Русија са три Ил-76 доставља медицинску помоћ Српској – стигло и 25 специјалиста

ПРВИ АВИОН НА БЛ-АЕРОДРОМУ ДОЧЕКАЛИ ДОДИК, ЦВИЈАНОВИЋ, ВИШКОВИЋ И ИВАНЦОВ

* Амбасадор Русије у БиХ Петар ИВАНЦОВ на бањалучком аеродрому: Укупно ће бити три лета. Стигла је прва група наших стручњака. Дошли су на захтев руководства Републике Српске. Заједно са колегама, Лекарима из Републике Српске, лечиће људе. Спремни смо да помогнемо и Федерацији БиХ, али захтева није било

*  Предедник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Стигли су медицински стручњаци, средства за дезинфекцију, биће респиратора - да ли ће бити у првом, другом или трећем долету - није битно. Биће и маске, све оно што је данас потребно у борби са короном, а за чим вапе и велика Америка и велике земље ЕУ

* Председник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: Дошли су нам најбољи светски стручњаци са најбољом опремом, са свим потребним средствима за дезинфекцију. Ми ћемо настојати да све наше веће центре, широм Републике Српске укључимо у дезинфекцију, од Требиња до Новог Града. Сутра ћемо кренути, као што је предвиђено, од Бањалуке и Клиничког центра, од студентског дома "Никола Тесла

* Српски члан Председништва БиХ Милорад ДОДИК: Тамо где Руси изврше дезинфекцију просторија и отвореног простора - ту као да и није било короне. Према томе, веома је важно да уђемо у наше болницу и да све дезинфикујемо до те мере да их заиста направимо стерилним. Зато смо захвални Русији! Немерљива је помоћ коју добијамо. Ако и Федерација БиХ жели руску помоћ  - нека је званично затражи. Спреман сам да јој у томе помогнем

__________________________________________________________________________

        ПРВИ контингент медицинске опреме и помоћи Русије Републици Српској за борбу против епидемије изазване вирусом корона стигао је на бањалучки аеродром.

        Довезао га је војни транспортни авион Ил-76, а дочекали су га српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Радован Вишковић и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

        Москва је за помоћ Српској одредила неколико опремљених тимова лекара, са посебном опремом (пет специјалних возила) за дезинфекцију.

        Додик је пред слетање првог Ил-76 рекао да у Републику Српску из Руске Федерације долази 25 стручњака да би помогли у борби против вируса корона, те још два велика транспортна авиона са медицинском опремом и потрепштинама које је Русија донирала Српској.

        Амбасадор Иванцов након изласка посаде и пристиглих медицинских стручњака из авиона рекао:

        „Стигла је прва група наших стручњака. Укупно ће бити три лета. Овде су дошли на захтев руководства Републике Српске да помогну у овој тешкој ситуацији у којој је Република Српска, као и више других земаља широм света. Овде долази група лекара специјалиста који ће заједно са колегама, лекарима из Републике Српске, лечити људе, консултовати се и заједнички деловати.

        - Такође стиже – нагласио је Иванцов – и специјална техника која ће омогућити дезинфекцију простора, зграда итд, што је потребно за сузбијање ширења вируса корона. Стручњаци долазе летовима преко Београда, где је благовремено стигла техника намењена Републици Српској. Надамо се да ће наша улога помоћи допринети да се олакша ситуација Републици Српској и да ћемо заједничким напорима превазићи ово све. 

        Питање: Да ли је било захтева из Федерације БиХ?

        - Ово што овде видимо данас дошло је на захтев руководства Републике Српске. Ако буде могућности, ми смо спремни да помогнемо и Федерацији, али захтева није било. 

        Председник РС је прво истакла:

        - Захвалност велика Руској Федерацији због подршке коју смо добили, а она се огледа у медицинским стручњацима, средствима за дезинфекцију, активностима које ће спроводити, али исто тако у свему ономе што данас представља приоритетну важност за наше здравствене установе и здравствене установе широм света - а то су медицинска опрема, медицинска средства. То је оно што ћемо добити кроз ову испоруку.

        - Као што видите, ово је први долет од три планирана у току данашњег дана. Важно је рећи да је помоћ упућена на захтев руководства Републике Српске. Посебно је важно што је помоћ стигла јако брзо, након неколико дана пошто је Додик разговарао и са министром Лавровом и обратио се председнику Путину. Зато ова подршка долази у Бањалуку. Заиста смо захвални због тога. То показује много више од обичне борбе да преживимо ова тешка времена.

        - Знамо, додала је Цвијановић, да и Русија има своје проблеме, као што их имају многе земље свијета које се боре са пандемијом, али у свој тој борби и свим тим напорима које улажу на домаћем терену, они су се одазвали сваком оном ко је затражио помоћ. А то је, ево, била и Република Српска. Пружили су нам помоћ. Још једном - захвалност. Ово је потврда наших добрих односа и разумевања. Али, исто тако сам сигурна да ко год би је затражио, да би од велике Русије добио подршку. 

        Питање: Шта сте све добили?

        - Добићете спецификацију. Стигли су медицински стручњаци, средства за дезинфекцију, биће респиратора - да ли ће бити у првом, другом или трећем долету - није битно. Биће и маске, све оно што је данас потребно у борби са короном, а за чим вапе и велика Америка и велике земље ЕУ. Оно што недостаје, ми добијамо кроз ова три лета у току данашњег дана од Русије.

        Питање: Ово је помоћ за РС, сва три авиона су за РС?

        - Тако је, амбасадор је објаснио да се Република Српска обратила захтевом. Председник Додик је направио комуникацију са министром Лавровим. Обраћање је било према председнику Путину. Они су након свега неколико дана одреаговали на захтев Републике Српске. Такође смо рекли да која год земља - видели смо да се, ево, Италија обратила и добила подршку, према томе - ако желите да имплицирате зашто није добила цела БиХ - када се обрати Федерација, и она ће добити. Да су се обратили на тај начин, да су се усагласили око тога, - подршка би била. Изражавам зато, сву могућу захвалност за ову помоћ Републици Српској. Још једном, заиста велика захвалност у име грађана и институција Републике Српске.

        Премијер Вишковић је поводом доласка првог од три авиона помоћи из Русије рекао:

        - У име Владе Републике Српске желим да се захвалим Руској Федерацији и председнику Путину за ову помоћ, која је више него значајна за Републику Српску. И за наш здравствени сектор - зашто не рећи. Јер, кад дођу стручњаци као што су из Руске Федерације да помогну нашим лекарима који се више од месец дана јуначки боре са пандемијом, ова помоћ ће сигурно бити значајна:да дају нове смернице и сугестије, да укажу на неке ствари и на грешке које смо евентуално правили и да то све исправимо.

        - Као што је рекао сам амбасадор, ми смо се у име институција РС обратили Руској Федерацији и председнику Путину. Ишло је писмо српског члана Председништва, ишло је писмо и од председника Владе у име институција РС. Они су реаговали на наше дописе. Ова дилема - да ли је ово помоћ РС или БиХ - помоћ је за оне који су помоћ тражили. На томе смо више него захвални.

        - Видите по данашњем дану, истакао је Вишковић, да долази лепо време. Нешто што је битно у борби са пандемијом и овим вирусом је дезинфекција јавних површина и отворених површина. Дошли су нам најбољи светски стручњаци са најбољом опремом, са свим потребним средствима за дезинфекцију. Ми ћемо настојати да све наше веће центре, широм Републике Српске укључимо у дезинфекцију, од Требиња до Новог Града. Сутра ћемо кренути, као што је предвиђено, од Бањалуке и Клиничког центра, од студентског дома "Никола Тесла", од оних места где је највећа концентрација људи који су позитивни на корона вирус. Потом ћемо кренути широм Српске. Још једном, у име институција и у име Владе РС, велика захвалност руском народу, руској држави и председнику Путину. 

        Узрвши реч Милорад Додик се такође прво

захвалио руској држави и председнику Путину, министру Лаврову и, наравно, амбасадору Иванцову који је помогао да до пружања помоћи дође:

        - То је било важно. Желим да кажем да, као што сам баш сада чуо овде, тамо где Руси изврше дезинфекцију просторија и отвореног простора - ту као да и није било короне. Према томе, веома је важно да уђемо у наше болницу и да све дезинфикујемо до те мере да их заиста направимо стерилним. Због тога је захвалност! Немерљива је помоћ коју они дају.

        - Знамо сви, рекао је српски члан Председништва БиХ, да се и Руска Федерација суочава са борбом против короне. Али, ево, нису изостала њихова хтења да и нама помогну. Зато сам захвалан. Не бих коментарисао причу "да ли овде или тамо", једино: препоручујем Федерацији и људима из Федерације да искористе прилику зато што је опрема овде и да од надлежних институција Руске Федерације затраже да се и њима помогне. Ја ћу јавно подржати такав захтев и подржаћу - назваћу одређене људе - да се то и учини у Федерацији. Мислим да је веома важно да овакви стручњаци уђу у њихове клиничке центре у Тузли, Мостару и Сарајеву, јер је корона захватила те институције. Они, напросто, морају да имају иницијативу. Овде је проблем - то. 

        - Још једна ствар: ову помоћ коју дају, они предодређују. Они су рекли да захтев Републике Српске иде Републици Српској, али то не значи да то треба бити овде задржано. Свакако, покушаћемо да учинимо све да - уколико то Федерација жели и органи Федерације нека напишу захтев. Ја ћу узети истим путем као што сам обезбеђивао ово, да помогнемо и Федерацији.

        Питање: Хоћете ли својим политичким ауторитетом тражити помоћ за болницу Мостар или Сарајево?

        - Апсолутно! Ових дана ћемо се тиме бавити. Они сада одлазе на састанак са нашим људима и да направе план. У приоритету су, наравно, институције на простору Република Српске.И, да створимо простор за Федерацију. Ако људи у Федерацији то желе - то није никакав проблем. Али, то наравно мора одобрити руска страна, а не ми. Ово су припадници Војске Руске Федерације. Они само могу да делују у складу са наређењима која су добили. Наређење које су добили од највишег државног руководства је - "идите у Републику Српску и радите то и то". Сад је потребно да кажу: „идите у Федерацију БиХ и радите то и то". Ако су могли да буду у Италији и на многим другим местима - не видим разлога зашто не би могли помоћи и Федерацији.

        Додик је и пре слетања првог „Иљушина“ нагласио да помоћ из Русије припада Републици Српској, а не целој БиХ јер нико са нивоа БиХ и ФБиХ није тражио руску помоћ.        

        Први Ил-76 се кретао рутом: војни аеродром Чаловски у предграђу Москве-Батајница-Бањалука.

        Диана Милошевић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари