Скупштина РС усвојила ребаланс буџета - увећан за 60,6 милиона КМ

ЗА РЕБАЛАНС ГЛАСАЛО 49 ПОСЛАНИКА, 18 ЈЕ БИЛО ПРОТИВ, А УЗДРЖАН - НИКО

* Ребалансом је планиран буџетски суфицит у износу од 67,6 милиона КМ који ће бити усмерен на покриће дугова домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Српске и дугорочне зајмове међународних финансијских институција

__________________________________________________________

        НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку ребаланс буџета Републике Српске за 2019. годину који износи 3,316 милијарди КМ и већи је за 60,6 милиона КМ или 1,9 одсто од усвојеног буџета Српске за ову годину (3,256 милијарди КМ).

        За усвајање ребаланса гласало је 49 посланика, 18 је било против, а ниједан од присутних 70 није био уздржан.

        Ребалансом је планиран и буџетски суфицит у износу од 67,6 милиона КМ који ће бити усмерен на покриће дугова домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Српске и дугорочне зајмове међународних финансијских институција.

        Усвојен је и Закон о заштити од пожара којим је, између осталог, предвиђено да се за потребе гашења пожара или спасавања људи и имовине може ангажовати Хеликоптерски сервис Српске.

        Посланици су усвојили Закон о изменама и допунама Закона о здравственом осигурању ради потребе за раздвајањем остваривања права на здравствено осигурање од статуса незапосленог лица.

        Народна скупштина је усвојила и Закон о изменама и допунама Закона о социјалној заштити којим је предвиђено да се за лица са инвалидитетом у најтежем социо-економском положају обезбеђује право на личну инвалиднину као новчану помоћ.

        Усвојен је Закон о изменама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за време незапослености који ће допринети бољој социјално-економској заштити незапослених лица којима без њихове сагласности, кривице или захтева престане радни однос.

        Скупштина је усвојила и Нацрт закона о заштити менталног здравља којим се уређује промоција менталног здравља, превенција и рано откривање сметњи у менталном здрављу.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари