ВУЧИЋ: Нико није вршио притисак на УСС поводом бриселских споразума са Приштином

СКУПШТИНСКА РАСПРАВА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О МИНИСТАРСТВИМА

  • ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ: Кажете да сте шест месеци пратили рад владе па сте се онда сетили Динкића. Што не кажете - шест месеци рушимо Дачића, где су вам сада они џакови са гласачким листићима, реците да сте дошли на власт на превару
  • БОРКО СТЕФАНОВИЋ: Јасно је да је влада Ивице Дачића пала и да је нова - влада Александра Вучића
  • АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Мишковић никада није плаћао било какве карте ни мени, као ни било коме ко је мени близак

         РАСПРАВУ о закону о изменама и допунама Закона о министарствима обележила је оштра полемика лидера ЛДП Чедомира Јовановића и министра правде Николе Селаковића након Јовановићеве критике предложених измена.

         Јовановића је најпре посланик са листе СНС Марјан Ристичевић упитао колико је коштало његово „зимовање-летовање на Каракоруму“, а министар правде констатовао је да је „неозбиљно упућивати критике са Хвара, из Пакистана или са Каракорума, где ски-пас кошта преко 80.000 евра“.

         „Да ли тај има кредибилитет да прича грађанима и да ли 20 минута бесмисла и цитирања сопственог текста из неких новина грађанима уопште треба“, упитао је Селаковић, након чега је Јовановић позвао министра, који је представљао измене закона, да „покуша да преведе на српски језик“ оно што је прочитао.

         „Када кажем на српски, да ли знате шта то значи, пошто себе сматрате Србином? То значи - реци шта мислиш, немој да петљаш, да стењеш. Кажете да сте шест месеци пратили рад владе па сте се онда сетили Динкића. Што не кажете - шест месеци рушимо Дачића, где су вам сада они џакови са гласачким листићима, реците да сте дошли на власт на превару“, рекао је Јовановић.

         Додао је да га радује помињање његових ванполитичких активности, али да оне нису тема скупштинског заседања, те додао да се попео на највиши врх на свету, однео тамо српску заставу и о томе је снимљен филм у ком, како је истакао, Срби нису приказани као вандали.

         Уз то је рекао и да њему „Мишковић није плаћао авион“, а да докле год ради има новца да га троши и да ће га трошити како хоће.

         „Нећу ваљда да идем на Романију“, рекао је Јовановић, који је затим критиковао Селаковићево „реформисано правосуђе“.

         „Сигурно сте поносни на то? Сјајно сте решили проблем са Натом Месаровић, тужилаштвом, са Колесаром, са Мишковићем, са Карићем, са свима које смете или не смете да помињете“, рекао је лидер ЛДП и додао да никада није био већи хаос у сваком сегменту нашег јавног живота уз никада веће присуство људи из власти у њему.

         Селаковић је Јовановићеве замерке на предлог закона оценио као последицу правног неискуства, где је, како је рекао „измешано све и свашта, и оно чега има у новинама и оно чега нема, а о теми данашње скупштине мало“.

         „А ако некоме смета српски језик на коме сам говорио, онда нека преведе на српски језик име своје странке“, поручио је министар.

         У полемику се на кратко укључила и посланица ЛДП Јудита Поповић која је министра упитала „колико су коштале чоколадице којима је частио хашке затворенике“ и „да ли је Ратко Младић један од кандидата за министра“.

         Скупштина Србије започела је данас у 11 часова ванредну седницу на којој се разматра Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима, који је неопходан за формално окончање процеса реконструкције владе.

         Седница је почела расправом у начелу о предложеном закону, а пре тога су предлог усвојили скупштински одбори за правосуђе и за уставна питања.

         Како је члановима одбора образложио министар правде и државне управе Никола Селаковић, тим предлогом закона Министарство финансија и привреде раздваја се на два засебна министарства, али се и допуњују надлежности Министарства спољних послова када је реч о дијаспори и Министарства правде и државне управе у вези са електронском управом.

         Према његовим речима, новим Законом о министарствима створиће се законске претпоставке неопходне за спровођење потребних промена у државној управи, пре свега министарствима.

         Селаковић је објаснио да је раздвајање Министарства финансија и привреде на два засебна министарства у складу са уставно-правном и управно-правном традицијом у Србији.

         Када је реч о допуни надлежности у министарствима спољних послова и правде то је учињено због њиховог рационалнијег и ефикаснијег функционисања, рекао је министар.

         Члановима Одбора за правосуђе обратио се и Срђан Миковић из Демократске странке који је упутио замерку што, како је рекао, заинтересоване стране нису на време добиле предлог закона што их је онемогућило да се адекватно упознају с његовим одредбама и да дају евентуалне сугестије.

         Реконструисана Влада Србије, како је предвиђено овим законом, имаће 18 министарстава.

         Воз купштинске расправе прошао је, иначе, и кроз ове „станице“:

         18.08 - Посланик Српске напредне странке Владимир Цвијан изјавио је да предложене измене Закона о министарствима нису ситне и козметичке, већ крупне и треба да допринесу бољем функционисању државне управе и животу грађана Србије.

         17.50 - Вучић изјавио да нико није вршио притисак на Уставни суд Србије у вези са захтевом за оцену уставности постигнутих споразума Београда и Приштине из Брисела, што је затражила Демократска странка Србије и додао да ће свака одлука бити испоштована.

         17.40 - Вучић изјавио да једини рок који није испоштовао јесте онај у вези са хапшењем нарко боса Дарка Шарића, али да ће то свакако бити учињено.

         16.19 - Јовановић изјавио је да реконструкција владе представља „куповину времена са великим последицама и малтретирање Србије“ и поновио да влада у томе неће добити подршку ЛДП-а.

         16.05 - Вучић апеловао на посланике да у расправи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о министарствима посежу за добронамерним и конструктивним критикама.

         16.03 - Вучић поновио да никада неће бити премијер без избора.

         15.57 - Вучић: Мишковић никада није плаћао било какве карте ни мени, као ни било коме ко је мени близак.

         15.27 - Вицепремијер и лидер СНС Александар Вуцић изјавио је да је кандидат за министра привреде Саша Радуловић, а Драган Гламочић - за министра пољопривреде.

         15.17 - Вицепремијер и лидер СНС Александар Вучић дошао је у зграду парламента

         14.36 - Ружић: Усвајањем измена закона влада креће у реализацију.

         14.35 - Петровић: Влада да каже како ће водити економију.

         14.32 - Лидер ЛДП сматра да је кључни мотив за реконструкцију владе била потреба вицепремијера Александра Вучића и СНС да преузме већи део власти.

         14.23 - Ни ЛСВ неће подржати предложени закон.

         14.22 - Демократска странка Србије неће подржати измене закона о министарствима.

         13.43 - Посланица СНС Јадранка Јоксимовић изазвала је нову полемику пошто је је оценила да „треба видети ко је од посланика под дејством алкохола или неких других опијата“.

         13.31 - Посланик УРС-а Владимир Илић изјавио је да та странка сматра да је реконструкција владе више персонална него суштинска, али и поручио да ће УРС подржати уколико буде давала резултате.

         13.30 - Расправу о закону о изменама и допунама Закона о министарствима обележила је оштра полемика лидера ЛДП Чедомира Јовановића и министра правде Николе Селаковића након Јовановићеве критике предложених измена.

         13.29 - Шеф посланичке групе ДС у скупштини Борко Стефановић оценио је да је јасно да је влада Ивице Дачића пала и да је нова - влада Александра Вучића.

         12.35 - Шеф посланичке групе ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да та партија неће пружити подршку реконструкцији владе.

         12.05 - Министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је да су измене и допуне Закона о министарствима последица потребе да се групишу сродни послови у одређеним министарствима и да је зато било неопходно да се Министарство финансија и привреде подели у два посебна министарства.

         11.50 - Седницу парламента опозиција је почела рекламирањем Пословника, незадодовољна због кратког времена од усвајања предложеног документа на влади до почетка седнице на којој се о њему расправља.

         11.18 - Почела расправа о закону о министарствима

         10.49 - Скупштински одбори за правосуђе и за уставна питања усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима

Категорије: 

Коментари