Ђоковић: Драго ми је што пролазим кроз ово

ИЗЈАВИО ДА МУ НОВИ ИЗАЗОВИ ПОМАЖУ ДА БОЉЕ УПОЗНА СЕБЕ И ДА СЕ НАЛАЗИ НА ПУТУ ПОВРАТКА У ФОРМУ

        Новак Ђоковић је у првом колу римског мастерса декласирао Александра Долгополова (6:1, 6:3) и добио дозу неопходног самопоуздања за наставак турнира, почев од предстојећег сусрета са Грузијцем Базилашвилијем или Италијаном Балдијем.

        Пошто је меч завршен глатком победом и није захтевао додатне анализе, на конференцији за новинаре Новаку су махом постављана питања везана за његов покушај да се врати на некадашње шампионске стазе.

        Како је сам рекао, у питању је процес који траје и носи са собом бројне изазове.

        Да ли мислиш да ће твоја игра једноставно „кликнути“ када забележиш неколико узастопних победа?

        „У овом делу сезоне је Ролан Гарос турнир на коме желим да играм најбоље и осећам да моја игра иде у добром правцу. Очигледно је да нисам одиграо много мечева и да резултати нису задовољавајући, ни за мене, ни за моје навијаче. Годинама сам држао висок стандард, али тако је како је. Морам да прихватим да последњих месеци нисам био на жељеном нивоу, али мислим да су наступ у Мадриду и први меч овде били охрабрујући. Надам се да ћу наставити у том стилу“, одговорио је Ђоковић.

        Да ли си после дугог одсуства са терена поставио себи превелике захтеве и превише се оптеретио?

        „То јесте ментална игра. Знајући да сам достигао највеће висине у овом спорту и да сам годинама био конзистентан, очекивања су увек велика. Али, истовремено морам да схватим да због разних околности у последњих 12 месеци морам да размишљам о својој игри и турнирима на другачији начин. Морам да разумем на ком нивоу је моја игра тренутно и да је за повратак на некадашњи ниво потребно време“.

        Новак је додао да осећа како сваког дана прави корак напред, а тренутно му помаже и то што се у Риму увек осећао комфорно и повезано са људима.

        „Рим је увек био место где сам правио добре резултате и добијао подршку. Терен је средње брзине, одговара мом стилу, а знање језика ми помаже да осетим везу са људима, који ми дају енергију и мотивишу ме да играм добро. Уз то сам овде освојио једну од првих великих титула... Први меч ме охрабрује и даје ми разлог да верујем да ово може да буде добра недеља. Волео бих да одем до краја, али знајући какве резултате сам имао у последње време, морам да будем мало скромнији што се тиче очекивања“.

        Упитан да ли смањивање тензије ван терена види као „оруђе“ које ће му помоћи да пружа више на терену, Новак је прихватио филозофски изазов и дао врло опширан одговор.

        „Смисао живота је да пронађеш начин да будеш најбољи што можеш. Ствари које су се десиле у последње време поставиле су ми нове изазове, као тенисеру и као човеку, али како год то чудно звучало - знајући колико дуго нисам освојио важну титулу или играо врхунски тенис - ипак ми је драго што пролазим кроз овај процес. Он ми даје шансу да упознам себе на дубљим нивоима и да се позабавим неким стварима којима се обично не бавиш када све иде како треба. Као са повредом. Побеђивао сам и зато се нисам бавио њом када је било време, да би се она погоршала до те мере да сам морао да престанем да играм и да одем на операцију“, испричао је Ђоковић.

        „Још ми није 100 одсто јасно каква ће бити моја будућност, али ближим се томе. Осећам се све угодније на терену и са мојим тимом. Претходних 12 месеци сам направио многе промене, које ми нису донеле осећај мира и стабилности. Увек сам морао да мислим ко ће бити поред мене, да ли ми треба неко, да ли ће путовати са мном све време, на чему треба да радимо. Нормално, нови људи су на другачији начин видели моју игру, променио сам и рекет... Промене су добре ако воде побољшању. То је оно на шта сам фокусиран, остаје да видим где ће ме одвести тај пут“.

        Ђоковић је последњу гренд слем или Мастерс 1000 титулу освојио јула 2016. у Торонту. Након тога је био најбољи само још на ATP 250 турнирима у Дохи и Истборну 2017.

        У Риму брани прошлогодишње финале и 600 бодова за ATP листу.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари