У знаку пола века од Андрићевог Нобела

Београдски 56. сајам књига са 800 издавача биће отворен до 30. октобра

  • Од 23. до 30. октобра - на више од 30.000 квадратних метара изложбеног простора - београдској публици представиће се више од 800 излагача из земље и света
  • Појединачне улазнице 250, улазнице за групне посете 150 динара, а породична - 600 динара. Породични дани – 25. и 26. октобра, "школски дан" 27. октобар, а сајамске капије сваког дана отворене од 10 од 21 час
  • Са свих страна долазе застрашујућа упозорења да је духовност у кризи и она то у извесном смислу и јесте, али паници нема места. У још већој кризи је оно што се духовности противи -  варљиви свет меркантилизма, похлепе, необузданог стицања и трошења, који се убрзано распада пред нашим очима – рекао Светислав Басара отварајући сајам

       БЕОГРАД, (ФоНет)  ТРАДИЦИОНАЛНИ 56. Међународни београдски сајам књига, под мотом "Књиге спајају људе".

       На овогодишњем Сајму ће бити обележен и јубилеј Иве Андрића, 50 година од како му је уручена Нобелова награда, а тим поводом на свечаности су изведени сонгови од песама, које је написао једини Нобеловац ових простора.

       Од 23. до 30. октобра - на више од 30.000 квадрата београдској публици представиће се више од 800 излагача из земље и света, који поред почасних гостију, долазе и из Аустрије, Немачке, Француске, Холандије, Шпаније, Чешке, Румуније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Израела, Ирана, Јапана, Кине, Кубе, Русије и Белорусије.

Светислав Басара

       Манифестација, због интересовања посетилаца и жеље излагача, ове године траје дуже – сваког дана по један сат и један дан дуже.

       Породични дан ове године траје два дана – 25. и 26. октобра, док је "школски дан" у четвртак, 27. октобра.

       Сајамске капије се сваког дана за посетиоце отварају у 10, а радно време се завршава сат касније од уобичајеног – у 21 час.

       Појединачне улазнице коштају 250, улазнице за групне посете 150 динара, а породична улазница 600 динара.

       Упоредо на Сајму књига отворени су 42. Међународни сајам опреме и средстава за савремену наставу "Учила", као и 4. Меðународни сајам образовања "Звонце".

       Сајам је отворио писац Светислав Басара, истичући да оптимизам улива снага са којом се књига одупире насртајима нових технологија и "ненаметљива упорност, уз чију помоћ опстаје у шаренилу површних задовољстава".

       "Са свих страна долазе застрашујућа упозорења да је духовност у кризи и она то у извесном смислу и јесте, али паници нема места", поручио је Басара.

Предраг Марковић и Мија Кото

       Према његовим речима, духовност и треба да буде у кризи, јер она заправо и није ништа друго до непрестано пребивање у кризи и превладавање криза.

       "Са друге стране, ако се само осврнемо око себе, видећемо да је у још већој кризи оно што се духовности противи, дакле, варљиви свет меркантилизма, похлепе, необузданог стицања и трошења, који се убрзано распада пред нашим очима", рекао је Басара.

       Нестаје и пропада само оно што и треба да нестане и пропадне, јер, како је навео, ако је центар угрожен, ако се његови темељи климају, то значи да је центар био постављен на погрешно место.

       Истински центар никад не пропада, увек је, као осовина на точку, изван захукталих стихија и увек на дохват руке, овде је у нама и око нас у овој хали, у старим и новим књигама, које се нуде нашој пажњи, закључио је Басара.

       У име почасног госта овогодшњег Сајма, земаља португалског језика, на свечаности отварања говорио је писац из Мозамбика Мија Кото.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари