Изетбеговић нуди Додику „редуковани план“ за НАТО да би почело кување српске жабе

ЧАНКОВИЋ: БОШЊАЧКИ ЛИДЕР ПОКУШАВА ДА ПРЕВАРИ ВРХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

* Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ жели успостављање праксе да се у заједничким институцијама БиХ, какво је и Предсједништво БиХ, доносе коначне одлуке, без могућности да се евентуално преиспитају и да о њима коначан став заузимају парламенти ентитета

* СНП Избор је наш у септембру ће покренути иницијативу да Народна скупштина Српске  усвоји закон који би установио обавезу да се питање уласка у НАТО ријеши на републичком референдуму

_____________________________________________________________________

          ИЗЈАВА Бакира Изетбеговића јуче дата БХРТ - „Додику сам понудио редуковани Национални план за НАТО..,“ - веома је опасна и представља покушај преваре Милорада Додика, Републике Српске и српског народа.

         Опасна је, јер Изетбеговић у тој изјави у суштини говори да не признаје дејтонско устројство БиХ, Анекс IV Дејтонског споразума, то јест - Устав БиХ. Он не прихвата чињеницу да је Анексом IV Дејтонског споразума, суверенитет, као највише право додијељено ентитетима Федерацији БиХ и Републици Српској.

         Изетбеговић хоће преваром да дође до преседана у смислу да се у заједничким институцијама БиХ, какво је и Предсједништво БиХ, доносе коначне одлуке, без могућности да се оне евентуално преиспитају и да о њима коначан суд доносе парламенти ентитета.

         Зато он, Изетбеговић, полази од своје „чињенице“ да је БиХ опредијељена за НАТО и да иде у НАТО, а српски представници ако су против тога - нека то питање отворе у заједничким институцијама.

         Дакле: БиХ иде у НАТО а ви српски представници то измијените у заједничким институцијама ако можете, што је немогуће.

         Мета му је, дакле, суверенитет јер жели да право одлучивања о томе из Народне скупштине Републике Српске и Парламента Федерације БиХ пребаци у заједничке институције БиХ, иако оне по Анексу IV Дејтонског споразума само реализују вољу два ентитета и три народа (Бошњака, Срба и Хрвата) који су конститутивни у њима, заједничким институцијама.

         Евентуално прихватање и редукованог Националног плана за НАТО, представљало би наставак процеса познатог под као „кување жабе“, са драматичним завршетком.

         Покрет сматра да је сасвим довољан вид сарадње БиХ и НАТО који се одвија кроз програм Партнерства за мир и сматра потребним да се одлука Народне скупштине о војној неутралности оснажи.

         Зато ће СНП – Избор је наш у септембру покренути  иницијативу да Народна скупштина РС усвоји закон који би установио обавезу да се питање уласка у НАТО ријеши на републичком референдуму.

         Уколико се, не дај Боже, од српских политичара прихвати опасна игра Бакира Изетбеговића по питању уласка у НАТО и формирања Савјета министара БиХ, за очекивати је да се убрзо послије тога, овог пута, најозбиљније покуша оспорити име „Република Српска“ пред Уставним Судом БиХ.

         (Дане Чанковић, предсједник СНП Избор је наш)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари