СНП Избор је наш: О НАТО само на обавезујућем референдуму, ко крене другим путем – кривично да одговара

БАЊАЛУЧКИ ПОКРЕТ ПОЧИЊЕ ПРИКУПЉАЊЕ ПОТПИСА ПОДРШКЕ ДА ТО ПОСТАНЕ ЗАКОН

* Председник СНП Избор је наш Дане ЧАНКОВИЋ: Разлог покретања иницијативе је заштита Републике Српске, њених вриједности и грађана, јер би улазак у војни савез попут НАTО, нажалост, омогућио развлашћивање, па чак и укидање Српске која је гарант заштите интереса српског народа на овим просторима

* Члан Председништва организације старешина Војске Републике Српске пуковник Мико ШКОРИЋ: Сви ратови који су вођени од стране српског народа били су одбрамбени и вођени су на сопственој територији, а припадност НАТО савезу то поништава јер он ратује по свијету. У војне савезе треба да ступамо ако до ратне опасности дође, а не да унапријед одређујемо противника

_______________________________________________________________________

        СНП Избор је наш из Бањалуке покренуо је иницијативу наш да се питање уласка БиХ у НАТО реши обавезујућим референдумом.

        Ради њене реализације СНП Избор је наш формирао је Иницијативни одбор у који су ушли адвокат Небојша ПАНТИЋ, пуковник и члан Предсједништва организације старешина Војске Републике Српске Мико ШКОРИЋ и председник СНП Избор је наш дипл. инж. Дане ЧАНКОВИЋ.

        .Факти преносе оно што су – образлажући иницијативу – рекли у Међународном прес-центру у Бањалуци.

Чанковић: Питања суверенитета

морају бити у власти народа

        „СНП Избор је наш покренуо је грађанску иницијативу за допуну Кривичног законика Републике Српске са циљем да сви српски представници на нивоу БиХ буду обавезани да питање уласка у неки војни савез, попут НАTО, буде ријешено на обавезујућем референдуму грађана Српске.

        Разлог покретања ове иницијативе је заштита Републике Српске, њених вриједности и грађана, јер би улазак у војни савез попут НАTО, нажалост, омогућио развлашћивање, па чак и укидање Српске која је гарант заштите интереса српског народа на овим просторима.

        Нико нема право - због погинулих бораца и грађана који су бомбардовани - да у име народа омогући улазак у било који војни савез, а поготово у НАTО.

        Покрет од свог оснивања полази од става да је суверенитет као највише право припада народу. И овом иницијативом желимо да актуелизујемо и подупремо право народа да одлучује о свим суштинским питањима путем референдума, као најдемократскијег начина одлучивања и изражавања воље народа.

        Досадашње наше активности су показале да српски народ, о свим суштинским питањима, какво је и улазак у НАТО, има јасно дефинисан став, само треба омогућити да покаже снагу и да свој став, као право, и оствари.

        У Европи па и у свијету присутан је крхак мир и ми не треба да улазимо у било који војни савез који учествује у ратовима у којима би наши синови, а њихови војници, гинули за њихове интересе.

        Покрет ће имати мобилне тимове који ће прикупљати потписе грађана у Републици Српској који подржавају нашу иницијативу, а моћи ће да свој потпис дају и у просторијама СНП Избор је наш,  у близини Економског Факултета у Бањалуци.“

Шкорић: Санкције против оних који би

у НАТО  противно референдуму

        Зашто референдум о приступању БиХ НАТО?       

        1. Свака земља која се опредијели за улазак у НАТО мора да направи акциони план који обухвата обимне измјене постојећег законодавства, да изврши планирање промјена у економији, да свеобухватно реорганизује оружане снаге (ОС) које морају бити прилагођене функционисању НАТО пакта.

        Значи, ради се о темељним промјенама, а затим по пријему слиједе и обавезе!

        Земље чланице НАТО пакта, дужне су да издвајају 2% БДП за потребе ОС. Поред тога, унутар алијансе се врши сва трговина око опремања сопствених ОС и, по правилу, новопримљене чланице добијају-купују старије оружје, излажу се трошковима ремонта чиме се одливају значајна средства из буџета за ОС.

        Сам предсједник САД Доналд Трамп, водеће земље пакта, изјавио је да САД имају највеће трошкове и да такву заштиту савезници треба да плате. Република Српска, а и БиХ, финансијски би значајно оптеретиле своје буџете и значајно повећале издвајања за ОС. У ситуацији велике задужености, ово би се могло „покрити“ само новим задужењима, што је нерационално у овом тренутку када кредитима регулишемо пензије и друге виталне потребе.

        2. Скупштина РС већ се опредијелила за војну неутралност како би се заштитила становнике Српске од учешћа у ратним мисијама а што би се десило да смо чланица НАТО пакта који је од 1999. године мимо Савјета безбједости УН донио одлуку да бомбардује СРЈ и тако постане савез који једнострано доноси одлуке о свом ратном ангажовању, што нама, који смо у прошлом вијеку учествовали у два свјетска рата на страни побједничке коалиције при томе као народ подносећи значајне жртве, никако не одговара.

        Такође, и посљедњи рат је учврстио увјерење да треба тражити друге форме и рјешења, а рат је опција коју не желимо. Формално, у савезе ћемо ступати ако до такве опасности дође, а не да се унапријед одреди противник. Разумљиво је да народ са оваквим искуством не одобрава конфронтације које су неизбјежне ако си члан неке војне алијансе.

        3. Сви ратови који су вођени од стране овог народа били су одбрамбени и вођени су на сопственој територији, а припадност НАТО савезу то поништава за шта у новије вријеме има доста примјера ангажовања НАТО снага у ратним операцијама ван земаља чланица.

        4. Све ово нас опредјељује да се народ РС о тако крупном и значајном питању ОБАЕЗНО мора одредити путем референдума. Зато су потребне и законске промјене које ће предвидјети санкције за оне који би мимо РЕФЕРЕНДУМСКЕ одлуке прихватали или потписали приступање било ком војном  савезу.“

Пантић: Било је превише преношења

надлежности на штету Српске

        „СНП Избор је наш има намјеру да - у складу са Законом о референдуму и грађанским иницијативама Републике Српске - реализује грађанску иницијативу којом ће афирмисати референдум као најдемократскији облик изјашњавања о питањима од суштинске важности по грађане Републике Српске.

        Обзиром на актуелну ситуацију везану за питање учлањења БиХ у НАТО савез тражимо обавезујући референдум јер су политички представници грађана Републике Српске од потписивања Дејтонског мировног споразума више пута донијели одлуке о преносу надлежности са Републике Српске на БиХ у супротности са чланом 3 Устава Републике Српске који гласи: „Републици припадају све државне функције и надлежности осим оних које су Уставом Босне и Херцеговине изричито пренесене на њене институције“.

        Стога и покрећемо грађанску иницијативу да се допуни Кривични законик Републике Српске.“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари