САМАРЏИЋ: Поводом Сребренице настављате курс претходне власти

ПИСМО ШЕФА ПОСЛАНИЧКЕ ГРУПЕ ДСС

ПРЕДСЕДНИКУ СУПШТИНЕ СРБИЈЕ НЕБОЈШИ СТЕФАНОВИЋУ

        ПОСЛАНИЧКА група Демократске странке Србије не може да прихвати текст саопштења који сте предложили. Разлози су следећи:

        Прво, oвим саопштењем наставља се политка претходне скупштинске већине према овом питању коју бисмо могли да назовемо „политиком две декларације“. Једна, и то она прва, односи се на муслиманске жртве у сребреничком крају 1995. године. Друга декларација се тиче српских жртава у Босни и Херцеговини током читавог рата.

        Као и у време доношења те две деларације у две временски одвојене скупштинске расправе, тако се и данас овим саопштењем раздвајају невине жртве рата и једне чине политички примарним, а друге политички секундарним. Овај поступак негира потребу хуманог, дакле недиференцираног, приступа свим невиним жртавама босанског рата од 1992. до 1995. године.

        Друго, питамо се: зашто би баш годишњица сребреничких жртава била повод изражавања пијетета према невиним жртвама, а не нека друга годишњица, рецимо она када је Босна и Херцеговина призната од стране САД и западних земаља (7. април, 1992), што је био манифестни злочин против мира од којег су потекли сви потоњи рати злочини.

        Треће, овакве манифестације не да не омогућују неопходно стварно помирење међу народима бивше СФРЈ, а посебно међу народима БиХ, него напротив продубљују старе јазове у вези са тумачењем ратних догађаја.

        Узгред, жао нам је што ова скупштинска већина на исти опортунистички начин као и претходна приступа овако важним и осетљивим догађајима.

        Срдачно, Слободан Самарџић

Категорије: 

Коментари