Додик: Тражићу заштиту виталног интереса Републике Српске увек кад буде угрожен

НАРОДНА СКУПШТИНА СРПСКЕ ЈЕ МЕСТО НАШЕ ЗАШТИТЕ, А НЕ ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ“

* „Усвајање закључка Председништва БиХ којим је - гласовима Шефика Џаферовића и Жељка Комшића - на дан када је потписан споразум о градњи моста на Сави код Градишке оспорена изградња моста Комарна-Пељешац у Хрватској, указује да штета која се жели произвести није само усмерена на Хрватску, већ се индиректно жели угрозити пројекат моста који је од виталног интереса за Српску

* „Предмет данашње расправе је заштита виталног интереса ентитета - Републике Српске, а не заштита виталног националног интереса. БиХ је успостављена мировним споразумом и његовим анексима, а може постојати и опстати једино на основу договора. Све што је наметнуто, донесено прегласавањем, уз подвале и преваре високих представника, није трајно. Требало би да сви то имају у виду - и представници народа и представници међународне заједнице

* „Мешање питања разграничења са питањем изградње моста, а у контексту наводног кршења права БиХ на слободан приступ отвореном мору, прерасло је у једно од политичких питања којим се цела БиХ држи у својеврсном политичком заробљеништву и спречава њен економски и друштвени развој. Није то само питање односа са Хрватском, већ има много шире регионалне и европске импликације”

______________________________________________________________________

          СРПСКИчлан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Народној скупштини Републике Српске да данашња посебна седница представља афирмацију интереса и права Српске, поготово када дође до прегласавања, те истакао да ће увек користити право заштите виталног ентитетског интереса кад буде угрожен.

         “Народна скупштина је место наше заштите, а не институције БиХ. Први пут користим право заштите виталног ентитетског интереса и увек ћу га користити ако буде угрожен”, поручио је Додик у уводном обраћању на почетку седнице на којој ће бити разматран предлог одлуке о потврђивању његове изјаве по којој је закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на седници Председништва, веома штетан по виталне интересе Српске.

         Он је своје данашње обраћање почео цитирањем члана Устава БиХ према којем члан Председништва који није сагласан са неком одлуком Председништва може да изјави да је она штетна по виталне интересе ентитета или за територију са које је изабран, под условом да то учини у року од три дана од њеног усвајања.

         “Таква одлука се одмах упућује Народној скупштини Републике Српске, ако је такву изјаву дао члан са те територије. Ако је та изјава потврђена двотрећинском већином у року од десет дана по упућивању, оспорена одлука Председништва БиХ неће ступити на снагу”, навео је Додик.

         Он је појаснио да су у Устав БиХ уграђени механизми заштите права ентитета и народа, попут ентитетског гласања у Представничком дому, састава Вијећа народа по пет представника конститутивних народа и гласања по националним клубовима, сразмерне заступљености припадника конститутивних народа и са територије ентитета у Савету министара на нивоу БиХ.

         „Један од тих механизама је и супротстављање чланова Председништва БиХ одлукама донесеним прегласавањем од друга два члана, као штетним по витални интерес ентитета. То се разликује у односу на механизам заштите виталног националног интереса Срба, Бошњака и Хрвата у Парламентарној скупштини. Ови појмови се често бркају, па се све подводи под заштиту виталног националног интереса, што није тачно”, навео је Додик.

         Он је рекао да је предмет данашње расправе заштита виталног интереса ентитета - Републике Српске, а не заштита виталног националног интереса.

         “БиХ је успостављена мировним споразумом и његовим анексима, а може постојати и опстати једино на основу договора. Све што је наметнуто, донесено прегласавањем, уз подвале и преваре високих представника, није трајно. Требало би да сви то имају у виду - и представници народа и представници међународне заједнице”, напоменуо је Додик.

         Он је подсетио да према Уставу БиХ Председништво БиХ има надлежност за вођење спољне политике, али у случају када једног члана Председништва прегласају друга два, последњу реч имају ентитети и њихове скупштине.

         “Зато је БиХ заједница ентитета, а не унитарна држава”, нагласио је Додик.

         Он је констатовао да Народна скупштина Републике Српске неспорно има прописану и дефинисану уставну надлежност и специфичну улогу у доношењу одлука, односно утврђивању званичних ставова БиХ.

Макета Пељешког моста

         Додик је појаснио да будући да се као српски члан Председништва није могао сложити са закључком који су прегласавањем усвојила друга два члана, одлучио да Народној скупштини Српске упути изјаву да доношење закључка Председништва БиХ којим је оспорена изградња моста Комарна-Пељешац у Хрватској гласовима Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, на дан када је потписан споразум о градњи моста на Сави код Градишке, указује да штета која се жели произвести није само усмерена на Хрватску, већ се индиректно жели угрозити поменути пројекат који је од виталног интереса за Српску.

         „Сагледавши све потенцијалне последице такве одлуке и узевши у обзир моју уставну и моралну обавезу да, обављајући дужност српског члана Председништва, урадим све што је у мојој моћи и надлежности да заштитим виталне интересе наше Републике, дужан сам ово питање предочити Народној скупштини Републике Српске”, појаснио је Додик.

         Он је истакао да би ступање на снагу овог закључка и усвајање таквог званичног става БиХ било изразито деструктивно и веома штетно по виталне интересе Републике Српске, додајући да коначну одлуку о овом питању, у складу са надлежностима прописаним Уставом БиХ, препушта Народној скупштини - највишем законодавном телу Републике Српске.

         “Они који говоре да ће Република Српска и њена Народна скупштина оспоравањем овог закључка нанети штету БиХ и умањити или оспорити права која јој у складу са међународним конвенцијама припадају, нису притом узели у обзир неозбиљност и неодговоран приступ два члана Председништва БиХ који доносе овакве одлуке не водећи рачуна о стварним интересима земље коју представљају”, рекао је Додик.

         Он је навео да постоје злонамерне тврдње да Република Српска, проглашавајући виталним интересом питање наставка градње Пељешког моста жели да нанесе штету БиХ, а заправо је реч о потреби да се спречи политичка злоупотреба чињенице да је БиХ поморска земља која има приступ мору.

         “Према ставовима међународне заједнице и ЕУ, као и свој до сада поднесеној документацији - излаз на отворено море, односно право на приступ мору у складу са међународним конвенцијама неће бити ускраћено изградњом тог моста јер се он гради 500 метара од привремене линије разграничења, а и његови су габарити такви да ту сметњу неће представљати”, навео је Додик.

Макета моста на Сави код Градишке

         Појаснио је да је већ раније утврђено да ће и када мост буде изграђен, пловила из БиХ моћи приступити мору јер је обезбеђен несметан приступ унутрашњим морским водама и територијалном мору.

         “Права БиХ неспорно треба поштовати и омогућити њихово коришћење, али притом треба водити рачуна о осталим интересима земље и не правити тензије тамо где су оне сувишне. Један од стратешких циљева БиХ је и чланство у ЕУ. Да ли усвајање оваквог закључка значи да два члана Председништва БиХ сматрају да и ЕУ свесно крши одредбе међународног права, односно међународних конвенција?”, упитао је Додик.

         Он је додао да образложење закључка јесте да је неопходно да се утврди да је БиХ поморска земља, да јој припадају сва права из Конвенције о праву на заштиту мора и да је то суштина.

         “То не би било спорно да се овим закључком не покушавају произвести ометања других кључних пројеката, а посебно се то веже за коначно потписани споразум о изградњи моста на реци Сави код Градишке који је потписан у Загребу истог дана када су два члана Председништва прегласавањем донели оспорени закључак”, сматра Додик.

         Он је оценио да је изградња моста код Градишке у Републици Српској од посебног виталног интереса за Републику Српску, али и за БиХ, имајући у виду да је реч о једном од најзначајнијих граничних прелаза према Хрватској и ЕУ преко кога се одвија скоро половина прекограничне размене и врло важној путничкој комуникацији.

         “Политичке игре и подметање која су усмерена на покушаје да се представи да српски члан Председништва подрива интересе БиХ и штети њеним правима депласирани су, док суштински проблем подривања суверенитета БиХ лежи превасходно у доношењу одлука прегласавањем, занемаривању интереса једног, па чак и два од три конститутивна народа у БиХ”, рекао је Додик. И наставио:     

         “У овом случају, мешање питања разграничења са питањем изградње моста, а у контексту наводног кршења права БиХ на слободан приступ отвореном мору, прерасло је у једно од политичких питања којим се цијела БиХ држи у својеврсном политичком заробљеништву и спречава њен економски и друштвени развој. Није то само питање односа са Хрватском, већ има много шире регионалне и европске импликације”.

         Он је указао да би ступањем на снагу прегласавањем усвојеног закључка био стопиран пројекат моста који финансира ЕУ, а гради кинеска компанија “Чајна роуд енд бриџ корпорејшн”, изабрана на тендеру у Хрватској.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари