Шпански лист АВС: Черчил планирао трећи светски рат против Јосифа Стаљина

„ОПЕРАЦИЈА НЕЗАМИСЛИВО“ РАЧУНАЛА СА ИНВАЗИЈОМ НА СССР У СТИЛУ НАПОЛЕОНА И ХИТЛЕРА

  • Предвиђала је продор према Пољској. На челу са САД, а борбе би била укључена и разбијена немачка војна сила. Фронт би у старту био „од Хамбурга до Трста“. У борбе биле бачене 64 америчке дивизије, 35 - британских, четири пољске и десет - немачких
  • У ваздушним операцијама би учествовало 6.700 ловаца и безмало 2.500 бомбардера. А Черчил је процењивао да би се СССР супротставио са 264 дивизије, од тога - 36 тенковско-оклопних. Плус: са 9.380 ловаца и 3380 бомбардера    

        ШПАНСКИ лист ABC, који се позвао на књигу историчара Џонатана Вокера, објавио је да се Винстон Черчил по завршетку Другог светског рата толико бојао војне моћи СССР да планирао да је уништи.

        Лист наводи да је британски лидер страховао да ће јединице Црвене армије из Немачке кренути даље на Запад и да је Лондон због тога планирао операцију под тајним називом „Незамисливо“, а да је у њеном центру био - рат против Совјетског Савеза.

        Та операција је предвиђала и „упад у СССР у стилу Наполеона и Хитлера“.

        Вокерова књига објављена је под насловом „Операција Незамисливо“, а посвећена је највећој и „најмрачнијој Черчиловој тајни“.

        Оцена није претерана јер је Черчил планирао „трећи светски рат против Јосифа Стаљина“.

        Он је наводно на конференцији у Јалти рекао: „Са једне стране велики руски медвед, са друге - велики амерички слон, а ја међу њима - јадни британски магарац“.

        Черчил је зато планирао напад на совјетске трупе, са амбицијом да „поврати територије изгубљене у Европи“. А притом је био свестан да време ради против њега. Јер, претпостављао је да ће и у Британији и у САД - чим рат прође - доћи до велике демобилизације, а да Стаљин то неће учинити.

        „Операција Незамисливо“ појавила се само две недеље након капитулације Немачке.

        Предвиђала је продор према Пољској. На челу са САД, а борбе би била укључена и разбијена немачка војна сила.

        Фронт би у старту био „од Хамбурга до Трста“. У борбе биле бачене 64 америчке дивизије, 35 - британских, четири пољске и десет - немачких.

        У ваздушним операцијама би учествовало 6.700 ловаца и безмало 2.500 бомбардера.

        Черчил је процењивао да би се СССР супротставио са 264 дивизије, од тога - 36 тенковско-оклопних. Плус: са 9.380 ловаца и 3380 бомбардера.

        Операција је требало да почне тенковском битком великих размера и да се заврши поменутим упадом у СССР „у стилу Наполеона и Хитлера“.

        До трећег светског тада није дошло и зато што је Черчилов наум био оцењен као прескуп и ризичан, а и зато што је он сам у јулу 1945. доживео пораз на изборима...


Слични садржаји

Коментари