Путин честитао олимпијско злато руском тиму у уметничком клизању на леду

ПРВО АПЛАУДИРАО СТОЈЕЋИ, А ОНДА СЕ СПУСТИО ДО ЛЕДА И ПРУЖИО РУКУ СВИМ СПОРТИСТИМА

  • Најмлађу олимпијску шампионку у историји зимских ОИ - Јулију Липњицкују - штипнуо за образ и помазио по глави

         РУСКИ председник Владимир Путин у дворани спортова „Ајсберг” у Сочију лично је честитао руским уметничким клизачима, који су освојили злато у екипној конкуренцији. Та медаља је била прво руско злато на Олимпијади.

         Путин се спустио до леда после церемоније доделе медаља и пружио руку свим спортистима. Најмлађу олимпијску шампионку у историји зимских ОИ - Јулију Липњицкују - штипнуо је за образ и помазио по глави.

         Руски премијер Дмитриј Медведев такође је честитао „фигуристима” и нагласио да им „није било равних”, пошто је екипа показала „усклађено мајсторство”.

         Чувени клизач Јевгениј Пљушченко, који је на својој четвртој Олимпијади постао шампион, истакао је заслуге свих чланова руске репрезентације.

         „С оваквом екипом бих могао да клизам још 10 година” — казао је он.

         Олимпијски шампиони постали су клизач Јевгениј Пљушченко и Јулија Липњицкаја (у наступу појединаца). Такође, злато су освојили спортски парови - Татјана Волосожар и Максим Трањков, Ксенија Столбова и Фјодор Климов, као и плесни парови - Јекатерина Боброва и Дмитриј Соловјов, Елена Иљиних и Никита Кацалапов.

         Руска репрезентација је у недељу пре краја такмичења обезбедила победу у екипној конкуренцији. Кад су наступали плесни дуети, више нико није могао да је престигне.

         Успешан наступ Јевгенија Пљушченка само је учврстио позицију Русије, а извођење слободног програма од стране канадске клизачице Кејтлин Озмонд није северноамериканцима донео злато, с обзиром на то како је слободни програм отклизала 15-годишња Рускиња Јулија Липњицкаја.

         Председник Русије Владимир Путин, који је био присутан на стадиону, стојећи је аплаудирао младој клизачици.

         Липњицкаја је постала најмлађа шампионка у историји зимских олимпијских игара. Она је победила са 15 година и 249 дана. Претходни рекорд држала је Американка Тара Липински, која је победила на Олимпијади у Нагану 1998. године са 15 година и 255 дана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари