Додик: Српска има све потребно за статус државе – све осим воље великих

ОТВОРИО „ДАНЕ СРПСКЕ У СРБИЈИ“ И ПРЕДЛОЖИО ДА ПОСТАНУ „ДАНИ СРПСКЕ И СРБИЈЕ“

* Милорад ДОДИК: Срби су једно и биће увек једно. Ништа нас не може зауставити - ни тешки политички окршаји које водимо у Српској у готово непријатељском окружењу већ готово двадесетак година, борећи се за свој политички статус, аутономију коју смо освојили

* ДОДИК: Међународни фактор је ишао за тим да укине оно што је било политичко постигнуће Дејтона, скрнавећи основне вредности тог уговора, покушавајући да направе унитарну БиХ, у којој није било и нема места за Србе. Мало је народа, не само на овим просторима, него било где, који би могли да издрже тортуру и притиске међународног фактора.

* Млађан Цицовић: Вечерас се треба сетити 1219. године. Тада је Сава Немањић хиротонисан за првог српског архиепископа, па је потом васељенским царским венцем овенчао великог српског жупана Стефана за краља. Хиротонисањем архиепископа и овенчањем краља стекла се над Србима светска симфонија сагласности духовне и световне власти. Срби су тиме заувек уведени у ред историјских народа         

 * Александар ВУЛИН: За Србију нема већег спољнополитичког приоритета од Републике Српске и њених грађана. Република Српска важан је део српског народа и Срби треба да знају да су заштићени без обзира где живе

_______________________________________________________________________

        У НАРОДНОМ позоришту у Београду вечерас је свечано, уз интонирање химни Републике Српске и Србије, отворена манифестација “Дани Српске у Србији”, у присуству званичника Српске и Србије.

        Током наредних седам дана у више градова Србије биће представљене научне, културне и умјетничке институције из свих делова Српске, а наступиће и самостални уметници, глумци и књижевници.    

        Манифестацији, чији је организатор Представништво Републике Српске у Србији, присуствују председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар просвете и културе Наталија Тривић, министар за привреду и предузетништво Вјекослав Петричевић и директор Полиције Српске Дарко Ћулум.

        Отварању “Дана Српске у Србији” присуствују и министар одбране Србије Александар Вулин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

        Свечаном отварању присуствују и представници Српске православне цркве, чланови дипломатског кора, чланови Српске академије наука и уметности и Академије наука и умјетности Републике Српске, генерали војске и полиције, истакнути уметници, научници, спортисти.

        У уметничком дијелу програма на свечаном отварању изведен је музичко-драмски програм “Похвала српској земљи, српском народу и српском језику”, по сценарију Милована Витезовића и у режији Драгана Елчића, уз учешће глумаца, музичара и играча из Републике Српске и Србије.

        Ова манифестација, која грађанима Србије сваке године путем занимљивих програма представи културу, уметност, науку, просвету и привреду Републике Српске, ове године ће имати 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији - од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца.

Млађан Цицовић

         Цицовић: „Данима Српске у Србији“

     славимо своју слободу

        ДИРЕКТОР Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић поручио је да Република Српска манифестацијом “Дани Српске у Србији” слави своју слободу јер “показујући Српску Србији - показујемо Републику Српску и свету и високо дижемо њен глас”.

        Он је рекао да српски народ ове године обележава осам векова самосталности Српске православне цркве и неодвојиве самосталности српске државе, те додао да се и вечерас треба сетити те 1219. године.

        “Тада је Сава Немањић хиротонисан за првог српског архиепископа, па је потом васељенским царским венцем овенчао великог српског жупана Стефана за краља. Хиротонисањем архиепископа и овенчањем краља стекла се над Србима светска симфонија сагласности духовне и световне власти”, навео је Цицовић.

        Он је нагласио да су Срби тиме заувек уведени у ред историјских народа.

        “И пре тога смо били Срби, а од тада знамо да смо Срби, свет зна да јесмо и да смо светосавски народ”, рекао је Цицовић.

        Он је нагласио да је народ велики када даје велике људе, а да је стога шесторици великих умова српског народа посвећен програм “Похвала српској земљи, српском народу и српском језику” на вечерашњем свечаном отварању манифестације “Дани Српске у Србији”.

        “Један од њих, Вук Стефановић Караџић, рекао је `Нека свако уради што је кадар и неће народ пропасти`. Нека то буде завет овогодишње манифестације `Дани Српске у Србији`. Живела Република Српска! Живела Србија!”, поручио је Цицовић.       

         Додик: Где Срби нису успели да се конституишу

                       - угрожена је и њихова слобода

         * „Република Српска је данас једина одржива заједница у БиХ. Једини бисмо могли сами да наставимо јер све што тамо постоји /у БиХ/, не може да егзистира, ни БиХ, ни ФБиХ, ни кантони. А Република Српска има све”

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик, замолио је, отварајући манифестацију “Дани Српске у Србији” за подршку његовој иницијативи да се ова манифестације убудуће уместо “Дани Српске у Србији” зове “Дани Српске и Србије”, јер то јединство мора да се негује.

