Вучић: Јункер и Хан су ме уверавали да је важно да Србија остане на европском путу

КАД ХОЋЕМО ДА КУПИМО ОРУЖЈЕ НА ЗАПАДУ, ПИТАЈУ НАС ЗА ШТА ЋЕ ВАМ И ТО ТРАЈЕ ПО ТРИ ГОДИНЕ“

* „Бићемо на европском путу, иако није јасно шта ће да се збива са ЕУ, нити нама, нити овима у Унији

* Поводом идеје Емануела Маркона о стратешком партнерству земаља региона са ЕУ, уместо чланства и другачијој методологији на европском путу: „За Србију ништа од тога није страшно болно. Само да знамо шта нам је чинити"

_______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је синоћ, после разговора у седишту ЕУ да су га председник европске комисије Жан Клод Јункер и европски комесаром за проширење Јоханес Хан пријатељски уверавали да је важно да Србија остане на европском путу, што је, каже, прихватио, али и узвратио да ће Србија свој европски пут градити и понашати се као суверена земља, уз добре односе са свим другима.

        Вучић каже да је питање „шта је то што ми треба да чинимо, да бисмо имали користи и када можемо да очекујемо чланство у ЕУ, ако свој посао обавимо“ питање на које данас није лако добити одговор.

        Пренео је да су га европски званичници питали зашто је "већа видљивост" односа Србије са Русијом, посебно у војној сфери, на шта је каже, у пријатељском тону, јер је посебно захвалан Јункеру, али и Хану што су увек показивали велико поштовање према Србији, указао како то изгледа из нашег угла.

        "Када хоћемо да купимо оружје код западних европских земаља - онда нас испутују шта 'шта ће вам ово и оно..'.и то траје три године. Једини је Емануел Макрон променио став и казао, хоћете 'Мистрал' ево вам", додао је он.

        "Сада не морам да објашњавам никоме јер смо суверена земља. Зар наше паре нису добре?", запитао је он.

        Поновио је: Србија је суверена земља и тако ће се понашати.

        "Бићемо на европском путу, иако није јасно шта ће да се збива са ЕУ, нити нама, нити овима у Унији", нагласио је он.

        У изјави новинарима у Бриселу казао је да је боље, од других у региону, предвиђао шта ће се дешавати око процеса европске интеграције и да је то рекао и Едију Рами и Зорану Заеву приликом сусрета у Новом Саду.

        "Наше је да у региону уређујемо боље односе, чувамо стабилност, радимо и спроводимо реформе, а да ли ће 'да нас се сете за дан безбедности', то је друго питање", казао је он.

        Истакао је да ЕУ не може да очекује од нас више од рационалног приступа европским интеграцијама, и да није реално очекивати страховити ентузијазам и одушевљеност грађана Србије.

Вучић:Макронова идеја није страшна

за Србију, циљ чланство у ЕУ

        Вучић је прокоментарисао и идеју Емануела Маркона о стратешком партнерству земаља региона са ЕУ, уместо чланства и другачијој методологији на европском путу.

        "То су мање више нагађања или како ће да дође до измене текста постојећих документа ЕУ", рекао је Вучић.

        За Србију ништа од тога није страшно болно, рекао је. "Само да знамо шта нам је чинити".

        "Ту сада постоје различите приче, али ако отворите или привремено затворите пет или десет поглавља можда бисмо могли да учестувјемо у подели структурних фоднова у тим областима", напоменуо је Вучић.

        "Онда не бисмо чекали пет или седам година да добијемо новац за енергетику и економски и регионални развој. Тешко је да измерите сада, има добрих ствари и на једној и другој страни. Али, наш крајњи циљ је чланство у ЕУ", нагласио је Вучић.

        Каже да лично веома поштује Макрона и да је са њим разговарао током посете седам или осам сати и да верује да председник Француске жели Србији најбоље, и да воли Србију.

        "Сигуран сам да ће се потрудити да пронађемо за нашу земљу оно што је најбоље".

        Вучић додаје да постоје нагађања око тога да ли ће после локалних избора у марту у Француској, доћи до промене одређених документа ЕУ и какве ће ''дефиниције'' по питању даљег проширења бити усвојене - не може нико тренутно да каже.

        "Комисија ће морати да буде установљена и да донесе одлуке да ли ће се више питати комисија или државе чланице. Раније је комисија више одлучивала. Чини ми се да се сада иде више на суверенистички приступ да државе чланце доносе значајније одлуке", рекао је Вучић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари