Главни координациони тим РС: Фонд за гаранције малим и средњим фирмама за кредите код банака

РАДИ СЕ НА СМАЊЕЊУ НЕПОРЕСКИХ ДАВАЊА И ОПОРАВКУ ПРИВРЕДЕ КРОЗ ФОНД СОЛИДАРНОСТИ

* У припреми је и успостављање компензационог фонда за подршку привреди и здравственом сектору и фонда за подршку локалним заједницама и предузећима од локалног значаја

* Уследиће одлука да се за укупно 68.603 запослених који не раде исплати минимална плата са порезима и доприносима, за шта ће бити потребно издвојити 53 милиона КМ

______________________________________________________________________

        ГЛАВНИ координациони тим Републике Српске разматрао је успостављање гарантног кредитног фонда као вида подршке малим и средњим предузећима кроз давање гаранције за узимање кредита код пословних банака за финансирање обртног капитала и ликвидности.

        "Такође, у припреми је и успостављање компензационог фонда за подршку привреди и здравственом сектору и фонда за подршку локалним заједницама и предузећима од локалног значаја", саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу након састанка Главног координационог тима који чине Радован Вишковић, премијер РС, Жељка Цвијановић, председница РС, Милорад Додик, члан Председништва БиХ, Зоран Тегелтија, председавајући Савета министара БиХ, те Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите.

        Главни координациони тим упознао се јуче и са током разговора који се воде са Међународним монетарним фондом, Светском банком, Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Европском комисијом, с циљем обезбеђивања кредитних средстава за борбу против вируса корона и санирање последица пандемије.

        Пре сједнице Главног координационог тима, из Владе Републике Српске су саопштили да ће у наредним данима бити одлучено да се за укупно 68.603 запослених који не раде исплати минимална плата са порезима и доприносима, за шта ће бити потребно издвојити 53 милиона КМ. 

        Поред тога, саопштено је и да се припремају мере смањења непореских давања те подршке опоравку привреде кроз Фонд солидарности, али да ће и додатне обавезе Завода за запошљавање Републике Српске по основу накнада за незапосленост по тренутно важећем Закону о посредовању у запошљавању и правима за време незапослености за 2020. годину износити око 25 милиона КМ.

        Такође, обавезе по основу пореза на доходак по годишњој пореској пријави за порез на доходак за 2019. годину, која доспева за плаћање 31. марта 2020, привремено су одгођене до 30. јуна 2020. године.

        Поред тога, одлучено је и о начину измирења пореза на доходак и доприноса за март 2020. године за раднике који нису радили, с тим да су послодавци тим радницима дужни исплатити нето плату.

        "Према списку делатности и рачуницама које је сачинило Министарство привреде и предузетништва, укупан број запослених који не раде због одлуке Кризног штаба је 41.438, док укупне обавезе за порезе и доприносе износе 18,7 милиона КМ, од чега су доприноси 17,5, а порез на доходак 1,1 милион КМ", саопштили су из Владе Републике Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари