Вишковић страним амбасадорима: За дејтонску БиХ боре се једино Срби и Република Српска

„ПОЛИТИЧКУ КРИЗУ У БиХ СУ ИЗАЗВАЛИ ИНЦКО И ТРОЈИЦА СТРАНИХ СУДИЈА КОЈИ ОВДЕ И НЕ ЖИВЕ“

* „Увек им поставим питање да ли се у њиховој земљи може донети нека одлука која није у складу са Уставом и добијам негативан одговор. Моје следеће питање је: `Како је онда то могуће у БиХ, а ви то подржавате?` Они ту стану јер не знају шта да нам кажу и оптужују Републику Српску да је за сецесију, те да изазива сукобе и рат

* „Очекујем да у 2022. години бити формиран мађарски фонд за развој. Имаће управни одбор који ће разматрати све приспеле захтеве из пољопривреде, занатства, индустрије за набавку нове опреме, машина, постројења, објеката, те расплодног материјала. Појединац као представник властитог предузећа треба да уложи 30 одсто средстава, док из фонда може рачунати до 70 одсто грант средстава

______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да се једино Срби и Република Српска боре за уставну – дејтонску БиХ.

       Вишковић је за Радио Републике Српске рекао да у разговору са страним амбасадорима увек постави питање да ли се у њиховој земљи може донети нека одлука која није у складу са Уставом, те да је добијао негативан одговор.

       „Након тога, моје следеће питање је: `Како је онда то могуће у БиХ, а ви то подржавате?` Они ту стану јер не знају шта да нам кажу и оптужују Републику Српску да је за сецесију, те да изазива сукобе и рат", каже Вишковић.

       Нагласио је да апсолутно ништа од тога није тачно и да Република Српска само тражи - 26 година након потписивања Дејтонског мировног споразума - да се поштује тај споразум.

       „Ако неко каже да не треба да се поштује Дејтонски мировни споразум или да је ово или оно превазиђено, онда се мора сести и договарати се које је решење", каже Вишковић.

       Подсетио је да су политичку кризу у БиХ изазвали бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко и тројица страних судија у Уставном суду БиХ, који не живе овде и немају никакве везе са овим простором.

       Он је напоменуо да је Инцко прије него што је напустио функцију наметнуо закон о негирању геноцида.

       Вишковић је рекао да судије у Уставном суду БиХ сваки пут прегласају представнике српског народа, те указао на њихову одлуку да шуме више нису власништво Републике Српске, већ да је то заједничка државна имовина, као и пољопривредно земљиште.

       Он је истакао да у Уставу БиХ пише да Републици Српској припада 49 одсто територије БиХ, а Федерацији БиХ 51 одсто.

       Вишковић каже да се онда с правом поставља питање - зашто се овде спроводе избори и чему служе парламенти и народни посланици, владе и политичке странке?

       Идуће године оснивање мађарског фонда за развој у Српској

       Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић очекује да ће у првом кварталу идуће године бити формиран мађарски фонд за развој у Републици Српској који ће имати на располагању 100 милиона евра бесповратних средстава.

       „Очекујем да ће све административне и законске обавезе у том погледу бити завршене до краја године и да ће у 2022. години бити формиран мађарски фонд за развој", рекао је Вишковић за Радио Републике Српске.

       Он је појаснио да је реч о грант средствима која ће моћи да користе мала и средња предузећа.

       Вишковић је рекао да ће фонд имати свој управни одбор, који ће разматрати све приспеле захтеве из пољопривреде, занатства, индустрије за набавку нове опреме, машина, постројења, објеката, те расплодног материјала.

       Према његовим речима, појединац као представник властитог предузећа треба да уложи 30 одсто средстава, док из фонда може рачунати до 70 одсто грант средстава.

       Вишковић је рекао да је прије два дана разговарао са мађарским амбасадором у БиХ о томе да део посла у вези тог фонда уради Влада Републике Српске, а део мађарска Влада.

       Премијер Републике Српске је подсетио да је о оснивању овог фонда разговарао са мађарским премијером Виктором Орбаном приликом недавног састанка у Бањалуци.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари