Амбасадор Русије Србима севера Косова стигао мимо контроле Приштине и Еулекса

Конвој руске хуманитарне помоћи стигао коначно на одредиште

* Руски «хумани терет» истоварен је у складишту Црвеног Крста КиМ у Звечану, на месту где је некада била војна касарна

* Овде је руски амбасадор Александар Конузин одржао пригодни краћи говор, рекавши поред осталог, «Дивим се браћи Србима који су овако храбри и самосвесни»

* На свечаности у порти митровичке цркве Светог Димитрија руски амабасдор предао је епископу Рашко-Призренском Теодосију икону Исуса Христа, поклон премијера РФ Владимира Владимировича Путина Пећкој патријаршији

* Икону коју је Пећкој Патријаршији послао Владимир Путин, коме желимо да поново буде председник Русије, доживљавамо као знак да српски Патријарх треба да се из Београда врати на свој Пећки трон. Пренесите Владимиру Владимировичу да се молимо Богу да нам дође, да посети страдално српско Косово и Метохију -  рекао је Момир Касаловић, заменик председника општине Косовска Миторивица, захваљујући се на поклону

          Упорност и принципијелност Русије на крају се исплатила. Конвој од 25 камиона са 284 тоне хуманитарне помоћи прешао је административну линију КиМ, а не државну границу косовске НАТО-државе. И, што је можда још важније: ушао је на север Косова преко прелаза Јариње, а не преко прелаза Мердарe који је под контролом тзв. приштинских власти.

          Руски «хумани терет» истоварен је у складишту Црвеног Крста КиМ у Звечану, на месту где је некада била војна касарна.

          Овде је руски амбасадор Александар Конузин одржао пригодни краћи говор, рекавши поред осталог, «Дивим се браћи Србима који су овако храбри и самосвесни».

          Амбасадор Конузин пратио је конвој до крајњег одредишта у Звечану и даљу бригу о хуманитарној помоћи препустио председнику Црвеног Крста КиМ Драгиши Мурганићу и преседнику општине Звечан Драгиши Миловићу.

          Након предаје хуманитарне помоћи, руска делегација на челу са Конузином, у којој су били и представници Министарства РФ за ванредне ситуације, у пратњи српских лидера севера Косова, упутила се у К. Митровицу. На свечаности у порти митровичке цркве Светог Димитрија руски амабасдор предао је епископу Рашко-Призренском Теодосију икону Исуса Христа, поклон премијера РФ Владимира Владимировича Путина Пећкој патријаршији.
 
          Уручујући икону, Конузин је оценио да је косметским Србима већа помоћ солидарност Русије него допремљена материјална добра.

          «Налазимо се на древној српској земљи. На овој земљи је много древних православних светиња», рекао је амбасадор Конузин.

          Момир Касаловић, заменик председника општине Косовска Миторивица, захвалио се Конузину на помоћи и том приликом рекао:

          «Ми Срби на северу радосни смо што сте коначно стигли, али смо и уплашени. Ако је конвој Русије доживео сва ова  малтретирања, шта ли нас Србе тек очекује! Икону коју је Пећкој Патријаршији послао Владимир Путин, коме желимо да поново буде председник Русије, доживљавамо као знак да српски Патријарх треба да се из Београда врати на свој Пећки трон. Пренесите Владимиру Владимировичу да се молимо Богу да нам дође, да посети страдално српско Косово и Метохију».

          Конвој је, како је и било предвиђено, кренуо у 7 часова ујутро према Звечану. Пет возила са припадницима Еулекса приспело је на Јаиње око 2 сата после поноћи (преко Рашке), али су их чувари чувари барикаде Шарпељ – да се не би превише «шеткали около» - држали блокиране пуна три сата.

          Додатно незадовољство Срба северног Косова изазвало је држање шефа Еулекса Ксавије Де Марњака, тачније – његова злоупотреба писма које му је, док се још маршрута кретања конвоја није знала, био упутио Конузин. Руски амбасадор је у том писму условно поменуо могућност да Еулекс прати конвој, али – само у случају да он уђе у КиМ преко Мердара, па да даље на север иде – кроз јужну Митровицу. Дакле, Конузин није тражио ни помоћ ни пратњу Еулекса за прелаз преко Јариња, а и Приштина и Брисел су тврдили супротно и то писмо користили да наметну нежељену и нетражену пратњу за трасу Рашка-Јариње-Лешак-Лепосавић-Звечан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари