Месић: Туђман је два пута са Милошевићем разговарао о подели БиХ и био је одушевљен

ТВРДИ ДА ЈЕ СВЕ КРЕНУЛО ОД ЊЕГОВОГ РАЗГОВОРА СА Б. ЈОВИЋЕМ О КОЈЕМ ЈЕ ОДМАХ ОБАВЕСТИО ТУЂМАНА

  • Фрањо Туђман је по повратку из Карађорђева окупио хрватски врх, а Стејпан Месић тврди да је Фрањо Милошевићеву понуду изложио овако: „Рекао је да Хрватској предлаже бановинске границе плус Цазин, Кладушу и Бихаћ. Пренио је што му је точно рекао Слободан Милошевић. Рекао је: “Фрања, ти узми Цазин, Кладушу и Бихаћ, то мени не треба, то је такозвана ‘турска Хрватска’”. Упитао сам Туђмана – а што каже Алија? Одговорио ми је: “Што има Алија питати, кад се хрватске и српске маказе сложе, нема Алија што питати”. Рекао сам му – слушај, то онда значи рат. Рекао је: “Ма какав рат, то је избјегавање рата”

             БИВШИ председник Хрватске Стјепан Месић, иако је напунио 83 године, не само да и даље путује по свету, већ настоји и да сам слаже и преслаже историјске карте.

             Управо је испричао да је у Београду 1990. разговарао с Бориславом Јовићем који је, као и он, тада био члан Председништва СФРЈ.

             Тврди да је њихов тадашњи разговор овако протекао:

             „Рекао сам му да би било добро да зауставимо “балван револуцију”, да сједнемо за сто, да питања која морамо разријешити разријешимо без оружја јер рјешавање проблема балванима Србе у Хрватској води у самоубиство. Питао сам га требају ли Србији Срби у Хрватској? Одговорио је – не. Питао сам га: треба ли Србији хрватска територија. Одговорио је – не треба. А, што вама треба, питао сам. Одговорио је – нама треба 63 посто Босне и Херцеговине. То је, рекао ми је, било српско, јест српско и српско мора остати. Рекао сам – ако је то тако, идемо онда ти, ја, Фрањо Туђман и Слободан Милошевић сјести за сто па да видимо о којим проблемима се у Хрватској ради, па да се они покушају ријешити кроз институције у Хрватској, без балван-револуције и оружја. Звао је Милошевића и он се сложио“.

             У наставку је додао: „Одмах сам сјео на авион и одлетио у Загреб јер нисам хтио о томе с Туђманом разговарати телефоном. Пренио сам приједлог Туђману и он се сложио. Међутим, то је Туђману био сигнал да би било добро да он сједне с Милошевићем и он је заиста за 1991. договорио њихов сусрет у Карађорђеву.”

             Месић наглашава да је то био „први физички сусрет Туђмана и Милошевића“:

             „Тај се сусрет одржао без мене, а Милошевић је на њега дошао без Борислава Јовића. Увијек сам петком и суботом долазио из Београда у Загреб, и ми смо га чекали да се врати из Карађорђева. Прије тога сусрета рекао сам му да ме смета што се он одржава у Карађорђеву, али он је рекао – сасвим је свеједно гдје ћу се с њим наћи, најважније је да чујем шта он жели. На тај састанак у Карађорђеву из Хрватске су отишли Туђман и шеф његовог кабинета Хрвоје Шаринић. Кад су се њих двојица вратили из Карађорђева, састали смо се с људима из тадашњег хрватског државног врха. Имали смо по столовима кафу, чај, неко пиће. Туђман је ушао у собу и рекао – рашчистите одмах столове, Хрвоје, дај карте. И тада је Туђман објаснио шта Милошевић предлаже“.

             У Месићевој интерпретацији, то је изгледало овако:

             „Рекао је да Хрватској предлаже бановинске границе плус Цазин, Кладушу и Бихаћ. Пренио је што му је точно рекао Слободан Милошевић. Рекао је: “Фрања, ти узми Цазин, Кладушу и Бихаћ, то мени не треба, то је такозвана ‘турска Хрватска’”. Упитао сам Туђмана – а што каже Алија? Одговорио ми је: “Што има Алија питати, кад се хрватске и српске маказе сложе, нема Алија што питати”. Рекао сам му – слушај, то онда значи рат. Рекао је: “Ма какав рат, то је избјегавање рата”. Тако је отприлике текао тај разговор. Послије тога Туђман је отишао и на други састанак с Милошевићем…”

             Месић наводи и да је већ након првог сусрета Туђман-Милошевић знао да њих двојица договарају поделу БиХ:

             „То је био приједлог Слободана Милошевића. Он (Туђман) нам није рекао да је то прихватио већ да је то приједлог Слободана Милошевића, али било је очито да је с тим приједлогом био одушевљен. На други састанак с Милошевићем, Туђман је отишао у једно друго ловиште, Тиквеш, али мене више није звао на састанак на којем је реферисао о њему, тако да не знам што је на крају договорено. У сваком случају, приједлогом Слободана Милошевића на првом састанку о подјели Босне био је одушевљен”.

             Месић наводи да нико од чланова хрватског државног врха ни на који начин није реаговао на причу о подели БиХ.

             (espreso.rs)


Слични садржаји

Коментари