Трофеј у Паризу - Ђоковићева 40. титула

ПОСЛЕ СЕРИЈЕ ОД ТРИ ТИТУЛЕ И 17 ПОБЕДА САМО ДАН ОДМОРА

ДО СУТРАШЊЕГ МЕЧА СА ФЕДЕРЕРОМ У ЛОНДОНУ

  • У дивовској борби у Паризу наш ас два пута спасао сет када је Давид Ферер сервирао за 6:4 и славио по истом сценарију: 7:5 и 7:5

         Фантастична серија Новака Ђоковића настављена је и у Паризу, трећом узастопном, а укупно 40. титулом у каријери. У дивовској завршници последњег мастерс турнира сезоне зауставио је јурише челичног Давида Ферера и избегао оно што дан раније није могао Рафаел Надал. Ферер је у оба та сусрета и сва четири сета водио до кључних поена, али наш ас га је два пута зауставио на ивици, када је Шпанац водио са 5:3 и при 5:4 сервирао, а на крају губио са 7:5. Питање је да ли би то ико други могао, при оваквој игри неуморног тркача чија би евентуална победа била потпуно заслужена, само да је издржао истим ритмом до последњих поена.

         Ђоковић на крају сезоне игра најбољи тенис још од 2011. Спојио је 17 узастопних појединачних победа, освојио шесту овогодишњу титулу, подигао годишњи скор на 67:9 и 16. освојеним турниром мастерс категорије, за 1.000 поена, стигао близу најбољих у историји. То су Надал са 26, Федерер са 21 и најближи Агаси, са 17 титула. У Паризу од 2003. нико од велике четворке није успео што и он, да два пута буде најбољи.

         Меч са Ферером, у замраченој сали у Берсију, био је добра припрема за атмосферу у Лондону, где владају слични услови. Новак је, као и против Федерера, морао да се мучи са несигурним првим сервисом и спасава другим. Шпанац је то брзо искористио и стекао брејк предности, када је велемајсторским скраћивањем искористио другу такву прилику за вођство од 3:2, па јуначки одржао сервис за 4:2. И после свега описаног, Ферер је опет водио у другом сету већ од брејка у првом гему, а Ђоковић га стизао и још једном успео - на ивици ножа и снага.

         Ова величанствена серија крије само једну опасност, што је максимум досадашње форме достигнут свега два дана уочи почетка жељеног крешченда, завршног АТП турнира у Лондону и - четири дана касније - финала Дејвис купа у Београду. Један једини дан одмора имаће Ђоковић за почетак одбране титуле у Лондону, а то је сутрашњи меч са Роџером Федерером. Никада се још двојица асова нису срела два пута у свега четири дана и све што у наредном периоду уради Ђоковић биће огроман изазов за његове физичке и мотивационе резерве. Неће бити лако ни са Хуаном Мартином дел Потром, кога је такође недавно победио, па ни са Ришаром Гаскеом. У овом тренутку, он то види другачије:

         - Имам огромну мотивацију за Лондон. План је да се одморим и да сезону завршим на најбољи могући начин. И Рафаел Надал игра на том турниру, први пут после две године, а ја морам да играм своју игру и покушам да се наредне сезоне вратим на прво место.

         Последња реченица била је одговор и на сва непотребна питања о томе може ли и 2013. да заврши као први. Јасно је да ће оваквом игром то моћи лако у 2014, а у наредним недељама му, пре свега, треба довољно нужног одмора.

Рекет Ибрахимовићевом сину

         После победе у финалу, Ђоковић је пришао Златану Ибрахимовићу и поклонио његовом сину рекет којим је одиграо завршне поене. Фудбалер Пари Сен Жермена, чија је популарност у Паризу громна, одиграо је после полуфиналног меча Ђоковић - Федерер неколико егзибиционих фудбалско-тениских поена са нашим асом. Тиме му је донео и знатно већу подршку домаће публике у финалу, за разлику од сусрета са Федерером, а његов син Максимилијан је навијао са дресом Пари Сен Жермена на којем је стајало име Новака Ђоковића.

         Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари