До Федерера преко четири Цонгине меч-лопте

ЂОКОВИЋ У ПОЛУФИНАЛУ РОЛАН ГАРОСА ПОБЕДОМ

ПРОТИВ СЈАЈНОГ ФРАНЦУЗА СА 3:2 У СЕТОВИМА - 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8:6), 6:1

  • Цонга није случајно имао чак четири меч лопте. Био је фантастичан све до тренутака одлуке. А на крају је морао да заплаче од туге - оно што је „извадио“ Ђоковић данас на планети може да добије једино Ђоковић
  • За ново полуфинале са Федерером Ђоковић је рекао: „Добро је да обојица имамо два дана слободна. Надам се да ће бити сјајан меч као 2011., увек је сјајно играти са Роџером“

         НАЈБОЉИ светски и српски тенисер - Новак Ђоковић - на добром је путу да постане трећи играч у историји који је славио на сва четири грен слем турнира заредом.

         Ђоковић се пласирао у полуфинале грен слем турнира у Ролан Гаросу пошто је у четвртфиналу савладао Француза Жоа-Вилфреда Цонгу са 3:2 у сетовима - 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8:6), 6:1.

         Ђоковић је прошле сезоне везао тријумфе у Вимблдону и на Ју-Ес Опену, а ове је победио на Аустралијан Опену, па му је Ролан Гарос за сада једини неосвојени грен слем у каријери.

         У борби за финале Новак ће - по ко зна који пут - играти против великог Швајцарца Роџера Федерера који је победио Аргентинца Хуана Мартина дел Потра, такође са 3:2 у сетовима - 3:6, 6:7 (4:7), 6:2, 6:0, 6:3. Али, да би стигао до новог одмеравањеа снага са федерером, морао је да против Цонге спаси - чак четири меч-лопте.

         Париски окршај Ђоковић-Цонга дуго ће се памтити и препричавати. Тога је, одмах по завршетку меча, био потпуно свестан и Ђоковић који је рекао: „Био је ово лудачки меч, ни ја сам не знам како сам се спасао, да је Цонга победио било би то потпуно заслужено.”

         Француз није само имао чак четири меч лопте. Био је фантастичан све до тренутака одлуке. А на крају је морао да заплаче од туге.

         Ђоковић је фантастично почео меч. „Жути картон” из дуела са Сепијем имао је великог ефекта, био је свестан да против Цонге не сме да понови онако бескрвну игру. Зато је први сет добио и лако и убедљиво.

         Кад је већ у првом гему наставка направио брејк, Цонга је код многих већ био прежаљен. Али, Француз није имао намеру да се преда. Нападао је и нападао, падао и устајао, а у осмом гему почео и да погађа. Све што му је у претходним тренуцима излазило у аут, одједном је почело да проналази циљ.

         Уместо да Ђоковић поведе са 5:3, Цонга је направио први брејк у коме је имао такву шансу. И тог тренутка све се преокренуло. Француз је одједном подигао игру, а Новак почео да се нервира.

         У међувремену је и киша почела да пада што је ишло на руку Цонги, јер су лоптице постале влажне и тешке, па је Француз лакше стизао Нолетове ударце, а сам Ђоковић изгубио на снази и брзини ударца.

         Резултат се ломио са једне на другу страну све до финиша четвртог сета. А онда је Цонга добио прилику да се прослави. Тако би и било да Ноле није продемонстрирао целом свету - да има и највеће тениско срце на планети.

         Цонга је меч лопте имао кад је водио са 5:4 и имао 40:15 на Новаков сервис. Потом је на 6:5 имао 40:30, па предност, опет на Ђоковићев сервис - и све је то број 1 јуначки одбранио.

         Тај-брејк је био Нолетова бајка. Повео је са 2:0, Цонга је преокренуо на 4:2, а онда је на ред дошла серија нашег аса - 6:4 и две сет лопте. Није успео, Француз је стигао на 6:6, али коначно је и њему рука задрхтала.

         Пети сет је био, у неку руку, формалност. Цонга више није имао енергије, Ђоковић је са лакоћом привео меч крају.

         Чињеницу да је морао да „спасава меч“, Новак је, иначе, објаснио овако: „Фантастична публика је помогла Цонги. Било је тешко задржати концентрацију. Био је страшно агресиван. Да је победио данас, било би потпуно заслужено“.

         А за ново полуфинале са Федерером рекао је:

         - Добро је да обојица имамо два дана слободна. Надам се да ће бити сјајан меч као 2011, увек је сјајно играти са Роџером.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари