Новак игра Дејвис куп, други асови избегавају

МАРЕЈ, НАДАЛ, ЦОНГА, МОНФИС, БАУТИСТА АГУТ, ГАСКЕ... ЉУБАЗНО СУ СЕ ЗАХВАЛИЛИ СЕЛЕКТОРИМА

Новак Ђоковић

  • Др Бергер: Тенисери кад се повреде, немају довољно времена за опоравак што их чини рањивијим

        У ПОСЛЕДЊИХ годину дана најбољи тенисери света изгледају као фудбалери после грубих стартова, са болним гримасама држе се за колено, бутину, леђа... Предаје су све учесталије и на највећим турнирима (Новаку три пут бацили пешкир само на Ју-Ес опену), па многе звезде и не помишљају да играју Дејвис куп. Ђоковић је у првом колу био једини из топ-тена без тог слободног викенда, а у четвртфиналу ће бити - један од малобројних из врха.

        Мареј, Надал, Цонга, Монфис, Баутиста Агут, Гаске... љубазно су се захвалили селекторима, а вероватно би исто учинили Федерер, Вавринка, Раонић, Нишикори да су њихови тимови догурали до ове рунде. Сви ови асови су у последњих годину дана имали разне муке са телом, а ни оно Новаково еластично и гипко није остало имуно на „вирус“ одустајања са турнира, од серије 500 до 1.000. Многима је угрожен и онај од 2.000 - Ролан Гарос, ако се добро не спреме за шљаку. А Дејвис куп је баш у најважнијој недељи за тежак прелаз с тврде на земљану подлогу.

        Најбољи српски тенисер ће после окршаја на зелено-плавом терену у Београду, на коме од 7. до 9. априла наш тим дочекује Шпанију, имати седам дана да се спреми за Монте Карло. Са још свежом повредом десног лакта, одлука да игра против знатно ослабљене „фурије“ (нема Надала, Баутисте Агута, Фелицијана Лопеза, Вердаска, Ферера), а онда брже-боље се спреми за физички веома захтевно пролеће, можда и није тако добра идеја.

        - Сви играчи из актуелног топ-тена су у последњих 12 месеци отказали барем један турнир - пише британски „Телеграф“. - Промотивни плакат у Мајамију је доста тога објаснио. „Федерер, Серена, Надал, Венус, Ђоковић, Мареј, Дел Потро“, вриштало је с њега великим словима. Половина је одустала, а Роџер, Рафа и Хуан Мартин су дуго били одсутни. Увек су постојале повреде у тенису, али забрињава када су у ауту двојица најбољих и многи из топ 30.

        Овај лист наводи пример Мареја, који је после 87 мечева у 2016. имао паузу само од 20. новембра до 30. децембра, а и тај период је био резервисан за тренинг-камп. Амерички хирург који је оперисао Дел Потра Ришар Бергер каже да је у распореду превише турнира:

        - Играчи морају да имају натприродне моћи како би остали фит. Тенисери су спремни више него икад раније. Али када се једном повреде, тешко је да се опет врате на стари ниво. Немају довољно времена за опоравак, што их чини рањивијим.

        Други доктор Мајкл Дејвисон сматра да Новакова повреда десног лакта можда и није тако озбиљна:

        - Вероватно жели да умањи ризик пред Ролан Гарос. Као да је још на зимској паузи и опоравља се од засићења током последњих пет година, када је пропустио мало турнира.

        Британски „Телеграф“ закључује да би такве паузе могле да буду корисне на дуже стазе, што се показало у случају Федерера и сестара Вилијамс. Роџер је већ најавио да ће пропустити већи део сезоне на шљаци како би се спремио за Вимблдон, а Новак је одиграо свега 14 мечева у 2016. Ипак, Дејвис куп за њега остаје црвено слово у календару, што ће навијачи у дворани „Александар Николић“ знати да цене.

        ДЕЈВИС КУП

        ИГРАЈУ

        (2) Новак Ђоковић (Србија)
        (12) Давид Гофан (Белгија)
        (15) Лука Пуј(Француска)
        (16) Ник Кирјос (Аустралија)
        (19) Карењо Буста (Шпанија)
        (24) Рамос Вињолас (Шпанија)
        (25) Жил Симон (Француска)
 

        НЕ ИГРАЈУ

        (1) Енди Мареј (В. Британија)
        (7) Рафаел Надал (Шпанија)
        (10) Ж. В. Цонга (Француска)
        (11) Гаел Монфис (Француска)
        (18) Р. Баутиста Агут (Шпанија)
        (22) Ришар Гаске (Француска)
        (44) Бернард Томић (Аустралија)
 

        ПОВРЕДЕ ПОСЛЕДЊИХ ГОДИНУ ДАНА

        Енди Мареј - пропустио Мајами због повреде десног лакта, добио и херпес.
        Новак Ђоковић - пропустио Мајами због повреде десног лакта.
        Стен Вавринка - доживео повреду колена на Аустралијан опену и пропустио Ротердам.
        Кеи Нишикори - повукао се са Вимблдона због повреде кука.
        Милош Раонић - пропустио Индијан Велс и повукао се из Мајамија, повреда препона.
        Роџер Федерер - прескочио Ролан Гарос и Ју-Ес опен, леђа и колена.
        Рафаел Надал - пропустио Ролан Гарос и Вимблдон, ручни зглоб.
        Доминик Тим - није га било на Ју-Ес опену, колено.
        Марин Чилић - отказао Монте Карло, колено.
        Жо-Вилфрид Цонга - пропустио Ју-Ес опен, колено.
 
        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари