Србима севера би боље било да су се сами бранили

У Скупштини потпуно различито о делимичном уклањању барикада

Велимир Илић (ФоНет)

  • Александар Југовић (СПО): Барикаде се морају моментално уклонити са целе територије северног Косова и Србија мора да прихвати нестатусни део Ахтисаријевог плана као основ за будуће разговоре Београда, Приштине и Европске уније
  • Мислим да су Срби са севера уцењени и да су пристали да уклоне део блокада наводно да би Кфор по Резолуцији 1244 имао слободанпролаз. То је почетак онога што је Борис Тадић већ договорио - да се на администратвиним прелазима поставе Тачијеви полицајци и цариници, рекао је Драган Тодоровић
  • Србима би боље било да су се сами бранили, да су сами водили преговоре, јер би у том случају издејствовали оно што су хтели и имали би знатно повољнију ситуацију – оценио Велимир Илић

        БЕОГРАД,  (ФоНет) - Посланици владајуће већине оценили су да је делимично уклањање барикада на северу Косова и Метохије корак у добром правцу, док опозиција сматра да су Срби то урадили под притиском из Београда.

        Шеф Посланичке групе За европску Србију (ЗЕС) Нада Колунџија оценила је да је делимино уклањање барикада “корак у добром правцу и доказ да и Београд и представници Срба желе да се тај проблем реши мирним путем”.

        Посланик Српског покрета обнове (СПО) Александар Југовић истакао је да се барикаде морају моментално уклонити са целе територије северног Косова и да Србија мора да прихвати нестатусни део Ахтисаријевог плана као основ за будуће разговоре Београда, Приштине и Европске уније

        Шеф Посланичке групе Српске радикалне странке (СРС) Драган Тодоровић рекао је да су политичари Демократске странке извршили “страховит притисак” на Србе са севера Косова да уклоне барикаде.

        “Мислим да су уцењени и да су пристали да уклоне део блокада наводно да би Кфор по Резолуцији 1244 имао слободан пролаз. То је почетак онога што је Борис Тадић већ договорио, а то је да се на администратвиним прелазима поставе Тачијеви полицајци и цариници”, рекао је Тодоровић.

Драган Тодоровић

        Шеф Посланичке групе Нова Србија (НС) Велимир Илић рекао је да Београд и београдски политичари врше притисак на Србе на северу Косова и да су Срби неодговорном политиком Београда доведени у ситуацију у којој се данас налазе.

        Он је рекао да је “Овако је Београд уместо њих преговарао, а сада их притиска да то одраде да би Београд добио оно што жели, а то је статус кандидата који у овој ситуацији не значи ништа”, рекао је Илић.

        Посланик Српске напредне странке (СНС) Јоргованка Табаковић рекла је да делимично уклањање барикада значи да су Срби све време спремни на конструктиван дијалог.

        “То је само један од доказа да су Срби спремни да своје право да живе на делу територије сопствене државе реализују на миран начин и без жртава и штете на било којој страни”, оценила је Табаковић.

        Тодоровић је коментарисао изјаву министра полиције Ивице Дачића, коју су пренели неки медији, да је Ангела Меркел на једном ручку рекла "Зашто Косово не би било и федерација".

        “Невероватно је да људи који би требало да воде рачуна, зато што се налазе на озбиљним државничким функцијама, излазе у јавност са стварима које су противуставне”, рекао је он.

        Према његовим речима, “увек пред неку промену која ће се десити под притиском или силом у јавности пуштају разне информације које би евентуалне биле боље за Србију, да се око тога расправаља да ли је то добро или не".

        Косово, на жалост, постаје тема једне вечере, где се, “онако, успут, као следеће јело на менију помиње једно од решења за Косово”, рекла је и Табаковић.

 

Категорије: 

Коментари