Победа над Турцима 11.9. - реванш за пораз 11.9.

 КОШАРКАШИ СРБИЈЕ ИПАК У ЧЕТВРТФИНАЛУ ЕП У ЛИТВАНИЈИ

  • За пласман у полуфинале, Србија ће играти против бољег из дуела Русија - Македонија

     ВИЉНУС, (ФоНет) – Кошаркашка репрезентација Србије пласирала се у четвртфинале шампионата Европе, пошто је у Виљнусу у одлучујуæој утакмици, после драме у завршници, победила селекцију Турске резултатом 68:67 (18:11, 17:16, 21:26, 12:14).

     За пласман у полуфинале, Србија ће играти против бољег из дуела Русија - Македонија.

     Овом победом, српски кошаркаши су се реванширали Турској за незаслужени пораз у полуфиналу прошлогодишњег првенства света. Да би све било још занимљивије, и прошле године је утакмица била играна 11. септембра.

     Љубитељи кошарке у Србији сигурно су се уплашили да би могао да се понови сценарио са прошлогодишње утакмице, када су турски кошаркаши, истина нерегуларно и уз помоћ судија, успели да за свега четири секунде реализују последњи напад и победе.

     Сада су Турци имали још бољу ситуацију, јер им је за напад остало 20 секунди. Омер Онан је четири секунде пре краја покушао да поентира из рекета, али га је Душко Савановић изблокирао и избацио лопту у аут. Последњи шут преузео је Ерсан Иљасова, погодио је обруч, а Савановић је био најбољи у скоку и то је био крај.

     На тај начин је испоштовано "правило" да се неправдендо изгубљено увек врати, али осим што смо испуни циљ и пласирали се у четвртфинале, не можемо да будемо потпуно задовољни оним што су данас приказали наши кошаркаши.

     Одлично су почели утакмицу и брзо стекли двоцифрену предност, а онда их је оèигледно понела жеља да што пре "дотуку" противника. Ушли су наши играчи у серију брзоплетих и непотребних шутева, што су туски кошаркаши искористили да ухвате резултатски прикључак.

     Почетком последње четвртине ушло се у егал и већ тада је било очигледно да ће завршница бити неизвесна и потпуно отворена. У тим тренуцима имали смо и среће, јер су турски кошаркаши промашивали свако друго слободно бацање.

     Упркос свему, репрезентација Србије је имала практично добијену утакмицу, јер је 57 секунди пре краја водила пет разлике (68:63). Управо у тим тренуцима требало је показати зрелост тима и сигурном игром сачувати предност, али се десило супротно.

     Најпре смо дозволили Иљасови скок у нападу и лако поентирање, а потом су Турци зонским пресингом изненадили Милоша Теодосића, изнудили његову грешку и 35 секунди пре краја преко Арслана стигли до 68:67.

     У последњем нападу требало је коначно решити утакмицу, али уместо тога, Теодосић је исувише рано шутирао за три поена из неизрађене ситуације и није погодио ни обруч. На нашу срећу, репрезентативци Турске све те грешке нису умели да казне.

     Тако су наши кошаркаши пекинули низ од три пораза и остаје да се надамо да ће у наставку, када почну утакмице на испадање, коначно успети да стабилизују игру, коју су до сада карактерисале исувише велике осцилације.

      У овом тренутку најважније је да је изборен пласман међу осам најбољих, јер нам то даје реалне шансе да шампионат завршимо бар међу шест првопласираних и тако сачувано шансе за пласман на Олимпијске игре у Лондону.

     Директни учесници олимпијског турнира биће финалсити шампионата Европе, а наредне четири екипе учествоваће у додатним квалификацијама.

Србија: Теодосић 20, Тепић 12, Рашић, Паунић, Бјелица 3, Марковић 3, Савановић 14, Кешељ, Крстиæ 8, Перовић 8, Марјановић, Мачван..

Турска: Акјол, Гулер, Прелџић 8, Онан 11, Иљасова 10, Туркилмаз, Тунчери 8, Саваш, Ашик 5, Арслан 6, Кантер 11, Туркоглу 8.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари