Евролига објавила спот у част Дуди Ивковићу

НА СНИМКУ МУ МНОГА КОШАРКАШКА ИМЕНА ЗАХВАЉУЈУ НА СВЕМУ ШТО ИХ ЈЕ НАУЧИО О СПОРТУ И О ЖИВОТУ

 

        Евролига је одала признање српском тренеру Душану Ивковићу и објавила промотивни спот у којем су му се многи кошаркашки великани захвалили на великом доприносу током богате каријере.

        Ивковић је прошлог месеца званично завршио каријеру опроштајним мечом у Атини на мечу Олимпијакоса и „Дудиних звезда“ у дворани „Мира и пријатељства“.

        Постао је први тренер у историји који је добио награду „Легенда Евролиге“, поред само осморице кошаркаша, као и једини стручњак који је освојио трофеј Евролиге и Еврокупа, а потом и примљен у „Кућу славних“.

        - Провео сам много година на клупи тимова, чак 16 пута. Захвалио бих се Евролиги на признању, али и свим осталима - рекао је Ивковић.

        Многе велика кошаркашка имена испратила су 74-годишњег Ивковића у пензију, у Атини је био и српски тенисер Новак Ђоковић, а испред свих и кум Жељко Обрадовић.

        - Хвала му на свему што ме је научио, не само о кошарци, већ и животу - изјавио је тренер Фенербахчеа, а исте речи изговорио је и његов бивши играч из доба када је са Олимпијакосом освојио титулу Евролиге - Перо Антић.

        Из те генерације шампионског Олимпијакоса причали су Василис Спанилис и Костас Папаниколау.

        - Он воли Грчку и Олимпијакос, два пута је радио као наш тренер и то много говори - рекао је Спанулис, а надовезао се Папаниколау.

        - Променио ми је каријеру, веровао у мене. Зато сам неизмерно срећан што ме је тренирао.

        Грчки тренери Јанис Сфаропулос (Олимпијакос) и Димитрис Итудис (ЦСКА Москва), такође, имали су само похвале за трофејног стручњака.

        - Хвала му на свему што је урадио за нову генерацију тренера широм Европе. Мора да остане близак кошарци јер је потребан њој и саветује нове тренере - казао је Сфаропулос, пре него што је Итудис додао да је много научио од Ивковића.

        - Био сам његов велики фан. Душан је мој кошаркашки отац - закључио је Итудис.

        Ивковић је током богате каријере водио многе клубове попут Партизана, Ариса, београдског Радничког, Шибенке, Олимпијакоса, московских ЦСКА и Динама, Ефеса и других, освојио је два пута Евролигу (1997. и 2012), Еврокуп (2006), европски Куп Радивоја Кораћа (1976) и Куп Сапорта (2000), уз 15 титула првака и купова држава у којима је радио.

        И са нашим државним тимом освојио је прегршт медаља, злато на Светском првенству (1990), три злата на шампионату Европе (1989, 1991. и 1995), уз једно континентално (2009) и олимпијско (1998) сребро.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари