Олимпијску ватру у Сочију запалили Вјачеслав Третјак и Ирина Родњина

ВЕЛИЧАНСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЈА ОТВАРАЊА ЗИМСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ У СОЧИЈУ

Ирина Родњина и Вјачеслав Третјак

  • Председник РФ Владимир Путин објавио је у 22.25 Олимпијаду отвореном. Поред њега стоји бобслеисткиња Ирина Скворцова која због повреде није могла да наступи на Олимпијади
  • Дефиле нација почео у 20.40 и обављен по азбучном реду, али су се - по традицији -  прва на стадиону „Фишт“ појавили репрезентативци и делегација Грчке

         ЗИМСКУ Олимпијаду у Сочију - прве зимске олимпијске игре на територији Русије - свечано је отворио председник Руске Федерације Владимир Путин у 22.25 по локалном времену.

         У Играма - које су по томе већ обориле све рекорде и ушле у историју - учествује 3500 спортиста из 88 земаља.

         Свечана церемонија њиховог отварања симболично је почела у 20.14 сати.

         20.08  Генерални секретар УН Бан Ки Мун је преко видео-бима поздравио присутне на отварању Олимпијаде. При том је рекао: „Олимпијске и параолимпијске игре ће показати ко су најбољи међу најбољима. Нека олимпијски дух тријумфује на целој планети.

         20.18 Неколико минута пре почетка на екранима се појавила руска азбука. Затим су гледаоци видели главну јунакињу предтаве - девојчицу по имену Љубов која их је позвала на заједничко потовање „по словима азбуке“ која су им говорима о достигнућима Русије научним и уметнчким - Периодичном систему Мендељејева сликама Кандинског и Маљевича, руском балету, Пушкиновим бајкама.

         20.20 Љубов и гледаоци започели су заједничко путешествије у виду њених снова. На импровизованом небу смењивали су се предели велике земље. Затим је Љубов нашла змаја, пустила га у небо и полетела заједно с њим. Онда се појавила снежна равнина над којом су - уз музику Бородина из „Књаза Игора“ пловили облаци...

         20.22 Љубов је наставила свој лет изнад седам острва  којиа су репрезентовала лепоту Русије: Урал, руско село, камчатку, реку Лену, језеро Бајкал и Чукотку. Истовремено је на сцени било 500 руских гимнастичара одевених у националне костиме разних делова Русије.

Владимир Путин

         20.24 Церемонији се прикључују председник Русије Владимир Путин и 44 шефа других држава.

         20.30 На енглеском, француском и руском спикер је објавио: „Даме и господо! Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин и председник Међународног олимпијског комитета - олимпијски шампион у мачевању из 1976. Томас Бах!“ Председници улазе у вип-ложе уз свуке фанфара. Затим је 27 чланова хора московског Сретењског манастира извело химну Руске Федерације.

         20.34 Први секунди Дефилеа нација, спортисти први пут долазе пред публику преко високотехнолошке рампе која се налази на средини стадиона.

         20.31 Са севера и југа на сцену излати 240 артиста, обучених у беле, плаве и црвене светлеће костиме и образују руску државну заставу. Истовремено пет светски познатих руских космонаута - уз звуке државне химне - подиже заставу Русије.

         20.35 У Дефилеу нација учествовало је 3500 спортиста из 88 земаља, у такту популарних руских мелодија из последње две деценије које је одабрао диџеј Леонид Руденко.

         20.40 Репрезентације почињу Дефиле нација по азбучном реду, али - по традицији -  прва се појавује делегација Грчке.

         22.20 Председник МОК Томас Бах поздравља учеснике и госте Олимпијаде.

         22.25 Председник РФ Владимир Путин објавио је Олимпијаду отвореном. Поред њега стоји бобслеисткиња Ирина Скворцова која због повреде није могла да наступи на Олимпијади.