        “Део смо једног народа, једне културе, вере, блискости по којој изгледа да се многи познајемо, али никада није довољно да се додатно упознамо и сазнамо више о нама и то је смисао ових дана и нашег доласка из Српске у Србију”, рекао је Додик.

        Према његовим речима, Срби су једно и биће увек једно.

        “Ништа нас не може зауставити - ни тешки политички окршаји које водимо у Српској у готово непријатељском окружењу већ готово двадесетак година, борећи се за свој политички статус, аутономију коју смо освојили”, додао је он.

        Он је навео да је народ који се жртвовао у вријеме грађанског рата у БиХ имао довољно свести да очува политичку аутономију у Републици Српској и мало је народа не само на овим просторима, него било где, који су могли да издрже тортуру и притиске међународног фактора.

Воља великих може бити променљива,

наоружајмо се стрпљењем

        Додик је рекао да је тај међународни фактор ишао за тим да укине оно што је било политичко постигнуће Дејтона, скрнавећи основне вредности тог уговора, покушавајући да направе унитарну БиХ, у којој није било и нема места за Србе.

        “Срби су научили да само борба за слободу подразумева борбу за државу и тамо где нисмо имали државу, никада нисмо имали ни слободу”, рекао је Додик.

        Он је навео да о томе најбоље говори статус српског народа у земљама бивше Југославије од Словеније, Хрватске, Федерације БиХ, нажалост и у Црној Гори, а да се не говори о Косову и Метохији, али у Северној Македонији.

        “Свуда гдје Срби нису успели да се конституишу своје историјске напоре и очувају се, угрожена је њихова слобода”, рекао је Додик.

        Он је навео да је Република Српска данас слободна заједница српског народа и других који хоће да у њој живе несметано.

        “Ми то показујемо и данас смо једина одржива заједница у БиХ, једини бисмо могли сами да наставимо јер све што тамо постоји /у БиХ/, не може да егзистира, ни БиХ, ни ФБиХ, ни кантони. А Република Српска има све”, рекао је Додик.

        Он је додао да Република Српска има територију, народ који ту државу хоће, има власт коју тај народ бира и све критеријуме који су потребни да се међународно верификује статус државе, осим воље великих.

        “Али, та воља може бити промењива и ми морамо да се наоружавамо стрпљењем, жељом за реализацију оног циља који је несумњиво у душама свих наших људи, а то је јединство у сваком смислу са Србијом”, истакао је Додик.

        Он је навео да су у Српској загледани у Србију, којој очигледно добро иде и која иде добрим путем под руководством њеног председника Александра Вучића, којем је захвалио за пажњу коју пружа Српској и помоћ коју несебично упућује ових дана, као и за бригу да се очувају основне ствари у Републици Српској.

Српска верује да јој само јака

Србија може снажно помоћи

        Напомињући да Србија има много отворених потреба широм Србије, Додик је навео да је Вучић хтео и успео заједно са Српском, да се у свакој општини у Републици Српској реализује један од пројеката који ће бити финансиран из буџета Србије.

        “У све једној од 63 општине у Српској и четири српске општине ФБиХ присуствујемо изградњи одређених пројеката који треба да буду брзо завршени и ја се морам захвалити за то”, рекао је Додик.

        Он је додао да Српска верује да јој само јака Србија може снажно помоћи, Србија која се гради, и где се види динамика на сваком кораку.

        “То ме радује јер знам да само стабилна и снажна Србија јесте гарант слободе свих Срба гдје год били. Ова манифестација се показала као место окупљања, емоција, на којем се сусретнемо да бисмо поново закључили да смо и прошле године и претходних седам били овде”, рекао је Додик.

        Када бих ишао до краја, нагласио је,могао бих да говорим да Република Српска и Србија јесу једно и да ће бити једно и да их ништа не може зауставити.

        “Када бих ишао до краја могао бих да говорим да јесмо једно и да ћемо бити једно и да нас ништа не може зауставити, ни тешки политички окршаји које водимо у Републици Српској у готово непријатељском окружењу већ двадесетак година борећи се за свој политички статус, аутономију коју смо освојили”, истакао је Додик.

Вулин: Нема већег спољнополитичког

приоритета од Српске

        МИНИСТАР одбране Србије Александар Вулин на манифестацији “Дани Српске у Србији”, рекао је да за Србију нема већег спољнополитичког приоритета од Републике Српске и њених грађана.

        Он је нагласио да је Република Српска важан део српског народа и да Срби треба да знају да су заштићени без обзира где живе.

        Вулин је рекао да односи између Српске и Србије никада нису били бољи, зато што то није декларативно пријатељство и зато што Србија коју води председник Александар Вучић помаже Српској и финансијски и политички и на сваки други начин.

        “Док Вучић води Србију Република Српска ће бити мирна, сигурна, стабилна и онаква какву заслужују сви грађани Српске”, навео је Вулин.

         У Архиву Југославије отворена изложба

            „Бањалука центар врбаске бановине

         * Милорад ДОДИК: „Бањалука данас сигурно не би хтела да буде бановина, него да буде интегрисана са Србијом

         * Поново је позвао све у Србији да не подлежу стереотипима који говоре да су Срби из БиХ "босански Срби", те подсетио да се Хрвати који живе у Србији никада нису називали "србијанским Хрватима", него само Хрватима

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик отворио је у Архиву Југославије изложбу "Бањалука центар врбаске бановине", при чему је истакао да Бањалука данас сигурно не би хтела да буде бановина, него да буде интегрисана са Србијом.

        Подсетивши да данас почињу "Дани Републике Српске у Србији", Додик је навео да он сматра да би та манифестација идуће године требало да се зове "Дани Српске и Србије".

        "На тај начин да покажемо да се све више упознајемо и интегришемо", нагласио је Додик обраћајући се на изложби посвећеној периоду од прије 90 година, између два светска рата, 1929-1941. године, а који се сматра једним од златних периода Бањалуке.

        Он је рекао да се кроз ову изложбу могу направити паралеле, јер је Бањалука у периоду бановине била административно везана за Србију и развијала се, а данас, када постоји Република Српска, њен главни град Бањалука напредује, шири потенцијале, постаје доминантно српски град у којем могу да живе и други који то желе.

        "Али, у суштини - и данас је идентична историјска тежња која је постојала пре сто година, а то је да желимо да живимо заједно са матицом, са народом којем припадамо и са којим можемо да градимо све своје потенцијале неспутано од било каквих других административних седишта, као што је било за време комунистичке Југославије", истакао је Додик.

        Додик је подсетио да је за време комунистичке Југославије Бањалука, која је била једна од бановина у бившој Краљевини Југославији, у комунистичком систему била сведена на периферни град, односно периферију Сарајева или Загреба - да изгуби свој идентитет.

        Он је навео да је Бањалука данас савремени средњоевропски град у којем се развијају институције Републике Српске, град који се изграђује и гради нешто посебно што је било прекинуто и изгубљено из времена бановине - српски национални дух и патриотизам који се види и осећа на сваком кораку.

        Додик је подсетио да су 1918. године на Аранђеловдан, након ослобођења и уласка српске војске у Бањалуку, тај град и 17 околних општина Крајине, по узору на Војводину, тражили присаједињење Србији, али да то, нажалост, тада није схваћено на прави начин и Бањалука је гурнута да своју будућност гради пред земаљском владом у Сарајеву.

        "Прекинут је тај јединствен тренутак да се интегришемо са Србијом која је за све Србе овде не само матица, него дух, жеља и наш начин живота. Данас Бањалука сигурно не би хтела да више буде бановина, него би хтела да буде интегрисана са Србијом и то је јасно", рекао је Додик.

        Он је навео да су период Бањалуке из времена бановине и данашњи период слични, јер представљају два највећа узлета у њеном развоју, подсећајући да Бањалука данас има 200.000 становника, да је административни, финансијски, политички, културни, спортски, привредни центар и главни град Републике Српске.

        "Републику Српску доживљавамо као државу која има све елементе - територију, становништво, власт коју бира народ, има и народ који је воли, али ето, нема међународно признање што није наша, него воља других, Али, знамо да Република Српска траје дуже него Краљевина Југославија", рекао је Додик.

Због Југославије смо изгубили цео век, Србију

је требало направити како је требало

        Додик је рекао да Бањалука, односно Република Српска, има намеру да обезбеди своју дуговечност и јача своју аутономију, а не да је смањује и то се везује искључиво за добре односе и сарадњу са Србијом која никада није била боља.

        Он је грађанима Србије поручио да не подлежу стереотипима који говоре да су Срби из БиХ "босански Срби", те подсетио да се Хрвати који живе у Србији никада нису називали "србијанским Хрватима", него само Хрватима.

        "Ми смо /у Српској и БиХ/ аутентичан народ који припада јединственом српском народу - по језику, култури, писму, вери, крсној слави. А, понекад сам поносан што смо у томе упорнији. Када живите у Србији немате нешто посебно да вас тишти и кињи, а ми сваки дан устајемо и долазимо на посао као да долазимо на `стражу` јер чувамо елементе нашег идентитета", рекао је Додик.

        Додик је додао да је због тога важна ова изложба, те захвалио њеном аутору Небојши Радмановићу /заменику председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ/, који је његов сарадник у политици, наводећи да су већ 20 година заједно посвећени бризи за изградњу Бањалуке и Републике Српске, политичкој борби за статус српског народа, што значи и за статус Бањалуке.

        Он је истакао да је Радмановић на чудесан начин спојио два времена, бановину и садашњи тренутак, захваливши му што је истрајао у томе и што учествује у изградњи савременог тренутка Бањалуке.

        Додик је рекао да једино по чему се разликују он и Радмановић јесте то што Радмановић мисли да је Југославија била добра за Србе, док он не мисли тако, него сматра да је Југославија Србима била подвала због које су изгубили цео један век, наводећи да је Србија морала бити направљена "онако како је требало".

        (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари