Желимо да у свету постоје правила за све

 ЈЕРЕМИЋ ОБЕЋАО ДА ЋЕ СРБИЈА НЕГОВАТИ УЛОГУ КОЈУ ЈЕ БЕОГРАД ИМАО У ПОКРЕТУ НЕСВРСТАНИХ

  • Ми развијамо стратешки уравнотежену спољну политику и кроз њу пружамо руку нашим несврстаним пријатељима, то је наш суверени избор, рекао Јеремић

  • Србија ће наставити да сарађује са свим прогресивним снагама у свету како би сви поштовали основне принципе међународног поретка

     БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао да ће Србија наставити да цени и негује улогу коју је Београд имао у покрету нестврстаних, али да носталгија није разлог зашто Србија поново оживљава своје везе са несврстанима.

     Јеремић је, другог дана министарског састанка несврстаних земаља, објаснио да Србија "чврсто верује" да њен просперитет није могућ без узимања у обзир гледишта већине земаља у свету.

     Ми развијамо стратешки нашу уравнотежену спољну политику и кроз њу пружамо руку нашим несврстаним пријатељима, то је наш суверени избор, рекао је Јеремић.

     Он је истакао да ће Србија наставити да сарађује са свим прогресивним снагама у свету како би сви поштовали основне принципе међународног поретка.

     Радићемо заједно, рекао је Јеремић, да би се светски, међународни односи заснивали на правилима, да би се поштовао суверентитет и интегритет чланица Уједињених нација.

     Он је подсетио на речи некадашњег савезног секретара иностраних послова СФРЈ Коче Поповића, који је навео да се не може занемарити улога великих сила у историји човечанства посебно у обезбеђивању мира, али да је учешће мање моћних земаља на принципу једнакости предуслов да би светски мир био правичан и одржив.

     Према речима Јеримића, окупљени на овом скупу, где је дошло више од сто делегација, одају поштовање историјској визији оснивача покрета којом је преображен свет.

     Јеремић је рекао да су сви принципи покрета несврстаних - суверенитет, мир, независност, одрживи развој, издржали пробу времена и представљају "бакљу наде за све нас да их чувамо".

     Говорећи о историји несврстаних, он је рекао да су допринели и окончању хладног рата, који за њих није био тријумф једног блока над другим, већ тријумф човечанства над идеолошким поделама које су претиле уништењу света.

     Јеремић је рекао да су тежње несврстаних из времена оснивања постале претежна стварност 2011., наводећи да је свет данас правичнији него раније.

     Али много тога новог постало је могуће зато што је покрет несврстаних деловао свих ових година на светској сцени, рекао је Јеремић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари