Три Ил-76 довозе медицинску помоћ Русије Републици Српској

СЛЕТЕЋЕ НА БАЊАЛУЧКИ АЕРОДРОМ – СТИЖУ И РУСКИ МЕДИЦИНСКИ СТРУЧЊАЦИ

        ДАНАС  ће у Бањалуку из Руске Федерације стићи авион са медицинском опремом, потврђено је за РТРС у кабинету председавајућег Савета министара Зорана Тегелтије.

        Авионом стиже и екипа руских медицинских стручњака који ће се ставити на располагање Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

        Резултат је то вишедневних преговора и договора српског члана Председништва БиХ Милорада Додика са представницима Руске Федерације.

        Подсећамо, Амбасада Русије у БиХ обратила се Министарству спољних послова БиХ са информацијом да Руска Федерација шаље медицинску помоћ, уз молбу да се дозволи слетање руског војног авиона на бањалучки аеродром.

        Министарство је дало одобрење и авион ће допремити медицинску опрему.

        Помоћ ће бити допремљена теретним војним авионом Иљушин-76. Авион ће се кретати рутом војни аеродром Чаловски у предграђу Москве-Батајница-Бањалука.

На дочеку у Маховљанима – Додик,

Вишковић и Иванцов

        Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је данас, у вези са апелом руководства Републике Српске, да се током дана на аеродром Бањалуке специјалним летовима планира достава помоћи Русије за борбу против ширења вируса корона.

        Помоћ Руске Федерације на Аеродрому у Маховљанима у 16.00 часова дочекаће, заједно са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, председник Владе Српске Радован Вишковић и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов.

        Из кабинета српског члана Председништва БиХ саопштено је да је Додик затражио од председника Русије Владимира Путина помоћ у медицинској опреми и средствима за спречавање ширења епидемије вируса корона, а разговарао је и са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровим о епидемиолошкој ситуацији у Српској.

        Предвиђено је да на аеродром у Бањалуци данас слете три авиона са медицинском опремом и материјалима које Руска Федерација донира Републици Српској, додаје се у саопштењу из кабинета српског члана Председништва БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари