Додик: Истину о страдању Срба Возуће потиснуо је међународни фактор

У ДОБОЈУ ПОВОДОМ СТРАДАЊА ВОЗУЋЕ ОДРЖАНА АКАДЕМИЈА „ЕГЗОДУС И ТРАЈАЊЕ“

* Српски народ је на том подручју 1995. године претрпео страхоте. Више од 30 села спаљено, око 2.000 људи протерано са вековних огњишта, уз велики број страдалих цивила и бораца

* Милорад ДОДИК: За многе злочине и етничко чишћење тог простора никада нико није одговарао, а тамо је била присутна и јединица `Ел муџахедин`, под командом Сакиба Махмуљина којег је недавно Зеница прогласила својим  почасним грађанином. У то време је садашњи члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић командовао полиције на том простору и није спречио да муџахедини убијају Србе

* Жељка ЦВИЈАНОВИЋ:  „Многи људи који су се раније, а и данас се баве политиком у другом ентитету, били су непосредно везани за све оно што се тамо чинило, тешке злочине и оно што је чинила такозвана Армија БиХ, уз ангажовање муџахедина“

_____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома значајно окупљање на академији "Егзодус и трајање" - подсетник на ратна дешавања у Возући, као и етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића, да би се указало на истину о страдању Срба коју је потиснуо међународни фактор.

        "Град Добој и удружења негују сећање на страдање Возућана. То је место које памти и зна цела Република Српска, познато по страдању, по јунаштву, по егзодусу, по чињеници да за многе злочине и етничко чишћење тог простора никада нико није одговарао, по томе да је била присутна и јединица `Ел муџахедин`, под командом Сакиба Махмуљина којег је недавно град Зеница прогласио почасним грађанином", рекао је Додик новинарима пре почетка академије.

        Он је подсетио да је у то време и садашњи члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић био командант полиције на том простору и није спречио да муџахедини убијају Србе.

        "То, наравно, говори о томе да са њихове стране није ни чудо да се тако поступа. Али, ми не смемо да заборавимо!", нагласио је Додик.

        Он је навео да се преувеличава прича о Сарајеву, а не види да је 2.000 људи из Возуће протерано, уништена њихова вековна огњишта.

        "Све што је стварано генерацијама одедном је нестало и као да нико није за то одговоран", нагласио је Додик.

        Он је додао да нико од међународног фактора није примјећивао ни етничко чишћење у Хрватској.

        "Тако се понашау Суд и Тужилаштво БиХ, који очигледно занемарује страдања Возућана. Зато је важно да будемо овде вечерас. Ми не смемо да заборавимо!", поручио је Додик.

        (Срна)

Цвијановић: Наше је да памтимо

и славимо слободу и Српску

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да се не сме заборавити тежина злочина који је почињен на подручју Возуће 1995. године, да је важно присећати се жртава и славити слободу.

        "Многи људи који су се раније, а и данас се баве политиком у другом ентитету, били су непосредно везани за све оно што се тамо чинило, тешке злочине и оно што је чинила такозвана Армија БиХ, уз ангажовање муџахедина", рекла је Цвијановићева вечерас новинарима у Добоју пред почетак академије "Егзодус и трајање".

        Она је напоменула да су муџахедини зверски и бјесомучно убијали Србе на том том простору и били познати по томе што су одсецали главе, али да, нажалост, тада у свету нико на то није обраћао пажњу.

        Цвијановићева је оценила да су страхоте, због којих су Срби из Возуће морали да напусте тај простор, њима дале нову снагу да се интегришу у друге локалне заједнице и допринесу њихвом развоју, а најчешће у Добоју.

        Она је нагласила да је народ на том подручју 1995. године претрпио страхоте, да је више од 30 села спаљено, око 2.000 људи протерано са вековних огњишта, уз велики број страдалих цивила и бораца.

        "Важно је да славимо слободу, да славимо Републику Српску и да покажемо и на овај начин да смо опстали и да можемо заједно да градимо будућност", поручила је Цвијановићева.

        (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари