Учесницима Универзијаде у Казању на располагању и – Центар религија

ЧИНИ ГА ОСАМ СОБА ЗА ПРАВОСЛАВНЕ ХРИШЋАНЕ, КАТОЛИКЕ, ПРОТЕСТАНТЕ, МУСЛИМАНЕ, ЈУДАИСТЕ И БУДИСТЕ

  • Свака од шест традиционалних конфесија има простор не мањи од 70 квадратних метара
  • За будисте постоји и соба за беседовање. За следбенике ислама предвиђене су мушка и женска сала
  • О безбедности становника Универзитетског Села брине 338 припадника МУП РФ и преко 100 представника приватних агенција. По ивицама објекта је распоређен 21. контролни пункт, на сваком су детектор метала, скенери и друга савремена опрема. Са спољне стране територије Села распоређено је 2,5 хиљаде видеокамера 

         ЦЕНТАР религија, отворен непосредно у самом Универзитетском селу-2013. у руском граду Казању,веома је популаран и ради чак и ноћу - саопштио је градоначелник Села Фарид Абдулганијев.  

         „Јасно је да спортисти рачунају не само на своје снаге већ и на вишу силу. И зато смо у специјално одвојеном за то месту, у мирном кутку Универзитетског Села изградили, отворили и освештали Центар религија, за који смо направили засебан улаз, како се верници не би устручавали”, рекао је Абдулганијев.  

         Центар религија се налази у двоспратној згради и укључује осам соба за представнике шест основних конфесија: за православне хришћане, католике, протестанте, муслимане, јудаисте и будисте.

         За будисте постоји и соба за беседовање.

         За следбенике ислама предвиђене су мушка и женска сала.

         У Центру спортисти могу да се моле за свој успех и срећу, да добију благослов за своје подухвате.

         Свака конфесија има простор не мањи од 70 квадратних метара.

         Верници могу да користе услуге центра до 20. јула.  

         Према речима градоначелника Села, одмах по доласку у Казањ, собе за молитве које се налазе у Центру посетили су шефови званичних делегација.

         „Центар је веома популаран, ради 24 сата. У собе за молитву долазе и спортисти и њихови тренери”, рекао је Абдулганијев.  

         Например, у православном храму се свакодневно чита молитва за свако добро дело, а викендом и празницима секретар Управе Казањске епархије протојереј Александар Павлов и клирик у цркви Параскеве Петке града Казањ јеромонах Николај Назаров држе Свету Литургију.

         У храму су на послушању и полазници Казањске духовне семинарије, који помажу у олтару за време службе и поју. Један од студената је објаснио да се служба у овом храму разликује по томе, што се певају древни канони и појања, који стварају нарочито расположење за молитву.   

         Светска летња Универзијада у Казању – 27-ма по реду – примила је преко 10 хиљада спортиста и чланова делегација из 162 земље, трајаће до 17. јула, и све то време уз њих ће бити молитва и Божија помоћ, која ће да их чува и да им да нове снаге за победу.  

         „Радимо у редовном режиму, нема нерешених питања. Свако вече се налазимо са шефовима делегација, дискутујемо о различитим питањима. До сада су сва питања била добронамерна и то нас охрабрује”, испричао је градоначелник Села.

         Универзитетско Село заузима 53 хектара и чине га 28 стамбених зграда, укључујући и солитере, са укупним смештајним капацитетима за 14,5 хиљада људи.  

         Осим Центра религија, на територији Универзитетског Села постоји и Међународни информациони центар, Медицински центар и Центар за јавну безбедност.

         Главни ресторан је са 3,5 хиљаде места. Ту су и Церемонијални трг, Алеја застава, фонтана, и наравно - терени за спортове.

         Раде пошта, апотека, перионица, фризерски салон, супермаркет, салон за изнајмљивање спортске опреме.  

         О безбедности становника Села брине 338 припадника МУП РФ и преко 100 представника приватних агенција. По ивицама објекта је распоређен 21. контролни пункт, на сваком су детектор метала, скенери и друга савремена опрема. Са спољне стране територије Села распоређено је 2,5 хиљаде видеокамера.  

 

         М. Петрова

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари