Селектор Саша Ђорђевић зрачи оптимизмом

ЗАДОВОЉАН ШТО СМО ДОБИЛИ ЈАКЕ РИВАЛЕ У ГРУПИ НА МУНДОБАСКЕТУ,

ЈЕР ТО ВИДИ КАО ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ ЗА ИГРАЧЕ

Александар Ђорђевић

         Кошаркашки селектор Александар Ђорђевић, по угледу на легендарног савезног капитена Југославије Александра Николића, покушава посебно да мотивише играче за „унапред добијене утакмице”. Док је Професор упозоравао Славнића, Кићановића и Далипагића, с пуно озбиљности, да ће „Сенегал бити један од најтежих ривала на Светском шампионату у Манили 1978”, дотле Ђорђевић данас шаље поруку Теодосићу, Бјелици и Крстићу да ће на Мундобаскету у Шпанији крајем овог лета „кључни сусрет бити против неугодних Иранаца”. Свакако, Сенегал је лако пао на Филипинима (99:64), али управо захваљујући томе што је изузетно озбиљно схваћен. Уосталом, знамо како смо као апсолутни фаворити прошли против Новог Зеланда и Кине (ОИ 2004) или, рецимо, Нигерије (СП 2006).

         - Изузетно сам задовољан што смо добили најтежу групу, јер само кроз сусрете с великим противницима можемо да градимо велику репрезентацију, да добијамо самопоуздање. И као играч сам се увек највише радовао тешким ривалима - казао је Ђорђевић јуче, на прес-конференцији у КСС, о жребу за СП у Шпанији (30. август - 14. септембар) на којем смо сврстани у А групу са домаћином, Француском, Бразилом, Ираном и Египтом.

         Селектор једино није задовољан распоредом утакмица, подсетивши да репрезентација последњих година увек најлошије одигра трећи меч, очигледно због премора. А ту нас у Гранади (домаћин А групе) чека азијски шампион.

         - И сад ће најтежа утакмица бити трећа, против Ирана, чији играчи већ седам-осам година играју заједно. Та репрезентација је лако савладала противнике на Првенству Азије, па и домаћина Филипине у финалу. И пре жреба у Барселони имао сам лепо мишљење о Ирану чији селектор Меми Бећировић ми је казао да се спремају да помрсе рачуне многима на шампионату света. За сусрете са Шпанијом, Француском и Бразилом не бринем много, јер сам сигуран да ће наши играчи бити максимално наоштрени.

         Први меч на првенству играћемо против Египта (30.8), а затим следе Француска (31.8), Иран (1.9), Бразил (3.9) и Шпанија (4.9). У осмини финала, уколико фаворити испуне очекивања, ривал би требало да нам буду Аргентина, Хрватска, Грчка или Порторико.

         - Аргентина с правом пуца високо, посебно када се зна да њени играчи дају 150 одсто својих могућности кад играју за репрезентацију - каже Ђорђевић. - Код њих је изражен национални понос, репрезентација је светиња. Хрватска је од доласка селектора Репеше постала много јача што се видело и на Европском првенству у Словенији. Репеша у сваком тиму који води остави јак тренерски печат. Грци су дошли захваљујући специјалној позивници, али то не мења утисак да имају тим који може да буде и први у својој групи.

         Ђорђевић је, заједно са потпредседником КСС Дејаном Бодирогом, изнео план припрема. Окупљање је 10. јула у Београду, следе двонедељне основне припреме на Копаонику, а од 3. августа почиње серија контролних утакмица, од турнира у Италији (највероватније у Торину, уз Италију, БиХ и Канаду), Стразбуру (Француска, Хрватска, Сенегал или Словенија), па Београдски трофеј (још није познато ко ће све учествовати) и на крају, 22. или 23. августа генерална проба (ускоро ће се знати против кога). Екипа ће у Гранаду доћи 28. августа, три дана пре почетка првенства.

         - Пратим све кандидате за репрезентацију, а мој списак је веома широк. Саопштићу га кад дође време за то. Оно што сам до сада видео, код играча постоји велика жеља да буду део репрезентације. Многи су се већ јавили и то је добра ствар. С некима сам разговарао телефоном, неке сам видео, с некима ћу се тек срести. Рецимо, са Бјелицом сам причао у Милану, кад је гостовао Фенербахче, у присуству Обрадовића и Кићановића.

         Што се тиче NBA, Ђорђевић је рекао да долазе у обзир сва тројица наших играча, Радуљица, Недовић и Кузмић, уз жаљење што Недовић нема већу минутажу. Једна од кључних порука свим кандидатима за државни тим је следећа:

         - Техника не може да се примењује без добре физичке припреме. Ако је ривал физички јачи, чистом снагом може да обузда ваш таленат и технику. Наша доминација је могућа само кроз физичку снагу, пошто таленат неоспорно имамо.

         Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари