Вучић: Санкције САД? Нека грађани не брину, све ћемо ријешити са америчким партнерима

НАГЛАСИО ДА ГА НЕ БРИНУ ХРВАТСКИ КОМЕНТАРИ ПОВОДОМ ЊЕГА И КОНГРЕСА ЕВРОПСКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ

* „Рекао сам да ћемо да водимо одговорну политику да бисмо избегли сваку врсту проблема са било ким. Све је то помало чудно. Када се прича о санкцијама, нису то санкције које би погодиле народ или државу, него компаније и појединце“

* Коментаришући Маронову изјаву да је "НАТО на самрти" и да је "Европа на рубу пропасти", Вучић је рекао да жели да у понедјељак и уторак са њим разговара и о његовом виђењу и стратегији за ЕУ: „Изузетно је важно да ми урадимо све што можемо, да се уклопимо не у нове тендове, него да имамо јасан план који можемо да реализујемо, а који не иде против најдоминантнијих сила ЕУ“

_____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да грађани не треба да се брину због медијских написа да ће САД увести санкције Србији због набавке руског наоружања, те истакао да ће Београд умети да реши све несугласице са америчким партнерима.

        Вучић је рекао САД не доносе лако одлуке о санкцијама, а када то и учине - те мере не погађају народ или државу, него неку компанију или појединца.

        „Рекао сам да ћемо да водимо одговорну политику да бисмо избегли сваку врсту проблема са било ким. Све је то помало чудно. Када се прича о санкцијама, нису то санкције које би погодиле народ или државу, него компаније и појединце", рекао је Вучић за ТВ Пинк у Женеви, где ће сутра присуствовати скупу о Западном Балкану.

        Он је рекао да такве вести о санкцијама шире неки у Србији како би унели дозу несигурниости и страха, али да се нада да ће Београд са америчким партнерима све несугласице умети да реши, као и све до сада.

        Говорећи о сутрашњем скупу у Женеви на тему "Стратешки дијалог о Западном Балкану", Вучић је навео да ће на том скупу бити речи о свим питањима значајним за Европу, куда и како даље, шта са Западним Балканом и о односу Београда са Приштином.

        Вучић је рекао да је за њега изненађење што на овом скупу у Женеви неће присуствовати представници Приштине, али да мисли да су желели да тиме покажу да имају важније односе са САД, пошто ће амерички званичник Мајкл Помпео имати предавање у Берлину и Хашим Тачи ће ићи да га слуша.

        Према његовим речима, Приштина тако шаље поруку да је за њу једино важно шта ће важно Американци да кажу, а не Европа.

        Вучић ће у Женеви имати низ састанака са еворпским званичницима, као и са новим шефом европске дипломатије Жозепом Борелом.

        Он је навео да и у Србији и у остатку Балкана постоји нека школа да се регион назива југоисточна Европа, чиме се жели побећи са Балкана, што не разуме.

        Коментаришући изјаву француског председника Емануела Макрона да је "НАТО на самрти" и да је "Европа на рубу пропасти", Вучић је рекао да жели да у понедељак и уторак, 11. и 12. новембра на састанку са њим разговара и о његовом виђењу и стратегији за ЕУ.

        "Изузетно је важно да ми урадимо све што можемо, да се уклопимо не у нове тендове, него да имамо јасан план који можемо да реализујемо, а који не иде против најдоминантнијих сила ЕУ", рекао је Вучић, који ће вечерас у Женеви присуствовати вечери Борела са представницима земаља региона.

        Коментаришући коментаре из Хрватске, Загреба у вези са његовим доласком на конгрес Европске народне партије, који се 20. новембра одржава у Загребу, Вучић је рекао да његови сарадњици то стратешки планирају, али да још не може да каже да ли ће ићи и да ли ће имати времена, те да је тај датум још далеко.

        "Мислим да они /у Хрватској/ нису донели одлуку, консултоваћемо се током следеће недеље. Немам времена да би ме забављала та хистерија у делу њихове јавности, посебно оне која никада није била наклоњена регионалној сарадњи и добрим односима Србије и Хрватске. Она може чак понекад да прија, јер то значи да сте добро радили за Србију", рекао је Вучић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари