Бећковић: Ако не одбранимо цркву која нас је бранила вековима – више нећемо имати шта да бранимо

ВУКСАНОВИЋ: У СВОЈ ЗАКОН СУ УПИСАЛИ `СЛОБОДА`, АЛИ ЊИМЕ ОДУЗИМАЈУ СЛОБОДУ

* Академик Миро ВУКСАНОВИЋ: У све сам могао да поверујем – да ће Црногорци нове врсте да промене националност, преименују језик, укину своје писмо, смишљају и додају слова, али не и да хоће да оставе своју веру и свом народу одузму храмове

___________________________________________________________________________

        НА нашем списку не би требало да буде мање људи од броја становника у Црној Гори. Власт је рекла своју последњу реч, па је ред да чује и одговор народа који, ако не одбрани своју цркву која је њега одбранила кроз векове, нема више шта, нити кога да брани.

        Академик Матија Бећковић овако образлаже свој потпис на Апелу којим се захтева да се престане са државном кампањом ширења заблуда и лажи у вези са Српском православном црквом у Црној Гори као и њен бесомучни прогон.

        – У наслову Закона су уписали „слобода“, а реч је о одузимању слободе – оценио је академик Миро Вуксановић. – У све сам могао да поверујем – да ће Црногорци нове врсте да промене националност, преименују језик, укину своје писмо, смишљају и додају слова, али не и да хоће да оставе своју веру и свом народу одузму храмове.

        Овај књижевник оцењује да такве неправде није било од рушења Његошеве капеле која је претворена у гомилу камења под Ловћеном.

        – Удружени гласови за неслободу у црногорском парламенту доказују истину да између преварених и преверених нема разлике. Најчвршће владају владари који примењују правило „завади, па владај“, али најлакше губе владу када мисле да су најчвршћи – наводи Вуксановић.

        Он истиче да је цар Константин још 313. године хришћане извео из катакомби, а нови господар хоће вернике у својој земљи да их тамо врати 2020. године.

        – Морамо свим снагама чинити да се у Црној Гори све мирно и у слози заврши. То је сада наш главни посао – поручује књижевник.

        Апел је потписало неколико хиљада грађана, а интересовање за пружањем подршке овом акту не јењава.

        Један од потписника, академик Љубодраг Димић истиче да СПЦ не може да буде дробљена по вољи политичара комунистичке свести.

        – Потез црногорских власти је неодмерен, тамо постоје три верске заједнице, од којих је једна у неравноправном положају. Црква је институција стара две хиљаде година. Експерименти ту нису дозвољени – каже Димић.       

Часна побуна и часна солидарност барских ватрогасаца

        ЧАК 32 ватрогасаца из барске Службе заштите и спасавања подржало је одлуку својих колега Бојана Рукавине, Николе Ђурановића и Владимира Ђурановића да одбију асистенцију полицији код тунела Созина на путу Бар – Подгорица, где се очекивало да ће верници из Бара, Сутомора и Вирпазара блокирати пут.

        Због тога су се сви до једног суочили са дисциплинским поступцима својих надређених.

        Уз поруку да раде у корист народа, а не против њега, те да су солидарни са поступком тројице колега, испод текста подршке Рукавини и Ђурановићима саставили су петицију и доставили је руководству Службе.

        (извор: Новости)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари