Цвијановић: Судбина те земље – мислим на БиХ - највише зависи од понашања бошњачких политичара

ЏАФЕРОВИЋ ЈЕ ЧОВЕК  МРЖЊЕ, ИСКЉУЧИВОСТИ И ЗЛА – ОД ЊЕГА НЕЋЕ НИТИ НИКАКВОГ ДОБРА

* Ако нема дијалога или ако је политика Бошњака стална мржња којом нас засипају, узурпација заједничких институција или насилна централизација, онда ја не видим да ту има неке шансе. У супротном, видим и верујем да је могуће онда кад нико никога не буде малтретирао, вређао и наметао своју вољу

* „Ми смо поносни што је наша полиција данас боље опремљена и има далеко боље услове за рад него раније. Ваљда томе теже све полиције света, а ми не можемо бити изузетак само зато што се то не свиђа политичком Сарајеву или зато што они мисле да полицију треба централизовати да би била под контролом управо тог Сарајева

* Поводом изјаве Шефика Џаферовића, у којој је обележавање Дана Републике упоредио са годишњицом „Кристалне ноћи“, а учеснике свечаног дефилеа са нацистичким одредима смрти:  Такве треба санкционисати - то одвратна изјава и тешка увреда. Управо Џаферовић, због своје ратне прошлости, о којој причају и државници из окружења, има најмање права да било кога жигоше. Ко су били нацисти и њихови помагачи - зна се. Ко је био Џаферовић у претходном рату, такође се зна. А очекује да сви фино заједно живимо

* „Видим да је на бошњачком скупу у Бриселу било и пар европарламентараца, али њима је очито било важно да помену Русију, Кину, па и Мађарску. Појма они немају шта су стварни проблеми у БиХ, нити их то интересује. Што се тиче те поруке да у БиХ има места за све, то јесте добра порука. Чекамо да нам то и покажу у пракси

____________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у интервјуу Срни да судбина БиХ највише зависи од понашања бошњачких политичких представника и њихове политике.

       На питање може ли се наћи решење за БиХ, председник Српске је истакла да што се ње тиче може.

       - Судбина те земље највише зависи од понашања бошњачке политике. Ако је то одсуство дијалога или стална мржња којом нас засипају, узурпација заједничких институција или насилна централизација, онда ја не видим да ту има неке шансе. У супротном, видим и вјерујем да је могуће онда кад нико никога не буде малтретирао, вређао и наметао своју вољу. Верујем да Срби, Хрвати, Бошњаци и сви други грађани могу имати добар заједнички живот, а претпоставка за то је прво искрен дијалог јер договор кућу гради, а не сила, нити мржња - нагласила је председник Српске.

       С обзиром на чињеницу да су из Сарајева поново стигле бројна негативна реаговања на обележавање Дана Републике, посебно на свечани дефиле припадника Министарства унутрашњих послова, председник Републике је подсетила да се тај дефиле организује већ годинама, саставни је дио свечаности и нешто што грађани Републике Српске највише ишчекују.

       - Према броју окупљених људи, јасно се види какав је однос грађана. Нити се тиме ко провоцира, нити се коме прети, како то коментаришу у Сарајеву. Ми смо поносни што је наша полиција данас боље опремљена и има далеко боље услове за рад него раније. Ваљда томе теже све полиције света, а ми не можемо бити изузетак само зато што се то не свиђа политичком Сарајеву или зато што они мисле да полицију треба централизовати да би била под контролом управо тог Сарајева - нагласила је Цвијановићева.

       На питање како коментарише тврдње појединих бошњачких политичара да због свечаног дефилеа припадника МУП-а Републике Српске Бошњаци не могу мирно да спавају, Цвијановићева је одговорила да је то чисти безобразлук који служи дизању тензија.

       - Припадници МУП-а су имали дефиле у функцији прославе Дана Републике. Исти ти припадници МУП-а су сваког свог радног дана у функцији заштите грађана Републике Српске и њихове имовине, а то значи и Бошњака који овде живе и њихове имовине. И никада нико у МУП-у или другим институцијама Републике Српске није у том погледу правио било какву разлику, нити ће је правити, нити је сме правити - појаснила је Цвијановићева.

       Она је поручила да ни Бошњаци, ни Хрвати, ни било која национална мањина не треба да брину, јер су сви они равноправни грађани Републике Српске, без обзира на веру, нацију или било које друго опредељење и то је императив.

       Што се тиче инцидената и провокација који су током празника забележени против лица несрпске националности, председник Републике је рекла да починиоце треба санкционисати у складу са законом.

       На констатацију да је једно од најрадикалнијих реаговања из Сарајева била изјава бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића, у којој је обележавање Дана Републике упоредио са годишњицом „Кристалне ноћи“, а учеснике свечаног дефилеа са нацистичким одредима смрти и да ли су то поруке суживота и толеранције, Цвијановићева је одговорила да и такве треба санкционисати, те да је то одвратна изјава и тешка увреда.

       - Управо Џаферовић, због своје ратне прошлости, о којој причају и државници из окружења, има најмање права да било кога жигоше. Ко су били нацисти и њихови помагачи - зна се. Ко је био Џаферовић у претходном рату, такође се зна. Он након свега тога на најбруталнији начин вређа припаднике српског народа, а онда очекује да сви фино заједно живимо - истакла је Цвијановићева.

       Она је констатовала да је „Џаферовић човек мржње, искључивости и зла и не може се од таквог очекивати нешто добро“.

Да смо као Џаферовић – говорили

бисмо да страхујемо од Џаферовића

       - Надам се да ће ове амбасаде, ЕУ и остали осудити ту изјаву, које се иначе утркују да за било шта прозову именом и презименом неког из Републике Српске, а кад неки бошњачки политичар каже тако одвратну ствар, онда не прозивају већ апелују на све да буду фини. Али, та Џаферовићева увреда, осим за припаднике Министарства унутрашњих послова, увреда је и за све људе који су као цивили, укључујући и дјецу и омладину, учествовали у дефилеу, али и за све оне који су масовно, на улицама свих наших градова и општина, прославили Дан Републике - истакла је Цвијановићева.

       Она је рекла „да су сад наши политичари безобразни као тај Џаферовић, онда би могли рећи да и у Републици Српској с правом страхују од таквог Џаферовића, и то с разлогом“.

Шефик Џаферовић

       - Могли би рећи и да је овде грађане било страх и када је, примера ради, 2015. године британски Би-Би-Си објавио чланак у којем је назвао БиХ „колевком модерног џихадизма“, или кад смо читали по страним медијима који је све црни терориста имао документе БиХ, или колико је таквих протутњало кроз кампове за обуку у БиХ, или да је муниција произведена у БиХ кориштена у терористичким нападима у свету, или да је БиХ земља са највише учесника на страним ратиштима по глави становника у Европи - подсјетила је Цвијановићева.

       Али, додала је Цвијановићева, то су забрањене теме, очито да не би упоређивали кад је кога више било страх и због чега.

       - Битно је да тај опаки Џаферовић мисли да може полицију, децу, омладину, поштаре, медицинаре, спортисте и све друге учеснике дефилеа поредити са нацистима и да ће они и други грађани Републике трпети тај терор - нагласила је председник Републике Српске.

Скуп у Бриселу и галама из

Сарајева – опробани рецепт

       Замољена да прокоментарише окупљање Бошњака у Бриселу одакле је, поред разних осуда у вези са обележавањем Дана Републике, упућена и порука да у БиХ, како кажу, има места за све, а да ли је тако и у пракси, председник Српске је оценила да су ти скупови, као и галама из Сарајева у функцији привлачења међународне пажње, те да је то опробани рецепт.

       - Видим да је тамо било и пар европарламентараца, али њима је очито било важно да помену Русију, Кину, па и Мађарску. Појма они немају шта су стварни проблеми у БиХ, нити их то интересује. Што се тиче те поруке да у БиХ има места за све, то јесте добра порука. Чекамо да нам то и покажу у пракси. Једино што смо до сада чули или видели од политичког Сарајева је мржња, призивање санкција што из ОХР-а, што из страних земаља, хушкање правосуђа да се политички обрачунава са институцијама и политичарима из Републике Српске, својатање БиХ, приватизацију њених заједничких функција, као и тешку националистичку радикалну реторику њихових представника - указала је Цвијановићева.

       Према њеним речима, за промену, било би добро направити простор за све, јер је тако и замишљена БиХ пре него што је почела та узурпација.

Турковић је лицемерна и - живи

доказ разлога за неуспех БиХ

       Говорећи о најновијем потезу министра иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић која је упутила ноте и жалила се да ће присуство представника Србије, Русије и Кине на обележавању Дана Републике угрозити пријатељске односе БиХ са тим земљама, Цвијановићева је нагласила да је то лицемерно, јер она и њене страначке колеге већ годинама раде све што могу да се односи са тим земљама покваре, и не раде то само за свој рачун.

       Што се тиче Турковићеве, нагласила је Цвијановићева, она не поштује Устав и чињеницу да министар не креира спољнополитичке ставове, већ то ради Председништво БиХ, а министар их само спроводи и то њено писаније није једини пример.

Бошњачки протест у Бриселу

       Она је подсетила да је исто тако бесрамно и самостално писала и министру иностраних послова Израела, безочно лажући да су СНСД и ХДЗ БиХ против негирања Холокауста, а бројни су такви и други примери.

       Цвијановићева је оценила да је Турковићева као експонент једне политике живи доказ разлога за неуспех БиХ.

О Поџићевој намери да покрене поступак против

Срба из ОС БиХ који су славили 9. јануар

       На питање да ли очувању заједничких институција БиХ доприносе најаве попут оне коју је упутио министар одбране у Савету министара Сифет Поџић о покретању поступка против припадника Оружаних снага БиХ који су присуствовали обиљежавању Дана Републике, предсједник Републике је нагласила да они у Сарајеву упорно раде на разградњи свега што је заједничко, а кад се нешто разгради онда су им сви други криви, само нису они.

       - Сви они знају да за суживот треба много, много више него што су они кадри показати и чинити. Зато и сматрам да је у њиховим рукама судбина БиХ, а силом се не може ништа направити. Колико знам, припадници Оружаних снага БиХ нису били на дужности, и претпостављам да су као грађани Републике Српске сами одлучили којој манифестацији да присуствују, а којој не - поручила је председник Републике Српске Жељка Цвијановић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари