Вавринкa: Све је почело са Ђоковићем у Мелбурну

„ПРОТИВ НОВАКА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ У МЕЛБУРНУ СХВАТИО САМ ДА МОГУ

ДА УРАДИМ НЕШТО ВЕЛИКО”, КАЖЕ НОВИ ШАМПИОН

Новак Ђоковић и Станислас Вавринка

          У каријери Станисласа Вавринке, новог шампиона Аустралијa опена, све се врти око мечева са Новаком Ђоковићем. Против њега је пре годину дана одиграо онај фантастичан меч у осмини финала овде. Није победио, али је свима показао да су његове моћи много веће него икада.

          Девет месеци касније Стан и Ноле су одиграли још један величанствен двобој, опет је Србин победио, али је Швајцарац први пут у каријери догурао до полуфинала гренд слема.

          Пре недељу дана Вавринка је коначно савладао Ђоковића, а прекјуче је први пут постао шампион неког од највећих светских турнира победивши у финалу Надала са 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

          - Пре годину дана сам у Мелбурну у мечу са Новаком схватио да могу да урадим нешто велико. Али полуфинале у Њујорку је било баш то. Изгубио сам на Ју-Ес опену, али и да сам добио, морао бих да играм против Рафе у финалу. То би у том тренутку било превише за мене. Сада се то променило - објаснио је како је за ових годину дана сазрео у великог шампиона. - Мој нови циљ да увек излазим на терен да победим.

          Мечеви са Ђоковићем су га подигли на нови ниво.

          - Осетио сам прошле сезоне да је мој тренутак дошао. Сазрео сам, имам 28 година и сада боље разумем зашто губим и зашто побеђујем. Добио сам самопоуздање и сада знам да могу свакога да добијем. Напредовао сам јер стално покушавам да се поправим, да нађем решења.

          Осим Вавринкине титуле, епилог Аустралијa опена су и велике промене на АТП листи. Мареј је пао на 7. место, Федерер на 8. Светски тениски поредак се окренуо наглавачке.

          - Вероватно ће сада многи схватити да могу да освоје гренд слем. Али још прошле године сви ми из првих 15 смо увидели да су сва четири најбоља још ту, али да сада имамо шансе да их добијемо. Да се разлика смањила. Сви схватамо да је сада то могуће. Не знам за друге, али ја имам мој трофеј. Нико не може да ми га узме.

          Нови циљеви још нису спремни.

          - Не знам, све се дешава веома лудо. Када си број 3 и освојио си гренд слем, сви очекују да кренеш ка броју 1, али то је још далеко од мене. Прво желим да седнем са мојим тимом, да видим шта је следеће. Одиграћу Дејвис куп а онда ћу да планирам.

          Први је после 21 године који је на истом гренд слему савладао прву двојицу на свету и освојио титулу. Да ли сад он може да буде један од њих, непобедивих.

          - Видећемо како ће сада бити, али то је потпуно други ниво. Сви ће од мене очекивати велике успехе. Доказао сам да могу да победим Новака и Рафу.

          Један од кључних људи у пирамиди Вавринкиног успеха је тренер Магнус Норман. Швеђанин је био други на свету, играо је финале Ролан Гароса 2000. и изгубио од Гуге Киртена.

          - Много сам причао са Магнусом пре меча, јер је он био у сличној ситуацији. Рекао ми је да је важно да не размишљам о резултату, него само како ћу да играм сваки поен. Било је битно и да уживам у мечу.

          Први пут у каријери је на трећем месту АТП листе.

          - Десет година осим Дел Потра нико није освојио гренд слем изван водеће четворке. Иако је Надал био повређен у финалу, заслужио сам титулу јер сам победио Ђоковића.

          За Вавринку, али и светски тенис, почиње ново поглавље. Разбијен је монопол четворке.

          Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари