Лукач: Није Макрон без разлога рекао да БиХ постаје темпирана бомба опасна и за Европу

„ИЗ БиХ ЈЕ НА СТРАНА РАТИШТА ОТИШЛО НАЈВИШЕ ЏИХАДИСТА ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА“

* Министар унтрашњих послова РС Драган ЛУКАЧ: „Знамо да их се стотине, надам се да је утврђено тачно да су то држављани БиХ, углавном налазе у камповима у Сирији, где су заробљени и разоружани и чекају повратак у БиХ. Њихов повратак сигурно неће бити добра ствар за БиХ

* „Они ће сигурно покушати да око себе окупљају нове, младе следбенике који у њима виде хероје. Знамо да у БиХ и сада постоје десетине параџемата који нису под контролом државе - они живе по својим законима и обичајима, не признају законе БиХ

______________________________________________________________________

        МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас Срни да је познато да је из БиХ на страна ратишта отишло највише џихадиста по глави становника, више него из било које друге европске земље, и да њихов повратак сигурно неће бити добар за БиХ.

        ."Знамо да их се стотине, надам се да је утврђено тачно да су то држављани БиХ, углавном налазе у камповима у Сирији, где су заробљени и разоружани и чекају повратак у БиХ. Њихов повратак сигурно неће бити добра ствар за БиХ", оцијенио је Лукач замољен да прокоментарише изјаву француског председника Емануела Макрона да је БиХ "темпирана бомба" која куца тик уз Хрватску и суочава се са проблемом повратка џихадиста.

        Лукач је указао да је реч о људима који су отишли да ратују не само због новца, већ због идеологије.

        Због тога, упозорава он, не може се очекивати да се они овде понашају нормално и да прекину са својим активностима, јер је реч о особама које се враћају из борбених дејстава и припадницима терористичких организација.

        "Они ће сигурно покушати да око себе окупљају нове, младе следбенике који у њима виде хероје. Знамо да у БиХ и сада постоје десетине параџемата који нису под контролом државе - они живе по својим законима и обичајима, не признају законе БиХ. Све су то подаци које имају управо и европски лидери који су више пута до сада причали о БиХ по питању опасности која може да дође из ње.

        Он је појаснио да та опасност подразумева питања џихад-ратника, вехабијског покрета, односно свих тих људи који су радикално настројени и углавном је реч о исламском екстремизму на шта је Макрон и упозорио.

        "Морамо да обратимо пажњу на те изјаве. Ово није први пут јер је већ више европских лидера причало о БиХ и проблему радикализма који може да дође. Исламски екстремизам је опасан не само за земље у окружењу, већ за целу Европу", поручио је Лукач.

        Министар унутрашњих послова је подсетио да су се у протеклим годинама на европском тлу догодили многи терористички напади од којих су многи били везани за БиХ - или су учествовала лица из БиХ или су лица која су имали везе са БиХ или је кориштено оружје или експлозиви из БиХ.

        "То су информације које службе поседују и на основу тога се праве анализе и долази се до оваквих закључака да БиХ постаје темпирана бомба која може да буде опасност за целу Европу", указао је Лукач.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари