Власти у преговорима са сецесионистима морају радикално променити курс

САОПШТЕЊЕ С ТРЕЋЕГ ОКРУГЛОГ СТОЛА "РЕИНТЕГРАЦИЈА ИЛИ РАЗГРАНИЧЕЊЕ"

* Бриселским споразумом из 2007. суспендован је Устав Србије, укључујући и Преамбулу која јамчи територијалну целовитост државе

___________________________________________________________________

        СРПСКЕ власти у преговорима са сецесионистима морају радикално променити курс - у смеру поштовања међународног и домаћег права, као јединог допустивог оквира за окончање косовске кризе. Релевантни међународноправни акти, заједно с Резолуцијом 1244, јамче територијалну целовитост Србије на Косову и Метохији, али највиши српски државни представници истрајавају на њиховом пренебрегавању у тражењу коначног решења. 

        Бриселским споразумом из 2007. суспендован је Устав Србије, укључујући и Преамбулу која јамчи територијалну целовитост државе. На основу тога, на целој територији КиМ укинути су српско судство, органи МУП и цивилна заштита, чиме је званична Србија помогла у изручењу својих грађана илегеалним структурама у Приштини", поручено је данас на трећем округлом столу из циклуса "Реинтеграција или разграничење. Разговори о будућности Косова и Метохије".

        На научно-стручном скупу који је одржан данас у  Свечаној сали Машинског факултета у Београду, говорили су професори универзитета: Дејан Мировић, Милош Јовановић, Бранислав Ристивојевић, и Слободан Самарџић.

        Процењујући штетност изостанка опште сагласности свих делова српског друштва у погледу оптималног решења за будућност јужне српске покрајине, сматрамо да је дужност српске академске заједнице да понуди свој прилог решењу овог животно важног питања.

        Из тог разлога ће Иницијативни одбор трибине, кога чине Миломир Степић, Милош Ковић и Часлав Копривица наставити да окупља компетентне учеснике из различитих области и с различитих становишта. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари