Предшколско образовање у Републици Српској постаје бесплатно

ВИШКОВИЋ: ДЕО СРЕДСТАВА ОД ИГАРА НА СРЕЋУ БИЋЕ УСМЕРЕН НА ПОДСТИЦАЊЕ РАЂАЊА

 * Милорад ДОДИК: „Кредитна подршка брачним паровима биће део мера, а то значи да ће сваки нови брачни пар добити део средстава од локалне заједнице, а део од институција РС. Део кредита био би отписан након рођења првог детета, а у целости би био отписан ако буде рођено троје деце“

______________________________________________________________

         МЕРЕ које се односе на демографски развој и популациону политику у РС морају бити део законских решења како би биле стриктно спроведене, изјавио је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, на данашњој конференцији за новинаре на којој је представљена научноистраживачка студија "Демографски развој и популациона политика РС - анализа стања и приједлог мјера".

         "У наредном периоду је у плану да, у сарадњи са локалним заједницама, предшколско образовање буде бесплатно. Кредитна подршка брачним паровима биће део мера, а то значи да ће сваки нови брачни пар добити део средстава од локалне заједнице, а део од институција РС. Део кредита био би отписан након рођења првог детета, а у целости би био отписан ако буде рођено троје деце", истакао је Додик.

         Сматра да РС и Србија морају радити заједнички на утврђивању мјера у области демографског развоја и популационе политике.

         "Са Србијом смо радили на формирању Фонда који је подстицао младе предузетнике до 35 година, који су могли да добију 50.000 КМ и наставићемо да то радимо", рекао је Додик.

         Жељка Цвијановић, председница РС, казала је да институције РС имају важне мере и значајна издвајања за подршку породици у целини.

         "Уз мере које ће бити спроведене, биће и анализиране и оне које су раније сачињене", казала је Цвијановићева, те додала да се мере односе на подршку за новорођенчад, за треће и четврто дете, дечји додатак, подршку незапосленим породиљама, као и на бесплатне уџбенике.

         Радован Вишковић, председник Владе Републике Српске, навео је да ће део средстава прикупљених новим Законом о играма на срећу бити преусмерен за пронаталитетну политику.

         "Наш Закон о играма на срећу доноси пуно веће ефекте него што смо очекивали и дио средстава ћемо преусмерити на пронаталитетну политику", рекао је Вишковић.

         Истакао је да је у протеклих осам година заустављен пад рађања у РС, те да, уколико се иде на повећање наталитета, неопходно је одредити циљне групе.

         Рекао је да су направљени и кораци када су у питању финансијска издвајања за породиље.

         Научноистраживачку студију је, на иницијативу предсједнице РС, израдио Експертски тим којим је руководио Драшко Маринковић.

         Маринковић, професор Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци, навео је да је у РС у 2018. години рођено 230 дјеце више у односу на 2017. годину.

         "Анализирајући комплетну документацију, доступне изворе података, дали смо конкретан предлог у погледу миграција становништва и у погледу трећег проблема, који је изражен, осим миграција и недовољног рађања, а то је старење становништва", појаснио је Маринковић. Додао је да је приликом израде ове студије обављено неколико анкетних истраживања.

Утакмица ветарана Борца и Звезде

за промоцију наталитета

         Хуманитарна фудбалска утакмица између ветерана Црвене звезде и ветарана Борца и Републике Српске одиграна је у Бањалуци. Овај меч део је акције која за циљ има подизање свести о важности повећања наталитета у Републици Српској, а коју је покренула Фондација "Дјеца нам се рађала".

         На терен Градског стадиона у17 часова су истрчали некадашњи асови фудбала попут Драгана Џајића, Владимира Петровић Пижона, Јована Аћимовића, Станислава Карасија, Милоша Шестића, Душана - Дулета Савића, Здравка Боровнице, браће Милка и Бошка Ђуровског, Жељка Бувача, Дамира Шпице... 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари