ШАРОВИЋ: Нека Тадић обуставу насиља тражи од својих партнера из ЕУ и НАТО

ПОСЛАНИЧКА ПИТАЊА ПРЕРАСЛА У ПОЛИТИЧКО ОДМЕРАВАЊЕ СНАГА У СКУПШТИНИ

фото Тањуг

  • Посланик ДСС Владимир Милентијевић рекао је да је узрок  сукоба код Јагњенице „катастрофална и капитулантска политика“ актуелне власти и председника Тадића
  • Шеф Посланичке групе ЗЕС Нада Колунџија питала је председавајућег да ли и у делу седнице, када посланици постављају питања представницима држвних институција, важе иста правила као и на остатку седнице и оценила да је Милентијевић вређао појединце и институције
  • Заменик шефа Посланичке групе НС Мирослав Маркићевић питао је министра спољних послова Вука Јеремића - ко је овластио Борка Стефановића да преговара са Приштином у име Србије и да ли су тачни наводи појединих медија да је у МСП има сукоба и да је било физичких обрачуна

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Посланици Демократске странке Србије (ДСС) су питали Владу и председника Србије Бориса Тадића како мисле да реше питања севера Косова, радикали су питали како је могуће да се наставља дијалог са Приштином после догађаја на Јагњеници, док су посланици Нове Србије (НС) тражили да им се одговори ко је овластио шефа Преговарачког тима Београда Борислава Стефановића да преговара у име Србије.

        Посланик ДСС Владимир Милентијевић рекао је да је узрок јучерашњег сукоба „катастрофална и капитулантска политика“ актуелне власти и председника Тадића, о чему говори споразум који је постигао Преговарачки тим Београда који није утемељен на Уставу Србије, Резолуцији 1244, законима и декларацијама које је усвојила Скупштина Србије.

        „Резултат свих преговора је признавање Косова и Метохије“, рекао је Милентијевић и додао да председник Србије не води мудру и храбру државничку политику, већ „издајничку политику“, док је шеф Преговарачког тима Стефановић „егзекутор свега тога на терену Косова и Метохије“.

        Он је рекао да Срби са севера Косова никада неће прихватити оно што је Стефановић прихватио, нити ће дозволити да се споразум имплементира.

        Милентијевић је питао Владу и Тадића како мисле да реше питања севера Косова и да ли мисле да ће се Срби са севера Косова уморити и прихватити оно што је планирала владајућа коалиција, а то је признавање независног Косова.

        Посланик Српске радикалне странке (СРС) Немања Шаровић је рекао да је јуче, на Дан заставе, Кфор насилно уклонио барикаде које су Срби поставили, а повређен је и велики број људи, док је режим у Београду ћутке прихватио ту насилну акцију и само апеловао преко Тадића и Богдановића да се обе стране уздрже од насиља и наставе дијалог.

        Шаровић је рекао да би Тадић на обуставу насиља требало да позове своје партнере из ЕУ и НАТО.

        Он је додао и да се умањује значај онога што се догодило јуче и питао како је могуће да се наставља дијалог са Приштином после јучерашњих догаћаја на Јагњеници.

        Заменик шефа Посланичке групе НС Мирослав Маркићевић питао је министра спољних послова Вука Јеремића ко је овластио Стефановића да преговара са Приштином у име Србије.

        Он је питао и да ли су тачни наводи појединих медија да у Министарству спољних послова има сукоба, као и да је било физичких обрачуна.

        Шеф Посланичке групе За европску Србију (ЗЕС) Нада Колунџија питала је председавајућег да ли и у делу седнице када посланици постављају питања представницима држвних институција важе иста правила као и на остатку седнице и указала да је Милентијевић вређао појединце и институције.

        Она је питала председницу Скупштине Србије Славицу Ђукић Дејановић да ли иста правила важе за све одборе, без обзира ко им председава, и указала да поједини председници одбора злоупотребљавају седнице ових скупштинских тела водећи своје страначке политике.

        Колунџија је рекла да је јучерашња седница Одбора за Косово и Метохију претворена у страначку трибину, а реч су добијали они који су ту странчку политику заступали, мислећи на радикале.

        Она је рекла и да је председвајући без икакавог образложења прекинуо седницу и заказао је за данас, знајући да шеф Преговарачког тима Борислав Стефановић неће моћи да јој присуствује због обавеза.

        „Све је то једна партијска ујдурма у којој једно ужасно тешко и важно питање, као што је питање Косова и Метохије, покушава да се злоупотреби на најгори могући начин“, оценила је Колунџија.

        Посланик Српске напредне странке (СНС) Мића Роговић питао је премијера Србије Мирка Цветковића колико је коштала изградња граничног пралаза Богојево код Сомбора, зашто радови нису завршени у року, и колико је коштала изградња тоалета на том граничном прелазу.

        Роговић је питао министра унутрашњих послова Ивицу Дачића како је могуће да начелник секотра унутрашњих послова у Ужицу буде градски већник задужен за ресор пољопривреде, када то није по закону, као и колико је МУП коштало обележавање дана Ужица у коме су учествовали припадници полиције.

 

 

 

 

Категорије: 

Коментари