Буџет Српске биће кратак за 200 милиона КМ, а за борбу против Covid-19 joj требa 840 милиона

НАПРАВЉЕН ЈЕ АРАНЖМАН СА СВЕТСКОМ БАНКОМ, А СРПСКОЈ ТРЕБА ДА ПРИПАДНЕ 14,2 МИЛИОНА ДОЛАРА

* Министар финансија РС Зора ВИДОВИЋ: „Већ смо нашли изворе да буџет буде ликвидан и да исплаћује све обавезе. Мораћемо се задужити између 500 и 600 милиона КМ“

* „У четвртак смо разговарали са представницима ММФ и речено је да БиХ треба да добије кредит у износу од 330 милиона евра. Ми сада треба да договоримо поделу између Српске и ФБиХ, па да се потпише уговор. Ми сматрамо да омјер за расподелу треба да буде 60:40 у корист ФБиХ, а они сматрају да је то 70:30“

* „Донели смо и одлуку да рок за плаћање пореза на добит и разних такса и накнада померимо са 31. марта до краја јуна, а после тога свако ко жели то може да плати у ратама до краја године. Они који су плаћали 600 КМ годишњи паушал сада ће плаћати 240 КМ“

* Потврдила да је Српска тражила да буде смањена стопа резерве Централне банке БиХ, као и да новац који постоји изнад обавезних резерви буде повучен и дат привреди, а не буџетима: „Било би нормално да се тај вишак користи, пре него да се задужујемо код међународних финансијских институција, јер би тај новац био враћен“

_____________________________________________________________________

        МИНИСТАР финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да ће за све интервенције које Влада планира да реализује због вируса корона достићи износ од 840 милиона КМ.

        Видовићева је рекла да већ имају одређене изворе као што су међународне финансијске институције, задуживање на међународном тржишту, издавање хартија од вредности на домаћем тржишту, донације и слично.

        "Та конструкција је заокружена. Не кажем да сада имамо та средства на располагању, али имамо извесну ситуацију да ћемо то обезбедити. Нашли смо изворе да буџет буде ликвидан и да исплаћује све обавезе. Мораћемо се задужити између 500 и 600 милиона КМ", нагласила је Видовићева за АТВ, а пренијела "Срна".

        Према њеним речима, у четвртак су разговарали са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ) и речено је да БиХ треба да добије кредит у износу од 330 милиона евра.

        "Ми сада треба да договоримо поделу између Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ), а када то договоримо биће потписан уговор, та средства ће бити оперативна и служиће искључиво за санирање ове ситуације. Ми сматрамо да омер за расподелу треба да буде 60:40 у корист ФБиХ, а они сматрају да је то 70:30", рекла је Видовићева за "АТВ".

        Према њеним речима, ММФ није постављао услове него је препоручио да буде усвојен буџет институција БиХ, да ФБиХ промени Закон о дохотку, те да не буду диране резерве у Централној банци БиХ.

        Она је додала да је завршен аранжман са Светском банком, а ради се о помоћи за лекове, те да Српској припадају 14,2 милиона долара и тај новац требао би имати на располагању наредне седмице.

        Говорећи о стању републичких финансија, Видовићева је истакла да је буџет стабилан, те да су исплаћене све обавезе.

        "Посебно ми је драго да смо исплатили све субвенције за пољопривреду јер иде сетва и сада је важније него икада да она буде што обимнија", каже Видовићева.

        Јануар, фебруар и прва половина марта, додала је она, био је веома добар када је реч о приходима у буџет, али од 20. марта до краја пад је био 50 одсто у односу на исти период прошле године.

        "Март смо завршили са 34 милиона КМ мање у односу на исти месец прошле године. Приходи од ПДВ-а су једини порасли као последица много веће куповине робе него у нормалним условима јер су људи у страху, те због мањег увоза сировина. Према проценама Управе за индиректно опорезивање БиХ и април ће бити добар", нагласила је Видовићева.

        Говорећи о мерама за санирање последица вируса корона, Видовићева је рекла да су са банкама соговорили да омогуће продужење отплате кредита правним и физичким лицима.

        Она је истакла да је рок за пријаву пореза по завршном рачуну продужен са краја марта на крај априла.

        "Донели смо и одлуку да рок за плаћање пореза на добит и разних такса и накнада померимо са 31. марта до краја јуна, а после тога свако ко жели то може да плати у ратама до краја године. Они који су плаћали 600 КМ годишњи паушал сада ће плаћати 240 КМ", појаснила је Видовићева.

        Она је подсетила да је донесена одлука да за око 40.000 радника у делатностима које због наредби Републичког штаба за ванредне ситуације нису могле да раде за март буду исплаћени доприноси из буџета за шта је потребно између 17 и 19 милиона КМ.

        "Април ће бити тежак јер очекујемо проблеме у индустрији која је у марту углавном радила. Очекујемо да ће у априлу у индустрији значајан број радника остати без посла и да ће укупан број оних који не раде порасти на 60.000 до 70.000. За све њих који не буду радили, осим оних који су добили отказ јер они иду на биро и имаће накнаде од државе, за април ћемо исплатити минималну плату од 520 КМ и доприносе што ће укупно износити 60 до 65 милиона КМ. Њима послодавац, уколико је у могућности и жели, може исплатити и додатни износ", каже Видовићева.

        Она је оценила да ће ту меру морати применити и у мају, те изразила наду да ће криза почети јењавати у јуну јер су пројектовали измирење тих обавеза закључно са јуном.

        Иако ће на овај начин поспешити пуњење јавних фондова, Видовићева је навела да је процењено да ће Фонд здравственог осигурања имати пад прихода од доприноса у овој години између 170 милиона и 180 милиона КМ, док ће и Фонд ПИО осјетити тај пад због чега ће из буџета бити неопходсне веће дотације за пензије.

        Према њеним речима, на поменуте мере треба додати и 100 милиона КМ привреди када криза прође како би помогли угроженим гранама.

        "Прошлу годину смо завршили са 77 милиона КМ суфицита и тај новац нам је послужио у овом периоду, али треба имати у виду да смо за медицинска средства већ потрошили 50 милиона и вероватно ћемо потрошити још 50 милиона КМ", истакла је Видовићева.

        Према њеним речима, у мају ће бити завршен ребаланс буџета Српске, а тренутне процене су да ће приходи бити смањени за око 200 милиона КМ.

        Видовићева је додала да ће бити смањени трошкови, пролонгирањем одређених инвестиције и одустајањем од планиране набавке аутомобила за поједина министарства, хеликоптера и слично.

        "Све што није неопходно ћемо смањити да бисмо уравнотежили буџет. Не можемо одустати од инвестиција у путну инфраструктуру и енергетику. Грађани који имају примања из буџета не треба да брину за пензије, плате, борачка и социјална давања, субвенције за пољопривреду... Смањиваћемо друге трошкове, али не смемо дозволити да буџет дође у неликвидност и не измирује те обавезе", рекла је Видовићева.

        Говорећи о Централној банци, она је поновила да је Српска тражила да буде смањена стопа резерве, као и да новац који постоји изнад обавезних резерви буде повучен и дат привреди, а не буџетима.

        "Било би нормално да се тај вишак користи, прије него да се задужујемо код међународних финансијских институција, јер би тај новац био враћен", поручила је министар финансија Српске.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари