милијарди динара, док су опозиционе странке упозориле да неће подржати предложени ребаланс јер је, према њиховој оцени, изнуђен и безидејан, а буџет - непоправљив.

         Скупштински Одбор за финансије, репулички буџет и контролу трошења јавних средстава подржао је предлог ребаланса буџета за 2013. годину, који је предложила Влада Србије.

         Ово значи само једно: да су посланици владајуће коалиције у Одбору подржали ребаланс који су им предложили министри владајуће коалиције.

         Председник Фискалног савета Павле Петровић оценио је да реформе које предлаже влада имају значајне ефекте на дефицит и јавни дуг, као и на ефикасност привреде, али и истовремено упозорио да би дефицит у буџету могао бити већи него што је планирано.

         Петровић је на седници тог одбора истакао да је добро што се ишло на резање расхода, а не на повећање пореза, јер за то, како је навео, простора више нема.

         Министар Динкић је нагласио да је ребаланс део пакета мера, истакавши да влада верује да ће њиховом симултаном применом направити стабилизацију државног буџета.

         Он је оценио да је обарање дефицита од 1,5 одсто оствариво, подсетивши да је ребалансом предвиђен дефицит од 178,3 милијарди динара, или 4,7 одсто бруто друштвеног производа (БДП).

         „То јесте веће у односу на оригинални план буџета, али је за 1,5 одсто мање него што је оставрено у прошлој години“, навео је Динкић, истакавши да се у првих шест месеци није пуно трошило, али да су приходи мањи од очекиваних.

         Образлажући Предлог закона о ребалансу буџета за 2013. годину пред посланицима Скупштине Србије, Динкић је оценио да Влада Србије води економску политику у ситуацији неизвесности у читавој светској економији, због чега је морала да донесе пакет мера за стабилизацију државног буџета и реструктуирање друштвених предузећа, при чему је ребаланс буџета само једна од мера.

         Целокупан пакет мера владе има два дела: један је ребаланс буџета, који не предвиђа никакво подизање пореских стопа, већ јачање фискалне дисциплине и наплате пореских прихода, а други део обухвата реструктурирање друштвених предузећа, реформу јавних предузећа, што значи излазак државе из њих.

         Други део пакета мера предвиђа и брже издавање грађевинских дозвола, што ће се поједноставити кроз измене закона о планирању и изградњи, а на крају предложене су и измене закона о раду, навео је Динкић.

         „Целокупан пакет мера мора се спровести симултано, јер само тако предложене мере могу дати прави ефекат“, нагласио је он, и додао да је за наведене мере Влада Србије добила подршку привредних асоцијација и синдиката.

         Шеф посланичке групе Заједно за Србију, Душан Петровић, рекао је да је прво потребно направити политички договор о томе колико су грађани спреми да плаћају своју државу, оценивши да је направљена велика грешка у предвиђању расхода буџета за ову годину, од око милијарду евра.

         Петровић сматра да сви нивои власти треба да имају своје буџете, да се располагање тим средствима приближи одлучивању грађана, и заложио се да приход од пореза на имовину остане локалним самоуправама, односно, месним заједницама.

         Посланик СВМ, Золтан Бек, рекао је да та посланичка група неће гласати за предложени ребаланс зато што дефицит није додатно смањен, већ је увећан, као и због тога што су незадовољни величином предвиђених средстава за АП Војводину.

         Посланичка група СПО-ДХСС такође је најавила да неће гласати за предложени ребаланс буџета.

         Заменик председника посланичке групе ЛСВ, Ђорђе Стојшић, изјавио је да та посланичка група неће гласати за предлог ребаланса буџета, јер се ради о „изнуђеном потезу“.

         „Када видимо развојни буџет и реформе на расходној страни, наравно да ћемо га подржати, а до тада ЛСВ неће гласати за ребаланс“, рекао је Стојшић.

         Демократска странка такође неће подржати предложени ребаланс буџета за ову годину, јер је он, према њиховој оцени, „безидејан“ и илуструје „апсолутну неспособност владе да реши кључне проблеме грађана и привреде“.

         Посланик ДСС, Ненад Поповић, изјавио је да предложени ребланс буџета неће поправити буџет за ову годину, јер је он, како је рекао, „непоправљив“, а нико не гарантује да ће дефицит остати на нивоу од 177 милијарди динара.

         Лидер ЛДП-а, Чедомир Јовановић, оценио је данас да предложени ребаланс буџета за ову годину не пролази тест реалног политичког концепта, у коме свака странка припрема „економску муницију“ за изборну кампању.

         Наводећи да је рок предложеног ребаланса 90 дана, Јовановић је рекао да је сваки кабинет страначких лидера у владајућој коалицији подигао своје трошкове

Категорије: 

Коментари