Београдски „Бесмртни пук“ повезао српску борбу у два светска рата са борбом '99. против NATO

НОВА МАНИФЕСТАЦИЈА КОЈА ЋЕ ПОСТАТИ ТРАДИЦИЈА И ДОДАТНО ПОВЕЗИВАТИ СРБЕ И РУСЕ

  • Иако је поворка блокирала саобраћај у центру Београда, пролазници су бурним аплаузима поздрављали колону на њеној маршрути од Меморијала ослободиоцима Београда преко Теразија до Руског дома, и заједно са учесницима, певала руске песме попут „Рацветали јаблани и крушке“
  •  „Пук“ је носио руске и српске заставе, а неки од учесника - мајице са ликом руског председника Владимир Путина. У поворци су били и припадници српског мото клуба „Ноћни вукови“. Колону је предводио мотоцикл са којег се вијорила руска застава, а у пратњи је било неколико стотина грађана међу којима се подједнако чуо руски и српски језик уз повремено - заједничко узвикивање „Ура“
  • ЧЕПУРИН: Ово је сећање на оне који су погинули за Отаџбину. Ово није политички догађај. Ове године Бесмртни пук пролази кроз више земаља и градова - и Москвом, и Београдом, и Вашингтоном и Паризом. Ово је велико сећање на погинуле за слободу и отаџбину

        УЗ БУРНЕ поздраве Београђана и повике „ура“, више стотина Руса и Срба, укључујући руског амбасадора Александра Чепурина и ветеране који су допутовали из Москве, Казахстана и Азербејџана, учествовали су данас у свечаном маршу „Бесмртни пук“, одржаном поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

        Иако је поворка блокирала саобраћај у центру Београда, пролазници су бурним аплаузима поздрављали колону на њеној маршрути од Меморијала ослободиоцима Београда преко Теразија до Руског дома, и заједно са учесницима, певала руске песме попут „Рацветали јаблани и крушке“.

        „Пук“ је носио руске и српске заставе, а неки од учесника - мајице са ликом руског председника Владимир Путина.

        У поворци су били и припадници српског мото клуба „Ноћни вукови“.

        Колону „Бесмртног пука“ је предводио мотоцикл са којег се вијорила руска застава, у пратњи је било неколико стотина грађана међу којима се подједнако чуо руски и српски језик уз повремено - заједничко узвикивање „Ура“.

        Колона се на моменат зауставила испред хотела „Москва“ чији гости су изашли да се сликају са учесницима.

        Учесници су носили слике руских и српских војника који су бранили Југославију од фашистичких освајача, бораца Првог светског рата и одбране агресије NATO, и црно-наранџасте Ленте Светог Георгија које су у Русији познате као Георгијевске ленте и симбол су храбрости и победе, а у Србији су и симбол јединства са руским народом.

        Бранилац Београда, 94-годишњи Жика Мићић, бициклом је дошао да испрати „Бесмртни пук“.

        „Чекали смо их шест месеци да нам дођу. Ја сам био са партизанима код Авале, како бисмо пресекли пут Немцима, а Руси су дошли из правца Смедерева. Да нам нису дошли Руси са каћушама, немачка дивизија, која се повлачила из Грчке запалила би цео Београд“, присећа се 94-годишњи бициклистички маратонац.

        Мићић истиче да се са поносом и тугом сећа дана када је руска војска наставила пут ка другом фронту, у правцу Беча.

        Учесници марша стигли су до Руског дома, где им се обратио амбасадор Чепурин, обучен у свечану униформу.

        Уз повике окупљених „Русија-Србија“, амбасадор Чепурин је позвао окупљене да се „сете својих славних предака“.

        „Ово је сећање на оне који су погинули за Отаџбину. Ово није политички догађај. Пре свих поздрављам српске ветеране. Захваљујем сународницима који су допутовали из Москве, из Белорусије, Казахстана и Азербејџана поводом овог празника“, рекао је Чепурин.

        Чепурин је навео и да је манифестација „Бесмртни пук“ почела 2012. у Томску у Сибиру, са свега неколико стотина учесника, а да је прошле године Црвеним тргом у Москви прошетало 100.000 људи међу којима је био и Путин.

        „Ове године Бесмртни пук пролази у више земаља и градова, и Москвом, и Београдом, и Вашингтоном и Паризом“, рекао је он истакавши да то представља „велико сећање на погинуле за слободу и отаџбину“.

        У маршу и скупу испред Руског дома учествовали су, поред осталих, министар за рад и социјална питања Александар Вулин, лидер СНП Ненад Поповић, функционери СНС Братислав Гашић и Александар Јовичић, Бошко Обрадовић…

        Прослава је настављена унутар Руском дому, а позвани су да присуствују сви који су се окупили Руског дома у улици Народни фронт.

        Танјуг - Бета - Факти


Слични садржаји

Коментари