СТЕФАНОВИЋ: Прошло је време Начертанија

ОПЕТ БУРНО У СКУПШТИНСКОМ ОДБОРУ ЗА КиМ

  • Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић рекао је да „свако ко се очешао о дипломатију“ зна да је прошло време теорија Берлинског конгреса и Начертанија и да у савременом свету сила игра значајну улогу, због чега Србија у таквим околностима треба да тражи најбоља решења
  • Члан Одбора Немања Шаровић (СРС) поручио је Влади Србије да су споразуми са Приштином издаја и капитулација и да су они послали Србе на барикаде
  • У Влади се примећују разлике између оних који покушавају да „на крају баладе“ сачувају што могу од Косова и НАТО „јастребова“. Још увек имате могућност да кажете „доста“, али нећете имати могућности да то кажете када вам дају кандидатуру, јер сте се тада дефинитвно одрекли Косова, упозорио Слободан Самарџић (ДСС)

        БЕОГРАД,  (ФоНет) - Одбор Скупштине Србије за Косово и Метохију усвојио је закључак којим се упућује апел председници Скупштине Србије Славици Ђукић Дејановић да од Владе Србије захтева акт у којем ће бити садржане мере и планови за стабилизацију ситуације на Косову.

        Чланови одбора нису могли да одлуче да ли се гласа или не о Извештају Владе Србије, јер су представници владајућих странака тврдили да се о извештају не гласа, док је председник Одбора, члан СРС, Љубомир Краговић рекао да Одбор није прихватио извештај, због чега су се побунили представници владајуће већине.

        Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је, на почетку седнице Одбора да Влада Србије подржава дијалог са Приштином и да пружа подршку свим државним органима, који траже решења за питање Косова на основу Устава Србије, закона, Резолуције 1244 и Плана од шест тачака генералног секретара УН.

        „Влада Србије тражи од медународних мисија на терену да се понашају статусно неутрално у целој овој кризи и Влада осуђује сваки вид насиља, указујући да су миран пут и дијалог једини начин за решавање проблема на Косову“, рекао је Богдановић.

        Према његовим речима, из Извештаја о активностима Владе о ситуацији на Косову, може се видети да она подржава сваки вид мирног протеста граðана севера Косова.

        Говорећи о ескалацији насиља на северу Косова, на административном прелазу Јариње, 27. септембра, Богдановић је рекао да не жели да лицитира ко је први почео.

        Он је истакао да је „Влада у извештају о том инциденту написала оно што јој је било доступно од грађана са терена“.

        „Шта се догодило на седници Одбора за безбедност Скупштине Србије“, рекао је он, „мени није познато и зато није било у Извештају“.

        Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић рекао је да „свако ко се очешао о дипломатију“ зна да је прошло време теорија Берлинског конгреса и Начертанија и да у савременом свету сила игра значајну улогу, због чега Србија у таквим околностима треба да тражи најбоља решења.

        Стефановић је одбацио тврдње да је постигнутим споразумима призната независност Косова и да се будућим споразумима иде ка „пузајућој или пливајућој“ независности.

        Стефановић је рекао да постоји неколико опција за решење прелаза Јариње и Брњак и да је решење врло близу, али да, како је предочио, оно неће бити идеално.

        Он је оценио као лицемерне тврдње да је Србија одговорна за смањење присуства УНМИК на Косову, подсећајући да је још 2008. године прихваћено решење да на Косову важи царински печат УНМИК/Косово и да су тада на прелазима Мердаре и Кончуљ постављени косовски цариници.

        Члан Одбора из редова радикала Немања Шаровић поручио је Влади Србије да су споразуми са Приштином издаја и капитулација и да су они послали Србе на барикаде.

        Шта сте мислили када сте договорили царински печат? Шта сте ви очекивали, ко ће ударати печате, упитао је Шаровић Стефановића.

        Ви сте грађане послали на барикаде, држава их је послала и жртвовала, рекао је Шаровић.

        Влада Србије и председник Србије, какви год да су, а ја мислим да су најгори, треба да воде политику, а не да је спуштате на ниво председника општина са севера Косова, изјавио је Шаровић.

        Шаровић је критиковао Стефановића да је су у преговорима које води са Приштином, Албанци добили све, а Београд ништа.

        Посланик Демократске странке Србије Слободан Самарџић оценио је да је овај Извештај Владе, за разлику од извештаја Одбора за безбедност од пре неколико недеља, „истинољубивији, са чињеницама и мање северноатлантских инсинуација“.

        Самарџић је рекао да у Влади примећују разлике између оних који покушавају да „на крају баладе“ сачувају што могу од Косова и НАТО „јастребова“.

        Према његовим речима, извештај у делу који говори о ситуацији на Јарињу 27. септембра базиран је на чињеницама и 99 одсто се поклапа са верзијом коју је он чуо од два УНМИК званичника и људи на терену.

        Самарџић је критиковао Стефановића због преговора са Приштином, наводећи да је у тим разговорима Београд стално суочен с роковима да нешто прихвати.

        Ви журите да бисте добили кандидатуру, сва су вам решења флексибилна, недовршена, рекао је Самарџић и цитирао европског посланика Јелка Кацина да „док је барикада, нема кандидатуре“.

        „Ја страхујем шта ћете ви урадити, а нисам сигуран да ћете рећи „доста“. Увек имате могућности да кажете „доста“ и сада имате ту могућност, али нећете имати могућности да то кажете када вам дају кандидатуру, јер сте се тада дефинитвно одрекли Косова“, рекао је Самарџић.

Категорије: 

Коментари