         22.33 На стадион стиже Олипијски пламен. Уносе га глумица Чулпан Хаматова, шестострука олимпијска шампионка Лидија Скобљикова, новинарка Анастасија Попова, прва жена космонаут Валентина Терјешкова, двоструки олимпијски шампион у хокеју Вјачеслав Фетисов, диригент Валериј Гергијев, сајберспортиста Алан Енилејев и режисер Никита Михалков.

         22.25 Председник РФ Владимир Путин објавио је Олимпијаду отвореном. Поред њега стоји бобслеисткиња Ирина Скворцова која због повреде није могла да наступи на Олимпијади.

         22.40 Руски такмичар Руслан Захаров чита олимпијску заклетву  спортиста.

         22.41 Судија за трчање на скијама Вјачеслав Ведењин полаже заклетву у име судија.

         22.43 Члан тренерског штаба репрезентације Русије Анастасија Попкова положила заклетву у име тренера.

         22.49 На центар стадиона прва олимпијски пламен уноси тенисерка Марија Шарапова.

         22.50 Од ње бакљу преузимају Јелена Исинбајева и Александра Карелина.

         22.51 Бакља прелази у руке Алине Кабајеве, а она га предаје Ирини Родњиној. А она - Владиславу Третјаку.

         22.54 Третјак и Родњина пале олимпијску ватру. Све се догађа уз музику свите Игора Стравинског „Жар-птица“.

         22.56 Над стадионом почиње величанствени ватромет.

БАХ: Нека цела планета осети истинску радост од ових Игара

ПОЗДРАВНА РЕЧ НА ЦЕРЕМОНИЈИ ОТВАРАЊА ОЛИМПИЈАДЕ У СОЧИЈУ ПРЕДСЕДНИКА МЕЂУНАРОДНОГ ОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА

Томас Бах

  • Спортисти који су вечерас прошли стадионом „Фишт” само су срце Олимпизма. Управо због њих се и одржавају Игре. Они су живо оваплоћење ширине олимпијског покрета и олимпијских идеала

         ПРЕДСЕДНИК Међународног олимпијског комитета Томас Бах поздравио је све учеснике и госте зимских олимпијских игара Сочи-2014.

         Факти преносе у целини Бахов поздравни говор:

         „Данас смо заједно овде, на обали Црног мора, у подножју Кавказа да бисмо савременом олимпијском покрету додали његову нову страницу.

         Вечерашња церемонија означава почетак Олимпијских игара 2014 - првих зимских игара и историји Русије. Сочи - овај предивни крај највеће земље на планети - спреман је да прими госте из целог света.

         У наредних 17 дана гледаоци ће у Сочију и светски аудиторијум бити сведоци грандиозних достигнућа спортиста, њихове усредсређености на достизање циља, огромног спортског мајсторства и радости победе која се ни са чиме не може упоредити.

         Сви ће моћи да се у леденим дворанама и на снежним трасама лично увере у Олимпијске вредности - пријатељство, савршенство и међусобно уважавање, да виде како се оне претварају у живот.

         Спортисти који су вечерас прошли стадионом „Фишт” само су срце Олимпизма. Управо због њих се и одржавају Игре. Они су живо оваплоћење ширине олимпијског покрета и олимпијских идеала.

         Исту ширину видимо и међу гледаоцима који су се овде окупили да би учествовали у овом планетарном одавању почасти спорту и општељудским вредностима. У свету, који тако често раздиру противречја и сукоби, Игре су - острво на којем се људи различитог васпитања, који представљају различите културе и имају различите погледе и мишљења, апсолутно хармонично налазе једни поред других. Та многоликост и јединство и јесу сама суштина олимпијског покрета.

         Зато, хајде да данас прославимо то уједињавање окружени нацијом са пребогатим културним традицијама, нацијом која тако воли спорт. Поздравимо у Сочију спортисте из целог света.

         Хајде и да овај дух јединства сачувамо још дуго после окончања Олимпијских игара 2014. године.

         Свим спортистима желим велики успех и надам се да ће сви који гледају ову церемонију отварања Игара - у Сочију и на целој Земљи - осетити истинску радост од своје укључености у ове Игре”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари