Србија - Грузија без Бирчевића и „звездаша“

КОШАРКАШКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА У „ПИОНИРУ“ ИГРА ВАЖАН МЕЧ КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА МУНДОБАСКЕТ 2019

        Без евролигашких играча, али и Стефана Бирчевића који је морао да се врати у Истанбул - уместо којег ће место у саставу заузети Сава Лешић - најбољи доступни кошаркаши Србије вечерас од 20 часова у Дворани „Александар Николић“ имаће знатно тежи испит него у петак када су савладали Аустрију 85:64 и придобили симпатије и навијача и јавности.

        Овог пута, у 2. колу Групе Х, ривал прошле недеље окупљеним „Орловима“ биће такође ослабљена репрезентација Грузије, која је квалификације за FIBA светско првенство у Кини 2019. године почела поразом у Немачкој резултатом 79:70.

        „То је искусна шутерска екипа, која може да буде веома опасна ако од почетка не наметнемо нашу агресивну игру“, рекао је селектор нашег тима, Александар Ђорђевић, који је остао при ставу да не мења екипу коју је окупио прошлог уторка у Београду, иако се Црвена звезда у међувремену огласила саопштењем у којем је репрезентацији ставила на располагање своје првотимце.

        И пре него што су црвено-бели одлучили да иступе у смеру супротном који Евролига можда очекује, Ђорђевић је рекао да није сигуран да ли би накнадне измене састава, позивања и захваљивања, помогли у деликатном тренутку када је за кратко време требало припремити екипу која се никада раније није срела на истом месту за утакмице против тимова који, такође, нису раније играли у том саставу.

        На дебију, „Орлови“ су Аустријанце победили резултатом 85:64 у утакмици у којој је био очигледан Ђорђевићев рукопис - снажно и агресивно у одбрани, једноставно и са много кретњи у нападу, а како су од петка наши кошаркаши имали викенд на располагању да се додатно уиграју, за очекивати је да то изгледа још боље у мечу са Грузинима који су у Немачкој водили до 31. минута, а онда платили за недостатак баланса и солирање четворице „повлашћених“.

        У том дуелу, натурализовани Американац Мајкл Диксон (7/21), Михеил Беришвили (3/9), Манучар Маркоишвили (3/8) и Николоз Читишвили (3/8) „опалили“ су 47 од 57 шутева екипе из игре и убацили скупа 18 од 47 покушаја (38,2 одсто).

        Грузија, коју с клупе предводи грчки стручњак Илијас Зурос, прошлосезонски тренер Будућности, имала је 6/23 (26,1 одсто) у шуту за два поена и да није било 16 убачених тројки из 34 покушаја у Кемницу то би вероватно био резултатски знатно убедљивији пораз.

        Љубитељи кошарке из Београда и околине имају прилику још вечерас да прате уживо Ђорђевићев тим (улазнице коштају 300, 500, 600, 5.000 и 6.000 динара), па онда тек 2. јуна у последњој утакмици у првој рунди квалификација коју ће Србија одиграти код куће са Немачком.

        У последњем дуелу са Грузијом, на Акрополис купу у Атини у склопу припрема за Еуробаскет 2017, Србија је изгубила 66:68. Грузини у „Пиониру“ неће моћи да рачунају на тројицу најбољих кошаркаша - Зазу Пачулију из Голден Стејт Вориорса, Торникеа Шенгелију из Басконије и Гиоргија Шермадинија из Уникахе.

        Слаба посета у петак покварила је донекле утисак о првом наступу репрезентације Србије у несхватљивим условима који су настали услед сукоба FIBA и Евролиге, па је овог понедељка увече и прилика да се то исправи и пружи подршка екипи којој је то свакако потребније него оној у којој би, да су прилике другачије, играла тренутно најјача постава.

        Коментаришући поразе неких од, бар на папиру, фаворита, најискуснији кошаркаш нашег тима, Марко Симоновић, рекао је да су даља изненађења могућа, али...

        „Не овде“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари