Финале Дејвис купа: Загонетка Типсаревић

КО ЋЕ ДА СЕ СУПРОТСТАВИ ПОТПУНО ПСИХОФИЗИЧКИ СПРЕМНОМ

И УСРЕДСРЕЂЕНОМ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ?

Српска Дејвис куп екипа: Обрадовић, Типсаревић, Ђоковић, Зимоњић

         У предвечерје 101. финала Дејвис купа за тенисере, који у Комбанк арени почиње прекосутра (први меч у 16 часова), неизвесно је ко ће бити друга ласта у нашем тиму. Чеси мисле да једна ласта не чини пролеће иако су на попришту предстојеће битке изгубили у полуфиналу 2010. Надају се да ће грандиозна „салатара” да остане у њиховим рукама још годину чак и ако Новак Ђоковић настави да жање победе (у финалу завршног турнира сезоне у Лондону против шпанског аса Рафаела Надала била му је 22. узастопна).

         Њима је пре три године ишло наруку то што је наш најбољи играч касније стигао у репрезентацију јер је био учесник напорних мечева у полуфиналу и финалу Отвореног првенства САД, што је одлучујући сусрет с Надалом због кише уместо у недељу играо у понедељак и што је неколико часова провео у прекоокеанском лету. Заиста није имао снагу да изађе на мегдан већ првог дана тог окршаја, али је Србија дала другог јунака. Јанко Типсаревић је извојевао две победе. И ону пресудну у петом мечу.

         То што је Ђоковић и сада био битку за трофеј у понедељак Чесима није олакшавајућа околност. И они то сасвим добро знају. Не само што је у поређењу с Њујорком Лондон ваздушним путем скоро у нашем комшилуку него - ко да се супротстави потпуно психофизички спремном и на финале Дејвисовог купа усредсређеном Ђоковићу?

         Зато гости све карте стављају на сусрет парова, у суботу, другог дана двобоја, јер су ту фаворити, и на мечеве с нашим другим играчем. Пошто им је познато с каквим надахнућем Типсаревић игра за државни тим, а поготово пред домаћом публиком, тешко да им, чуљећи уши, не годе вести из српског табора да је он и даље ровит и под знаком питања. О тој муци наш селектор Богдан Обрадовић не таји.

         - Још није сигурно да ли ће Типсаревић да игра. Повреда је неугодна. Стање с њом се мења из минута у минут. Видећемо на тренингу да ли ће моћи да трчи и како ће уопште да се осећа на терену иако је његова жеља да се опорави неспорна. Остали су спремни да га одмене као и да заиграју с Ненадом Зимоњићем у дублу. Имамо још два дана да донесемо одлуку.

         Радек Штјепанек, једна од две чешке ласте (друга Томаш Бердих, седмопласирани на светској листи), који је у прашком окршају са Шпанијом прошле сезоне постао најстарији играч који је победио у петом одлучујућем мечу финала (33 године и 348 дана), сматра да је Србија фаворит због Ђоковића, али...

         - Дошли смо да дамо све од себе и да победимо. Наш противник има Новака, али један играч не може да донесе све три победе. Било би лоше за финале да Типсаревић не игра. Али, то су проблеми Србије. Ми гледамо само у наше двориште. У сваком случају очекујем тешку борбу - каже Штјепанек, уверавајући да је изгладио неспоразум с Типсаревићем због свог ружног геста после пораза против нашег тенисера у четвртфиналу у Прагу прошле године (поздравио се с њим на мрежи средњим прстом), када је Чешка победила Србију без Ђоковића с 4:1.

         Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари